Uzmanı uyardı! Sonbaharda depresyona dikkat

Uzmanı uyardı! Sonbaharda depresyona dikkat

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla açıklama yapan İzmir Özel Can Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr.Özgül Çınar, özellikle sonbahar aylarında artan depresyona dikkat çekti.

Psikiyatrist Dr. Özgül çınar, sonbahar aylarında depresyon vakalarının arttığını belirterek, kişilerin mutsuzluk, umutsuzluk, yorgunluk, uykusuzluk ya da fazla uyuma gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. 

Dr.Özgül Çınar değersizlik, aşırı ya da uygunsuz suçluluk duygularının, intihar düşünceleri ve girişimlerine sürükleyebileceğini vurguladı. Psikiyatrist Dr.Çınar, bir çok hastanın depresyon belirtilerini geç fark ettiğini hatırlatarak, depresyon belirtilerini şöyle anlattı; 

“Depresyonun temel özelliği,  çökkün duygudurum, daha önce keyif alınan aktivitelere karşı ilgi-istek azlığı ve zevk almada azalmadır. Çökkün duygudurum, neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde bulunur ve bu durumu ya kişinin kendisi bildirir (üzüntülüdür, kendinin boşlukta zanneder, umutsuzdur) ya da bu durum başkalarınca gözlenir (ağlamaklı görünür). İlgi istek kaybı değişik etkinlik ve sorumluluklara karşı izlenir. Olağan etkinliklerden dahi (iş, özel zevkler, bireysel ilişkiler, cinsel aktivite) zevk alınmaz. Değersizlik, aşırı ya da uygunsuz suçluluk duyguları tabloya eşlik eder. Tekrarlayan intihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerindendir.”

Depresyonda kişinin bitkin; enerji düzeyi düşük olabileceğini anlatan Dr.Çınar, bazı hastalarda ise huzursuzluk ya da bunaltı gözlendiğini belirtti. Dr. Çınar, genel olarak iştahta değişiklik, uykusuzluk çekme, çok uyuma, odaklanmakta güçlük gibi belirtilerde de depresyon tanısı konabildiğini söyledi. 

ozgulcinar.jpg

10 Depresyon Belirtisi

Dr.Çınar, depresyon tansında aşağıdaki 10 belirtiden en az beşinin iki hafta boyunca devam etmesi durumunda, en yakın bir psikiyatri uzmanına danışılması gerektiğini söyledi.

*Uykusuzluk ya da çok uyuma
*Halsizlik, yorgunluk
*Konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık
*İştah artması, ya da azalması
*Mutsuz hissetme
*Önceden keyif aldığı aktivetelerden keyif almama
*Umutsuzluk
*Karamsarlık
*Değersizlik
*Suçluluk duyguları
*İntihar düşünceleri

Depresyon tedavi edilebilir

Depresyonun tedaviye yüksek oranda yanıt veren bir hastalık olduğunu belirten Psikiyatrist Çınar, hasta – hekim işbirliğinin tedaviye yanıtta çok önemli olduğunu söyledi. Tedavide gerekli durumlarda ilaç ve psikoterapiden faydalanıldığını anlatan Dr.Çınar, “Özellikle psikiyatri ilaçlarının bir hekime danışılmadan kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Ülkemizde, komşuma iyi geldi gibi bir anlayışla kullanılan psikiyatri ilaçları büyük tehlike yaratmaktadır. ilaçlar hekim kontrolünde, uygun doz ve uygun sürede kullanılmalıdır. Aksi durumda tedaviden yeterli yanıt alınmaz.” dedi. 

Dr. Çınar, depresyonun tekrar edebilen bir hastalık olduğunu da hatırlatark, daha önce depresyon geçirmiş olmak, ailede duygudurum bozukluğunun bulunması, anksiyete ve alkol- madde kullanımının eşlik etmesi gibi nedenlerin  hastalığın tekrarlama olasılığını da artırdığını söyledi.  “Düzenli olarak kontrollere gitmek ve hekimin önerilerine uymak, yeniden hastalanmamak için uygulanacak en iyi yoldur” diyen Dr.Çınar, düzenli uyku, yürüyüş gibi hafif egzersizler, keyif alınabilecek aktivitelerin depresyonun iyileştirmesini hızlandırdığını ve depresyondan koruduğuna dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.