Uzmanı uyardı: Uykudan uyandıran bacak ağrılarına dikkat!

Uzmanı uyardı: Uykudan uyandıran bacak ağrılarına dikkat!

Birçok insan sabah uyandığında gece bacaklarının ağrısından uyuyamadığı gibi şikayetlerde bulunur.

Ancak çoğu kişi bu durumu ciddiye almak yerine ‘Dünden kalan yorgunluk’ der geçiştirir. Fakat ağrılarınız günlerce geçmeden devam ediyorsa huzursuz bacak sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Toplum tarafından çok bilinmeyen ancak sık görülen bu hastalık sosyal hayatınızı ve sağlığınızı kötü yönde etkileyebilir. Avrasya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Türkan Uslu bu hastalık hakkında bilgiler verdi.
 

Huzursuz bacak sendromu nedir?
 

Hastanın dinlenme pozisyonuna girdikten kısa bir süre sonra her iki bacakta da uyuşma, karıncalanma, yanma, ürperme, çekilme gibi şikayetlerin oluşması durumudur. Bu şikayetler kişinin hareket etmesiyle birlikte ortadan kaybolur. Huzursuz bacak sendromu yaşayan hastalar rahatlıkla uykuya dalamaz ve devamlı olarak yataklarından kalkarak dolaşırlar. Sendromun hastalık olduğunun bilinmemesi ve yıllarca insanların bu hastalıkla tedavi edilmeden yaşaması nedeniyle en az bilinen, en sık görülen hastalıklardan biridir.
 

Belirtileri nelerdir?
 

Gün boyu yorgunluk hissi,
Sinirlilik,
Depresyon,
Zayıflamış bağışıklık sistemi.
 

Sebepleri nelerdir?
 

Genetik,
Demir eksikliği,
İleri evre böbrek yetmezliği,
Şeker hastalığı,
Parkinson hastalığı,
Hamilelik.

Huzursuz bacak sendromu çeşitleri nelerdir?


İdiyopatik (Birincil) RLS: Sebebi bilinmez ve en yaygın tiptir. Genetik bir nedene bağlı olabilen bu durum çocukluk kadar erken yaşta ortaya çıkabilir. Bu durumda rahatsızlık ömür boyu devam eder. 


Sekonder (ikincil) RLS: Genellikle 45 yaşından sonra ortaya çıkar. Başka bir hastalıktan kaynaklanabilir ve tedavi edilirse tamamen yok olabilir.


Tedavi nasıl yapılmalıdır?


Sıcak banyolar, 


Masaj, bazı rahatlatıcı hareketler, 


Beslenme düzenini değiştirme,


Yatmadan önce alkol, sigara ve kafein kullanımından uzak durma hastalığın ileri derecede olmayan düzeylerinde yeterli olacak tedavilerden bazılarıdır. 


Ancak bunlar uygulandığı halde sonuç alınmazsa hastanın ilaç tedavisine başlaması gerekir.  İlaç tedavisinin ne olacağına hastaya yapılan testlerden sonra karar verilir. Tedavi her kişide yaş, cinsiyet, hastalığın düzeyi ve vücudundaki diğer rahatsızlıklara göre değişiklik gösterebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.