Uzun süren öksürüğünüz varsa dikkat! Bu besinler anında kesiyor!

Uzun süren öksürüğünüz varsa dikkat! Bu besinler anında kesiyor!

 "Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun" diyen tıbbın babası Hipokrat aslında bize doğru cevabı veriyor. Yani yiyecekler bizim için sadece enerji sağlamaktan çok daha fazlasını yapabilir!

Hatta bazı besinler var ki birtakım hastalıklarla savaşırken vücudu destekleyerek daha hızlı iyileşmeye yardımcı oluyorlar. Merak edenler için işte hasta olunduğunda yenilebilecek 11 faydalı besin...

1-Avokado 

Mutfaklarımızda yeni yeni yer bulmaya başlayan avokado iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu hemen her şey bu avokadoda mevcuttur. Oleik asit içeren sağlıkları yağları bünyesinde barındıran bu besin, vücuttaki iltihabı kurutmada da çok etkilidir.

2-Tavuk suyu çorba 

Tavuk çorbası iyi bir sıvı, kalori, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Aynı zamanda doğal bir dekonjestandır yani öksürüğe ve burun tıkanıklığına neden olan hücreleri bloke edebilir.

3-Et suyu 

Tavuk çorbası gibi et suyu da hasta olduğunuzda tüketilebilecek mükemmel gıdadır. Sıcakken içilen et suyu, öksürük ve burun tıkanıklığına iyi gelir. Eğer hazır et suyu kullanacaksanız düşük sodyum içerenleri tercih edin.

4-Sarımsak 

Sarımsak, bakteri ve virüslerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıktan korunmanıza ve hastalandığınızda daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur. Tavuk çorbasına veya et suyuna sarımsak ekleyerek hem lezzeti artırabilir hem de soğuk algınlığı ve gribe karşı daha etkili bir karışım elde edebilirsiniz.

5-Çay 

Hastalandığınızda size iyi gelecek içeceklerden biri de çaydır. Hatta bu dönemde bitki çaylarına daha da sık başvurulur. Çayın içerisinden bulunan birtakım maddelerin bağışıklığı güçlendirmede ve iyileşmeyi hızlandırmada etkisi çok yüksektir. Özellikle sıcak içilen çay doğal bir burun açıcıdır ve öksürük gidericidir. Yapılan çalışmalar siyah çayın boğazdaki bakterilerin büyümesini azalttığını ve ekinezya çayının ise grip süresini kısalttığını ortaya koymuştur.

6-Bal 

Antibakteriyel özelliği sayesinde Antik Mısır'da yaraları pansuman yapmada kullanılan bal, bağışıklık sistemini üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Ayrıca 12 aylıktan büyük çocuklarda öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Bal tüketmek, enfeksiyonun yol açtığı boğaz ağrısını da gidermeye yardımcı olur. Yaklaşık yarım çay kaşığı balı ılık 1 bardak süt, su veya bir bardak çay ile karıştırıp için. Bu karışım, boğazı nemlendirip öksürüğü yatıştırır.

7-Zencefil 

Zencefil bulantıyı hafifletmede çok etkilidir. Ayrıca anti-enflamatuar ve antioksidan etkileri de vardır. Tükettiğiniz besinlerin zencefil aroması değil, gerçek zencefil veya zencefil özü içerdiğinden emin olun.

8-Muz 

Muz yüksek oranda lif içerir. Eğer ishalseniz muz yiyebileceğiniz en iyi yiyeceklerden biridir çünkü lif, ishali hafifletmeye yardımcı olur. Hatta bazı bazı hastaneler, ishalli hastaları tedavi etmek için muz gevreği kullanırlar. Muz aynı zamanda mide bulantısını da giderir.

9-Yulaf ezmesi 

Yulaf ezmesi, başta bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kan şekerini kontrol altına almak dahil olmak üzere pek çok yarara sahiptir. Aynı zamanda sindirim sisteminde ortaya çıkan iltihap üzerinde de iyileştirici rol oynar.

10-Yoğurt 

Yoğurt, kalsiyum yönünden zengin olduğu gibi pek çok vitamin ve mineral de içerir. Bazı yoğurtlar daha az hastalanmanıza ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilecek probiyotikler de içerir.

11-Somon 

Somon mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca iltihapla savaşan ve bağışıklığı güçlendiren omega 3 yağ asitleri yönünden de zengindir. Birçok insanın yaşadığı D vitamini eksikliğini gidermede de somondan faydalanılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.