Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

Varlıkları ekonomiye kazandırma da son gün 31 Aralık

Değerli Okurlarım ;

Bu gün sizlere 6736 sayılı Bazı Alacakların yeniden Yapılandırılmasına İlişkin yasanın 7. Maddesinde düzenlenen Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Kamuoyunda varlık barışı diye tanımlanan düzenleme ile yurt dışında ve yurt içinde bulunan bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır. Buna göre konuyu 2 başlık altında inceleyebiliriz.

  1.                          YURT DIŞINDA BULUNAN BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONİMİYE KAZANDIRILMASI;

            Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi hükümleri çerçevesinde 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir. Buna göre aşağıdaki şartları yerine getiren gerçek ve tüzel kişiler bu haklardan yararlanabileceklerdir.

  • Bu madde hükmünden tüm gerçek ve tüzel kişiler faydalanabileceklerdir.
  • Bu madde kapsamında yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmesi mümkündür. Yine bu kapsamda yurt dışında bulunan ancak anılan madde kapsamına girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) kapsamdaki varlıklara dönüştürülmek suretiyle söz konusu madde hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkündür. Buna göre yurt dışında bulunan taşınmazların para, altın, döviz veya diğer sermaye piyasası araçlarına çevrilerek Türkiye’ye getirilmesi mümkündür.
  • Bu madde kapsamında yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edilebilecek veya fiziki olarak Türkiye’ye getirilebilecektir.
  • Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmesinde veya menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının banka ya da aracı kurumlara bildirilmesinde, bu Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğ ekinde yer alan ve ıslak imzalı olarak hazırlanacak “Form” kullanılacaktır.
  • Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi durumunda, banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde geçerli belge kabul edilecektir.
  • Fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi durumunda Gümrük kapısından geçilirken beyan edilmesi gerekmektedir. Gümrük İdaresine yapılan deklarasyon/bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde geçerli belge kabul edilecektir.
  • Para, döviz ve altın gibi varlıkların fiziken getirilmesi şart olup, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının banka veya aracı kurumlara, kendileri veya yetkilendirdiği kişilerce bildirilmesi, söz konusu kıymetlerin Türkiye’ye getirildiğinin kabulü için yeterli olacaktır.
  • Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi kapsamında yurt dışından Türkiye’ye getirenlerden herhangi bir vergi vb. alınmayacaktır.
  • Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi kapsamında yurt dışından Türkiye’ye getirilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezası kesilemeyecektir. Ancak daha önceki varlık barışlarında olduğu gibi getirilen tutar kadar bir vergi bağışıklığı bu kanunda tanınmamıştır. Vergiye tabi olan ancak beyan dışı bırakılan diğer kazançlar sebebiyle yapılacak cezalı tarhiyatlarda bu madde kapsamında getirilen tutardan istifade ederek cezalı vergi tarhiyatını engellemek mümkün değildir.
  • Kapsama giren varlıkların Türkiye’ye getirilmesi nedeniyle, ithalde alınanlar da dahil olmak üzere her türlü vergi, resim, harç ve fon yönünden herhangi bir inceleme ve tarhiyat yapılamayacak, ceza kesilemeyecektir.
  • Yurt dışından getirilen söz konusu varlıklar nedeniyle, hiçbir şekilde geçmişe dönük bir vergi incelemesi yapılmayacağı gibi başka suretlerle de hiçbir vergi türü yönünden tarhiyat yapılmayacaktır. Bu kapsamda, Türkiye’ye getirilen varlık sebebiyle geçmişte elde edilmiş olabilecek kazanç ve iratlar ile söz konusu varlıkların iktisabında kullanılan kaynaklar nedeniyle geçmişe dönük bir vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı gibi bu kişilerden Türkiye’ye getirilen varlıklara ilişkin hiçbir şekilde bilgi talebinde de bulunulamayacaktır. Ayrıca, yurt dışından getirilen söz konusu varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde diğer mevzuat kapsamında da herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma söz konusu olmayacaktır.
  1.           YURT İÇİNDE BULUNAN BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONİMİYE KAZANDIRILMASI;

Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri sahip oldukları, Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını 31/12/2016 tarihine kadar kanuni defterlere kaydedebileceklerdir. Buna göre aşağıdaki şartları yerine getiren gerçek ve tüzel kişiler bu haklardan yararlanabileceklerdir.

  • Bu madde hükmünden Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler faydalanabileceklerdir. Gelir ve Kurumlar Vergisi yönünden vergi mükellefi olmayanlar bu madde kapsamından faydalanamayacaklardır.
  • Bu madde kapsamında yurt içinde bulunan ancak işletmenin kanuni kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının beyan edilerek kanuni defterlere kaydı yapılabilecektir.
  • Bu madde kapsamında Türkiye’de bulunan ve işletmelerin kayıtlarında yer almayan taşınmazların, işletmelerin muhasebe kayıtlarına alınması da mümkündür. Buna göre Türk Medeni Kanununda “Taşınmaz” olarak tanımlanan ve esas niteliği bakımından bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallar taşınmaz mallardır.. Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde; arazi, tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler olarak sayılmıştır. Buna göre Türkiye’de bulunan ancak işletmenin muhasebe kayıtlarında bulunmayan taşınmazların da işletmenin kayıtlarına alınması mümkündür.
  • Söz konusu varlıkların bu madde kapsamında işletmeye kaydı yapılırken, taşınmazlar rayiç bedelinin Türk Lirası karşılığında, diğer varlıkların ise Vergi Usul Kanununun değerlemeye ilişkin hükümlerine göre tespit edilen değerleri esas alınacaktır. Rayiç bedel, söz konusu taşınmazların sahiplerince belirlenen alım satım bedeli olup bu bedelin gerçek durumu yansıtması gerekmektedir.
  • Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve kanuni defterlere kaydedilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınmayacaktır. Ayrıca, söz konusu varlıklar dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecektir.
  • Varlıkların yurt içinde olup kanuni defterlere kaydedilmesi işlemleri devlet tarafından veya devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller, yurt içindeki banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar, posta idaresi, noter gibi kurum ve kuruluşların kayıt, makbuz ve belgeleri, ile tevsik edilebilecektir.
  • Yurt içinde bulunan 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi kapsamında işletmenin muhasebe kayıtlarına alınan tutarlar üzerinden herhangi bir vergi vb. alınmayacaktır.
  • Yurt içinde olup kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hali saklı kalmak üzere sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecektir. Ancak daha önceki varlık barışlarında olduğu gibi bu madde kapsamında beyan edilen ve işletme kayıtlarına alınan tutar kadar bir vergi bağışıklığı bu kanunda tanınmamıştır. Vergiye tabi olan ancak beyan dışı bırakılan diğer kazançlar sebebiyle yapılacak cezalı tarhiyatlarda bu madde kapsamında beyan edilen ve kayıtlara alınan tutardan istifade ederek cezalı vergi tarhiyatını engellemek mümkün değildir.
  • 6736 sayılı yasanın 7. Maddesi ile getirilen bu düzenlemeden yurt dışında parası olup, Türkiye’ye getirmeyi düşünen herkesin yararlanmasını tavsiye ederim. Yurt dışında para, döviz ve altını bulunan ve artık bu değerlerini Türkiye’de değerlendirmek isteyen herkesi bu kanun hükümlerinden yararlanmaya ve varlıklarını Türkiye’ye getirmeye davet ediyorum. Bu kapsamda getirilen varlıklar ile ilgili hiçbir vergi incelemesi yapılmayacak, vergi tarhiyatı yapılmayacak ve vergi cezası kesilmeyecektir. Yine hiçbir suç soruşturması da yapılmayacaktır.
  •                                             Yine Türkiye’de işletmeye dahil olmayan parasını işletme kayıtlarına almak isteyenlere de bu kanun hükmünden yararlanarak kayıtlarında yer almayan paralarını işletmelerine dahil etmelerini tavsiye ederim. Bu şekilde işletmenizin mali yapısını güçlendirebilirsiniz. Bana göre bu kanundan en çok işletmelerine dahil olmayan taşınmazı olan firmaların taşınmazları işletme kayıtlarına almalarını tavsiye ederim. Özellikle inşaat firmalarına kayıtlarında yer almayan taşınmazları, taşınmazın emsal değeri üzerinden kayıtlara alma imkanı veren bu düzenlemelerin inşaat firmalarına çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Yine bu madde kapsamından yararlananlar hiçbir ek mali külfet ile de karşılaşmadan bu imkandan yararlanabilmektedirler. Bu kapsamda işletmeye dahil edilen varlıklar ile ilgili hiçbir vergi incelemesi yapılmayacak, vergi tarhiyatı yapılmayacak ve vergi cezası kesilmeyecektir. Yine hiçbir suç soruşturması da yapılmayacaktır.

Durumun diledikleri gibi olmamasından yakınan kimseler, karşılarına çıkan durumları değerlendirmeyen insanlardır. Bernard Shaw

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.