Vekil adayı Özlale: Akkuyu, enerji bağımlılığını arttırabilir

Vekil adayı Özlale: Akkuyu, enerji bağımlılığını arttırabilir

İyi Parti İzmir Milletvekili adayı Prof. Dr. Ümit Özlale, basın açıklaması yaparak Akkuyu'ya karşı olmalarının sebeplerini sıraladı.

İyi Parti İzmir Milletvekili adayı Prof. Dr. Ümit Özlale yaptığı basın açıklamasında Akkuyu Nükleer Santrali'ne hangi sebeplerden dolayı karşı olduklarını açıkladı.

Enerji bağımsızlığına değil, Akkuyu'ya karşı olduklarını ifade eden Özlale, Akkuyu'nun bütün unsurları ile ithal bir proje olduğunu söyledi.

"Bizim topraklarımızda, bütün riskleri bizim aldığımız ve üretim teknolojisini bilmediğimiz bir enerjiyi ithal ediyoruz. Bu açıdan Akkuyu milli bir enerji politikasına hizmet etmekten ziyade, verilen aşırı imtiyazlar sebebiyle tam bir dış politika aparatına dönüşmüş durumda" diye konuşan Özlale, "Akkuyu, enerji bağımlılığını azaltmaktan ziyade arttırabilir. Doğalgazda yüzde 44’lük bir oranda Ruslara bağımlılığımız mevcut iken, Akkuyu projesiyle birlikte bağımlılığımız yüzde 50’yi aşacak" dedi.

Akkuyu Projesi'nde, toprağın Türklere varlığın Ruslara ait olduğunu dile getiren Özlale; "Projenin sahibi Rosatom, Türkiye ile birlikte Hindistan, Finlandiya, Mısır, Belarus, Macaristan ve Çin gibi ülkelerde de nükleer santral inşa ediyor. Ancak ilginç bir nokta var: Sadece Türkiye’deki santral kendisine ait. Akkuyu projesi, dünyada “Yap-sahip ol-işlet” modeline göre yapılan ilk nükleer santral projesi olması nedeniyle de dikkat çekici" ifadelerini kullandı.

Projenin planlamasının da endişe verici olduğunu vurgulayan Özlale; "Örneğin; projenin ilk ünitesinin açılış tarihi olarak 2025 yılı planlanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde alelacele tesise yakıt getirildi. Açılışın normal zamandan daha öne çekilmesi, yapım, malzeme tedariki ve insan hatalarını da beraberinde getiriyor. Yani, iç politika malzemesi yapmak için çok büyük bir risk alınıyor" şeklinde konuştu.

Projenin beraberinde teknoloji transferi de getirmediğine dikkat çeken Özlale, santral inşaatında görev alan taşeron firma IC İçtaş İnşaat ve San. A.Ş. çalışanlarının, kaba inşaatın bittiği ve tam da reaktörün koruma kabı ve diğer stratejik bilgi içeren aşamalarına gelindiği bir sırada kapı dışarı edildiğini söyledi.,

Enerji bağımsızlığına karşı olmadıklarını tekrarlayan Özlale, "Bizim topraklarımızda, teknolojini bilmediğimiz, bütün risklerini aldığımız ve hiçbir şekilde bizim olmayan Akkuyu’ya karşıyız!" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

ozlale-5.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.