Vitamin ve Mineraller Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Vitamin ve Mineraller Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Özel Egepol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. NeşeYar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamak gerektiğini aktardı.

Çoğu kez doğal ve dengeli beslenmenin yeterli olduğunu belirten Dr. NeşeYar, gereksiz önerilen vitamin ve mineral desteğinin toksik ve metabolik sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Dr.Yar, şu bilgileri verdi: “Beslenme ve bağışıklığın desteklenmesindeki amaç, eksik olan birden fazla vitaminin aynı anda yerine konulması ve sağlık üzerine olumlu etki etmesidir. Mineral ve vitaminler vücutta metabolik olayların normal bir süreçte oluşmasını sağlarlar. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan ve vücutta sentez edilemeyen veya yetersiz sentezlenen, gıdalarla alınması zorunlu maddelerdir. Özellikle süt çocukluğu döneminde ve özellikle annenin D vitamini ve B12 vitamini depolarının yetersiz olduğu durumlarda anne normal beslense dahi eksiklik görülebilmektedir. Yenidoğanda barsak florası tam oluşmadığından doğumdan hemen sonra K vitamini verilmesi gerekir. Toplumda vitamin ihtiyacı en çok süt çocukluğu, okul çocukluğu ve ergenlik dönemlerinde görülmektedir. Gelişim çağında vitamin ihtiyacının fazla olmasının temel sebebi ise ihtiyacın artması, hızlı büyüme, besin tüketiminin azalmasıdır. Dengeli beslenemeyen sporcular, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, vejeteryan beslenenler, yaşlılar, vücutta doku yıkımın arttığı katabolik süreçteki kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve kanser hastaları da gerekli hallerde vitamin takviyesi almalıdır”

uzm.-dr.-neşe-yar.jpg

VİTAMİNLER VE FAYDALARI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. NeşeYar, multivitaminlerin gerektiği zaman ve uygun dozda kullanıldığında sağlık üzerine olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Vitaminler ve etkileri hakkında bilgi veren Dr. Yar sözlerini şöyle sürdürdü: “D vitamini vücutta da üretilebilen ancak üretimi için mutlaka güneş ışığı gereken bir vitamindir. Güneşe maruz kalamadığımız bu günlerde gıdalarla alınan D vitamini günlük ihtiyacımızın %20’sini karşılar. Bu nedenle özellikle güneş ışığından tam yararlanamadığımız dönemlerde dışarıdan D vitamini alınması gerekmektedir. Son yıllarda D vitaminini düzeyinin tam bir bağışıklık sitemi fonksiyonu için önemi vurgulanmaktadır. COVİD salgını sürecinde yoğun bakımda yatan hastaların pek çoğunun D vitamini düzeyinin düşüklüğü dikkat çekiçi olmuştur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar güneşten uzak kalınmamalı ancak yeterli D vitamini sentezlenmeyen durumlarda mutlaka dışarıdan D vitamini kullanılmalıdır. A vitamini daha yoğun olarak yumurta balık ve peynir gibi hayvansal gıdalarda,talı patetes havuç ıspanak, mandalina gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Eksikliğinde enfeksiyon hastalıklarında artma, bağışıklık cevabında bozulma, deri, sindirim, solunum, boşaltım sistemi mukoza bütünlüğünün sağlanmasında etkilidir. Göz sağlığı üzerine etkilidir.

C Vitamini, hücrelerin enfeksiyon bölgesine ulaşmasını sağlar. Eksikliğinde diş etlerinde kanama, yorgunluk, eklemlerde ağrı, şişlik, yara iyileşmesinde gecikme olur. Narenciye, domates, biber, sebze ve meyvalarda bulunur. E Vitamini hücre yapısının bütünlüğü ve devamlılığını sağlar. B-6 Vitamini, Viral enfeksiyonlarla savaşan hücre sayısında artış sağlar. Et, tahıllar, karaciğer, kuru bakliyatlardan zengindir. Demir eksikliği; dünyanın en sık görülen mineral eksikliğidir. Kansızlık ve sinir siteminde gelişme geriliğine sebep olur. Et ve türevleri, karaciğer, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru meyveler ve tahıllarda bulunur” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.