Vücut geliştirmede bilinmeyenler

Vücut geliştirmede bilinmeyenler

Mevlüt İşleyen yazdı; Vücut geliştirmede bilinmeyenler

Değerli okurlar bu hafta herkesin kafasının karıştığı konudan bahsedip sizleri aydınlatmaya devam edeceğim.

Vücut geliştirme ve fitnessın birbirinden farklı olduğunu insanların bu durumu karıştırmasından dolayı spordan çekindiklerini görüyoruz.

Vücut geliştirmenin aksine, fitness egzersizleri çok yüksek ağırlıklar gerektirmez. Vücut geliştirmek için spor salonuna gidenlerin temel amacı yüksek ağırlıkla ile egzersizler yapmaktır. Ağırlık kaldırıldığında vücut güçlenir ve kas kütlesi oluşturur.

Bununla birlikte, fitness kavramı bundan farklıdır. Fitness, kas büyümesinden ziyade aktif ve sağlıklı kalmayı hedeflemektir. Zindelik veren antrenmanları, kalori değerlerinin formda kalmak için kontrol altına alınmasını ve yakılmasını kapsar. Bunların kas kütlesinin artması ile ilgili olması gerekmez. Fitness; formda, esnek ve fit bir vücuda sahip olmak demektir.

Fitness mı Vücut Geliştirme mi Daha Avantajlıdır?

Vücut geliştirme, bir kişinin spor salonunda günde en az 1 ila 2 saat ayırmasını gerektirir. Fitness antrenmanları 30 dakika ile 45 dakika arasında değişir. Spor salonunda esnemeyi veya parkta sprint yapmayı içerebilir. Vücut geliştirme ile karşılaştırıldığında, fitness daha az zaman, daha az çaba ve kaslarda daha az zorlanma gerektirir.

Vücut geliştirme yaparken protein ile birlikte günlük besin alımı da artırılmalıdır. Vücut geliştirme sporcularının diyetleri genellikle balık, et, yumurta ve whey proteinlerinden oluşur. Fitness yapan sporcuların ise sadece sağlıklı ve belirli bir sınırda beslenmeleri gerekir. Sağlıklı gıda seçenekleri arasında sebzeler, salatalar, meyveler, yağlı olmayan etler vb. Bulunmaktadır.

Vücut Geliştirme Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?

Genel olarak sağlıklı bir metabolizmaya sahip herkes dilediği yaşa kadar vücut geliştirme sporu yapabilir. Ancak yaş ilerledikçe ortaya çıkan şeker, kolesterol, tansiyon gibi rahatsızlıkları olan 40 yaş üstü bireyler için vücut geliştirme sporu önerilmez.

Kimler Vücut Geliştirme Yapabilir?

Herhangi bir rahatsızlık olmayan her yaştaki birey, vücut geliştirme sporu yapabilir. Ancak oldukça yorucu, zorlayıcı ve yoğun antrenmanlar içeren bu spor uygulanırken dikkatli olunması önemlidir.

Vücut Geliştirme Sağlıklı mı?

Kas kütlesini artıran ve dayanıklılık düzeyini geliştiren vücut geliştirme sporu, aktif bir yaşam sürmek ve güçlü kalmak isteyen herkesin yapabileceği oldukça sağlıklı bir spordur. Bu sporu yaparken daha fazla kas gelişimi için kullanılan doping ilaçları, sporcuların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Steroid gibi doping ilaçları kullanmak yerine vücutta doğal olarak üretilen ham maddelerle hazırlanmış takviyeleri kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi?

Vücut geliştirme sporunun boy uzamasını engellediğini kanıtlayan herhangi bir çalışma yoktur. Aksine büyüme çağında vücut geliştirme ile ilgilenen sporcuların boylarında uzama olabileceği düşünülmektedir.

Özet olarak söylemek gerekirse vücut geliştirme bir branş fitness ise temel egzersizleri içeren tüm spor dallarının temelini oluşturan genel spor dalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.