Yanlış spor kireçlenmeye neden olabilir

Yanlış spor kireçlenmeye neden olabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semiha Ülkü Gül dünyada milyonlarca insanı ilgilendiren çok yaygın bir rahatsızlık olan kireçlenmenin; özellikle 40'lı yaşlardan başlayıp, 60'lı yaşlarda arttığını belirtti.

Kireçlenmenin, eklemin çevresindeki kıkırdak dokunun zamanla yıpranması ve aşınması sonucunda oluştuğunu aktaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ülkü Gül, "Bunun bir nedeni zaman, diğer nedeni ise eklemin üstüne binen yüktür, diğer faktör ise; genetiktir." diye konuştu. Bu nedenle ağırlık içeren sporları yapanların, obezlerin risk grubunda olduğunu ifade eden Dr. Semiha Ülkü Gül, şunları kaydetti: "Kişi bunun için kilosuna dikkat etmeli, ağır yük taşımamalı veya taşırken bir noktaya fazla yük bindirmemeli; kontrollü ve dikkatli olmalıdır. Hareketli olmak düzenli egzersiz yapmak da önemlidir, ancak yürüyüşün de uygun ayakkabı ile uygun bir zeminde yapılması gerekir. Bunlar düzgün değilse; yapılan spor kişinin eklemlerine zarar verir ve kireçlenmeye neden olabilir. Hareketsizlik de kas zayıflığı ile birlikte kireçlenme yapabilir."

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

Kireçlenmenin kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Dr. Semiha Ülkü Gül, "Kadınların kas yapısı daha zayıftır ve kadınlar obeziteye daha yatkındır. Ev işi egzersiz sayılmaz, aksine kireçlenmeyi arttıran durumlara sebep olabilir. Hareketsiz kalıp ağır kaldırmak, çok el işi yapmak gibi.. Eklemi doğru kullanmak ve yükü arttırmamak gerek, kilo almamak, eklemlere fazla yük bindirmemek, spor yaparken doğru hareketler yapmak önemlidir." ifadelerini kullandı.

aw009311-01-2.jpg

Bu Belirtilere Dikkat

Hastaların genelde; kireçlenme olan bölgede ağrı, eklemden ses gelmesi, yürürken ani takılma ve kilitlenmeler, eklemde hafif bir şişlik, soğuğa veya sıcağa karşı hassasiyet gibi şikayetlerle geldiklerini dile getiren Dr. Gül, "Tanı konması için muayene sonrasında röntgen veya MR istenebilir, eklem aralığında bir daralma, kemik çıkıntıları (kemik dikeni), eklem fareleri röntgende görülebilir." şeklinde konuştu.

"Kireçlenmenin 4 evresi vardır ve ilerledikçe çözüm de zorlaşır, yaş ilerledikçe evreler ilerler, bunu durdurmak için önlemler alınması gerekir." diye konuşan Dr. Semiha Ülkü Gül, "Kireçlenmede en önemli tedavi, öncesinde hastalığın oluşmasını engellemektir, çünkü; kireçlenme oluştuktan sonra geri dönüşü olmaz, ancak ilerlemesi durdurulabilir." dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semiha Ülkü Gül, kireçlenme tedavisine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı; "İlk aşamada ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerle ağrılar önlenebilir, ancak kireçlenme geri dönmez ilerlemesi durdurulabilir. İlaçların yanı sıra kireçlenmenin ilerlemesini durdurmak için glukozamin glukan içeren preparatlar takviye olarak kullanılabilir. Bunlar destek tedavileridir. Sonrasında; fizik tedavi yapılarak kası güçlendirip eklemi daha iyi kullanılır hale getirmek amaçlanır. Bu kişilere, duruma göre; PRP, steroid ağrı kesiciler, eklem kayganlığını arttıran enjeksiyonlar yapılabilir."

KİŞİ HAYAT BOYU DİKKATLİ OLMALI

Kişinin verilen tedavilere uyarsa 1 yıl süresince sorun yaşamadan hayatına devam edebileceğini aktaran Dr. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; "Ancak yaş önemli bir faktördür, genelde 60 yaşından sonra tedavilerin sonuçları bu kadar uzun süreli olmaz. Kireçlenme varsa kişi hayatını devamlı buna göre yaşayacak; hayatı boyunca bu eklemleri korumaya alacak, gerekli zamanlarda FTR alacak ve doktoru ile görüşerek ilaç ve enjeksiyon tedavilerinden yararlanacaktır, kireçlenmenin son aşamasında ise artık cerrah tedavilere başvurulabilir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.