Yapay zeka beyin hasarlarını tanımlayacak

Yapay zeka beyin hasarlarını tanımlayacak

Çin'de bilim insanları ve doktorların birlikte geliştirdiği yapay zeka sistemi, beyin hasarlarının tanımlanmasında kullanılacak.

Çin Bilimleri Akademisinden bilim  insanları ve Çin Halk Kurtuluş Ordusundan doktorların 5 yıldır üzerinde çalıştıkları yapay zeka sistemi, beyin hasarı oluşan kişilerde bunun tanımlanması ve değerlendirilmesinde doktorlara yardım edecek.

Özellikle bilinç kaybı ve bozukluğu (DOC) yaşayan hastaların,  bilinçlerini yeniden  kazanmasında önemli rol oynaması beklenen sistem, beynin  farklı bölümlerindeki   yapıların birbiriyle iletişim kurmak için oluşturduğu  ağları görüntüleyerek bu görüntüye dayalı kıymetlendirme yapıyor.

Yapay zeka, bugüne kadar bilinç bozukluğu yaşayan 63 hastadan 10  binlerce görüntüyü inceledi, bilinci geri gelebilecek ve gelemeyecek hastaları  yüzde 88 oranında doğru teşhis edebildi.

Çalışmayı yöneten Song Ming, beynin çalışması sırasında birçok  bölgenin birlikte hareket ettiğini ve iletişim ağları oluştuğunu dile getirdi.

Doktorların beyindeki iletişim ağlarının bilinç bozukluğu ile doğrudan  bağlantısını göremediğini ve yapay zekanın bu hastalığı anlamak için yeni  ipuçları sağlayabileceğini aktaran Song, yapay zekanın, tam değerlendirme  yapmasını ve beyin yaralanmaları konusunda ön bilgi sağlayabilmesini umduklarını  bildirdi.

Song, bununla birlikte, yapay zeka modelinin geçerli ve güvenilir bir  sistem olabilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Bilinç bozukluğu yaşadıktan sonra bir kısım hastalar, yatalak  kalabiliyor veya bitkisel hayata girebiliyor.

Çin’de beyin travması, darbe alma ve diğer beyin hastalıklarının neden  olduğu 500 binden fazla hastanın kronik DOC yaşadığı belirtiliyor. Bununla  birlikte her yıl 70 bin ila 100 bin yeni vakanın ortaya çıktığı kaydediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.