Yatak ve yastık seçimi, alerji şiddetini etkiliyor!

Yatak ve yastık seçimi, alerji şiddetini etkiliyor!

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sezim Şafak, alerjisi olan kişilerin sağlığı için yatak ve yastık seçimlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sezim Şafak, alerjik rinit, bağışıklık sisteminin soluk alma yoluyla vücuda alınan maddelere aşırı tepki vermesiyle gelişen alerjik bir reaksiyon olarak tanımlandığını söyledi.

Kişide basit bir burun kaşıntısı ve hapşırıktan solunum zorluğu ve astıma kadar ilerleyen tablolara neden olabilen alerjik rinitin tedavisinde farklı ilaçların yanı sıra yüksek alerjili hastalarda immünoterapi denilen aşı tedavisi uygulandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sezim Şafak, alerjik rinitte en önemli noktanın kişinin neye karşı alerjisinin olduğunu bilmesi ve hayat rutininde ondan uzak durmaya çalışması olduğunun altını çiziyor.

1634195317-kbb-op-dr-aysesezimsafak.jpg

Dünyada alerjik rinite en çok neden olan şeyin ev tozu akarı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şafak, ev tozu akarını minimum düzeyde tutmaya çalışmanın, ev ve özellikle kişinin uyuduğu odayı arındırması gerektiğini belirtiyor. Kaliteli yaşamın kaliteli uykudan geçtiğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Şafak, kişinin yatak ve yastık seçimini de sağlık durumu, ihtiyaçlarına göre yapmasını öneriyor. Dr. Öğr. Üyesi Şafak, diğer önerilerini ise şöyle sıralıyor:

Yatağınızı, fermuarlı, sentetik bir kılıf içinde tam olarak koruyun, sık sık bu kılıfı yıkayın ya da yatağın kendisini vakumla (elektrik süpürgesi) temizleyin.

Yıkanabilir battaniyeleri tercih edin ve nevresime geçirilerek kullanın.

Çarşaf ve yatak örtülerini her gün güneşte havalandırın ya da silkeleyin.

Yastık yüzü ve çarşafları her hafta değiştirin ve 60 derecede yıkayın.

Toz deterjan yerine sıvı deterjan kullanın, keskin kokulu temizlik maddelerinden sakının.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.