Yaz aylarında soğuk içeceklere dikkat!

Yaz aylarında soğuk içeceklere dikkat!

Parlaklığıyla kıskandıran masmavi bir gökyüzü… Tüm ihtişamı ve zarafetiyle görkemli bir güneş… Doğa, yaz mevsimi için en özel bakımını yaptı. Peki ya siz dişlerinizi yaza hazırlayıp gerekli bakımları yaptırdınız mı?

Yaz aylarında diş bakımının çok daha fazla önem kazandığını ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktaları ve bakım ipuçlarını anlatıyor.

Diş hekimleri yaz aylarında neden daha sık ziyaret ediliyor?

Yaz aylarında, soğuk içecek ve dondurma tüketiminde artış olması nedeniyle dişlerde yaşanan bazı sorunlar, diş hekimlerinin daha sık ziyaret edilmesine sebep olabiliyor. Dişlerde hassasiyet, diş çürükleri ve diş minelerinde çatlaklara neden olabilen soğuk içecek ve dondurma tüketimi, yaz aylarında diş hekimlerinin kapısını aşındırma nedenlerinin başında geliyor. Bu sorunlar, diş bakımı konusunda birkaç önemli hususa dikkat ederek önlenebiliyor. 

Soğuk içeceklerle aranıza mesafe koyun

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan soğuk içecekler ve dondurma, masum gibi görünse de dişlere ciddi zararlar verebiliyor. Özellikle de asitli soğuk içecekler, vücudumuzu yaz sıcağına karşı serinleterek damaklarımızda hoş bir tat bıraksa da, beraberinde getireceği sağlık sorunlarıyla yazdan soğutabiliyor. 

Soğuk asitli içecekler ve dondurmanın; dişlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini dile getiren Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu; şekerli, asitli ve soğuk içecek tüketiminin ağız içinde asit oluşturarak, dişlerde çürük ve diş minelerinde çatlaklara neden olabileceğini belirtiyor. Kışlaoğlu görüşlerini şu şekilde sürdürüyor; “Diş minesi, bazı yiyecek ve içeceklerin fiziksel ve kimyasal etkilerine karşı dişi koruyan, çevresini saran ve iç tabakaların zarar görmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Diş minesinin sert olan yapısı, fiziksel ve kimyasal bazı etkenlere maruz kalarak zarar görebilir. Dişlerde ağrı ve sızılara neden olabilen bu durum, özellikle de yaz aylarında diş hekimi ziyaretlerindeki artışın en önemli sebeplerinden biridir.”

Suyu yanınızdan hiç ayırmayın

Mucize besin su, dişlerimiz için de aynı mucizevi etkiyi gösteriyor. Çünkü içeriği sayesinde su çok zengin mineral ve etkin maddelere sahip. Bu nedenle özellikle de yaz aylarında diş sağlığımız adına yanımızdan ayırmamamız gereken sıvıların başında geliyor. Bu doğrultuda dişleriniz için yapacağımız en önemli iyilik yemeklerden sonra su içmek oluyor. Çünkü yemekten sonra içilen bir bardak su, ağzımızın içindeki yemek parçalarını uzaklaştırıyor ve asidik ortamı yok ediyor.
 

Yaz aylarında diş sağlığını korumak mümkün!

Yaz aylarında hava sıcaklığına bağlı olarak daha çok ihtiyaç duyulan soğuk yiyecek ve içecekler, vücudu içeriden serinlettiğinden yoğun olarak tüketiliyor. Özellikle de buzlu, asitli ve soğuk içeceklerin serinlik verirken, diş sağlığımızda sorunlara neden olabileceğini de unutmamak gerekiyor. Soğuk içecek ve dondurma tüketimine bağlı olarak gelişen diş sağlığı sorunları, dikkat ederek önlenebilir. Düzenli yapılan diş bakımı ve uzmanların uyarılarına kulak vererek bu sorunlardan uzak durmak mümkün.

Yaz aylarında, açık havada geçirilen zamanın artmasına bağlı olarak aksatılan diş fırçalama, diş sağlığını korumada yetersiz kalınmasına neden olur. Soğuk, şekerli, asitli içeceklerin ve dondurmanın yoğun olarak tüketilmesi de söz konusuysa, diş çürükleri ve diş hassasiyetleri kaçınılmaz hale gelebilir. Düzenli olarak günde 2 kez dişleri fırçalamak, buzlu ve aşırı soğuk içeceklerden uzak durmak gibi basit ama önemli hususlara dikkat ederek, diş sağlığımızı yaz aylarında da korumak mümkün olacaktır. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.