Yetişkinleri ekonomik sorunlar mutsuz ediyor

Yetişkinleri ekonomik sorunlar mutsuz ediyor

Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu toplumumuzda çocuk, genç ve yetişkinlerin sorunlarına dair Medyaege'ye açıklamalarda bulundu.

-Ülkemizde çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin psikolojik olarak en önemli sorunları neler?

Çocukların günümüzdeki sorunlarının başında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gelmekte.


Gençlerin ise en önemli sorunu sosyal medya bağımlılığı. Buna bağlı olarakta bilgisayar,  cep telefonu ve internet kullanımının fazla olması.


Yetişkinlerde görülen sorun genel olarak mutsuzluk diyebilirz. Yaptıkları mutlu olabilecekleri şeylerden bile haz alamama ve bunları kişilerarası ilişkilerine yansıtmalarından kaynaklanan mutsuzluklar.

 

-Toplumumuzda yaşanılan bu psikolojik sorunlar  neden kaynaklanma?

Çocuklarda gördüğümüz Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) fizyolojik kökenli olan psikolojik  bir bozukluktur. DEHB'nu açmamız gerekirse  çocuğun beli bir süre bir projenin, ödevin başında duramaz. Ödev yada projeye uzun zamanlar ayıramaz yarıda bırakır dikkatini toplayamaz. Başaldığı işin sonunu getirmeden ikinci şeye yönelir.  Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nu tamamiyle ayıran özelliklerden biri ilgi çocuk proje veya ödevi yapması gereken herhangi bir sorumluluğu tamamlayamazken ilgisini çektiği yada hoşuna giden bir oyunu saatlerce oynayabilir. Burda ayırıcı nokta çocuğun ilgisini çeken onu mutlu eden aktivitelere konsantre olup dikkatini verebilirken sorumluluklarını yerine getirmez. DEHB nörolojik, fizyolojik, hormonal yapının bozulmasından kaynaklıdır.  Buna ilave olarak anne ve babanın  çocukla yeteri kadar ilgilenmemesi, disiplinsizlik, çocuğun sorumluluğunun alınamaması aslında eğitilememesinden kaynaklanmaktadır.

 

Gençler ilgiyi sosyal medyada buluyor


Gençlerin sosyal medya bağımlılığının sebebi bu aslında kısır bir döngü ilgi ve sevgi ihtiyacını ailelerinden göremeyip  daha çok internetteki  farklı site ve oyunlarda, ilgi çekici kendilerini mutlu edecek şeylerle tatmin etmeye çalışmalarıdır. Oyunların ilgi çekici olmaları ve kendilerini burada farklı hissediyor olmaları. Anne ve babaların çocuklarına karşı tutumları çok önemli. Artık günümüzde annelerinde babalar gibi  ev ekonomisine destek olmak için aktif olarak çalışması buna bağlı olarakta ev ve çocuklarla ilgilenemiyor. Bu yüzden anne ve baba çalıştıkları için akşam eve geldiklerinde çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemiyorlar. Anne eve geldiğinde ev ve yemek yapma işleriyle uğraşırken baba ise günün yorgunluğunu atmak için tv karşısında dinlenmeyi tercih ediyor.Bu yüzden çocuk anne ve babasından beklediği ilgiyi farkında olmadan doğrudan yada dolaylı olarak oyunlarla bilgisayarla sosyal medyada arkadaşlarıyla sosyalleşe bileceği  farklı ağlarda  gideriyor. Buda tamamen anne ve babanın çocuğu bir şekilde kendi ihtiyaçlarını öncelikli tutarak ikinici plana itmesinden kaynaklanıyor. Çocukların sosyal medyaya yada oyunlara olan ilgisi anne ve babanın tutumundan kaynaklanmakta.

Yetişkinleri ekonomik sorunlar mutsuz ediyor


Yetişkinlerin mutsuzluğunun sebebi ise, tek bi sebeple bunu açıklamak mümkün ve doğru değil. En başta ekonomik koşullar parayı kazanma ihtiyacının artması ve ekonomik koşulların gün geçtikçe ağırlaşması.  Sarf edilen çaba ve emeğin karşılığının alınamaması yetişkinlerde  mutsuzluğa neden oluyor. Özellikle aile nüfusunun artmasıyla birlikte anne ve babanın daha fazla ve uzun süre çalışmasından dolayı kendine zaman ayıramaması çocuklarla yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılar. Genelde annelerin yaşadığı sorunlar bunlar. Kendine, eşine ve ailesine yetemem mutsuzluğa neden oluyor.


Ekonomik sorunlardan dolayı çalışmak zorunda kalan anneler kendilerini daha çok yıpranmış ve mutsuz hissediyor.  Babalar içinde aynı şey geçerli. Erkekler de tüm gün iş stresi daha çok para kazanma  refah seviyesini yükeltmek için çaba gösteriyorlar. Bunun sonucunda karşılığını alamadıkları için  daha fazla yoruluyorlar ve yoruldukları için daha çok mutsuz ve sinirliler.

Mutsuzluğun sebebinin ana kaynağı ekonomik sorunlar olabilir ama bunun yanında iş hayatının stresi, trafik, sağlık sorunları, sağlıklı beslenmemin getirdiği sağlık problemleri kendine zaman ayıramamak, spor yapamamak yetişkinleri mutsuzluğa itmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.