Yurtdışındaki Referanduma dikkat

Yurtdışındaki Referanduma dikkat

İnşallah referandum heyecanı yurtdışında daha erken yani 27 Mart’ta başlayacak. İnşallah diyorum zira Almanya ve Hollanda’da yaşanan diplomatik skandallar artık her şeyin olabileceğini gösteriyor.

Yani Avrupa’da referandum yapılır mı yapılmaz mı diye ciddi endişelerim oluşmaya başladı?  İstiklal marşımızın yazarı rahmetli M.Akif Ersoy’un birkaç gün sonra kutlayacağımız Çanakkale zaferimize atfen yazdığı şiirinde:

 

Ne hayâsızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı! 
Nerde -gösterdiği vahşetle- "bu: bir Avrupalı! " 

 

Dediği gerçek Hristiyan Nasyonal faşistlerinin 21.Yüzyıl çıkartmalarını bizzat gördük. Bana kimse bundan böyle sözüm ona “Avrupalı “ olmanın iyi bir şey olduğunu anlatamaz. Atalarımız “Gevurdan dost Ayı’dan post olmaz” demişler. Bunu çocuklarımız bilmiyordu, biz de nerdeyse unutuyorduk. Aslında yaşananlar canımızı acıtsa da gerçekleri bir kez daha hatırlamamıza neden oldu. Bir bakıma iyi oldu. Hatırladık kim olduklarını. Öyle ya, ellerinde copları ve yanlarına aldıkları soydaşlarıyla (Köpeklerle) insanlarımızın üzerine yürüyen bu vahşileri biz yeşil sahalarda Van Besten ya da Sneijder misali Portakallar zannediyorduk. Meğer bunlar simsiyah acı patlıcanlarmış da olayları görünce hatırlayıverdik. O yüzden önümüzdeki günlerde her şey olabilir. Belki ülkelerinde referandumu bile yasaklayabilirler. O yüzden her şeye hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım. Zira bugün Almanya ve Hollanda’da yaşananlar bu ülkelerin içinde yükselen aşırı sağcı oranlarının yanında aynı zamanda bu ülkelere hükmeden gizli vesayetçi güçler olan Rockefeller ve Rotschild gibi meşhur Yahudi ailelerinin etkilerinin sonucudur.

 

Avrupa’da referandumun yapılması engellenir mi?

 

Referandum oylamasında yurt dışı oylar oldukça önemli. Özellikle Almanya, İngiltere, Avusturya ve İsviçre’de çok sayıda vatandaşımız yaşıyor.  Referandumda oy kullanacak toplam seçmenin yaklaşık yüzde 6,5 ‘u yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız oluşturuyor. Yurtdışında oy kullanacak yaklaşık 3 milyon seçmen bulunuyor. Vatandaşlar Yurtdışında 57 ülkede 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısında kurulacak sandıklarda oy kullanabilecekler. Buradan yurtdışındaki vatandaşlarımıza seslenmek isterim. Eğer böyle bir durum yaşanırsa gurbetçilerimizin gümrük kapılarına gelerek oy kullanmalarını rica ediyorum.  Almanya, Avusturya ve Hollanda’ya rağmen Evet diyebilmek çok mühim. Yurt dışında kurulan temsilciliklerde oy verme işlemleri 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında, gümrük kapılarında ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Avrupa’da yaşanabilecek bir sürpriz engelleme kararı sonrasında gümrük kapıları gurbetçilerimiz için hazır bulundurulmalıdır.  

 

 

Gurbetçiler istedikleri yerde oy kullanabilecek

 

Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde bu engellemeler yaşanırken yurtdışında sandık sayılarının artması ve yurtdışında oy kullanılmasının daha da kolaylaştırılması önemliydi. Zira YSK’nın aldığı yeni bir kararla yurtdışındaki vatandaşlarımız bu referandumda artık istediği konsoloslukta oy kullanabilecekler. Buna göre, yurt dışındaki vatandaşlar farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen, oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek. Yurt dışındaki seçmenler bugüne kadar sadece bağlı oldukları temsilciliklerde oy verebiliyordu. 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında seçimlere katılım yüzde 8,3 gibi düşük bir seviyede kalmış, 7 Haziran 2015’deki genel seçimde yüzde 36'yla çıkmıştı. 1 Kasım seçiminde ise yurt dışı seçmen sayısı 2 milyon 899 bin olarak kaydedilirken bunlardan 1 milyon 264 bini, gümrükler de dâhil olmak üzere sandıklara giderek oy kullandı ve katılım oranı, yaklaşık yüzde 43,7 olarak gerçekleşmiş oldu. Son seçimlerdeki katılım ortalaması Batı Avrupa'yı ele aldığımızda yüzde 46'ydı. Bu ciddi bir rakam.  Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım yüzde 34'tü. Yurtdışında adres kaydı yapmayan seçmenlerin de oy kullanmasının önünün açılması sonrasında, referandumda katılım oranının yüzde 50’ye çıkabileceği tahmin ediliyor.

 

YSK’da Yurtdışı oy kullanımda yeni düzenleme

 

Yeni düzenlemeyle yurtdışındaki seçmenlerin, adres bilgileri olmasa bile Türkiye’nin yurtdışındaki temsilciliklerindeki kayıtlı kimlik bilgileriyle oy kullanabileceğine karar verilirken, ilgili madde "Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur" şeklinde değiştirildi. Resmi Gazete ‘de 6 Ocak'ta yayımlanan 680 sayılı KHK ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 49. maddesinin mülga üçüncü fıkrası "Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur" şeklinde değiştirildi. Bu değişikliğin ardından yurt dışında yaşayan ancak oy kullanamayacak durumda olan 1 milyon seçmen, anayasa değişikliğine ilişkin yapılması planlanan referandumda oy kullanabilecek. Ancak belirtmeliyim ki halen yurtdışında adresi belli olmayan 980 bin seçmen bulunuyor.

 

Genç seçmenlere önem verilmeli

 

Diğer yandan referandumda gençlerin oy kullanması konusunda teşvik edilmeleri gerekiyor.  Yurtdışı seçmen içerisindeki 30 yaş altı gençlerin oranı yüzde 30 civarında. Bu genç kitle içerisinde oy kullananların oranı ise yüzde 20'nin altında. Avrupa’da Türkiye’ye karşı yapılan faşistçe eylemlerin Türk gençlerin oy kullanma oranlarını yükselteceğini düşünüyorum. Ayrıca milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi gençlerde sevinçle karşılandı. Diğer taraftan YSK’nın aldığı kolaylaştırıcı kararların da oy kullanım oranlarını artıracağı hiç şüphesiz. Ancak yine de ilgililerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, Arapça ve Kürtçe 7 dilde bol bol tanıtım materyali hazırlayıp, gurbetçilerimize dağıtmalarını faydalı görüyorum.

 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.