"Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi" kapsamında düzenlenen yarışmanın sonuçları belli oldu!

"Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi" kapsamında düzenlenen yarışmanın sonuçları belli oldu!

T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi" kapsamında düzenlenen yarışmanın sonuçları açıklandı.

Yarışmada Mehmet Muğla birinci olurken yarışmaya Milas'tan katılan 32 zeytinyağı markasından 14'ü altın, 4'ü gümüş ve 3'ü bronz madalya kazanmayı başardı. Milas'tan yarışmaya katılan 11 zeytinyağı markasına ise teşekkür belgesi verildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Fethiye ve Milas Ticaret ve Sanayi Odaları, Muğla Ticaret Borsası, Menteşe, Seydikemer, Fethiye ve Milas Ziraat Odaları, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Zeytindostu Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen yarışmada sonuçlar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çok geniş katılımlı bir toplantı ile açıklandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yüzde 11'inin Muğla'da olduğunu, ilde 17 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ve bunun yüzde 54'ünün ise Milas'ta bulunduğunu ifade etti. Yarışmaya 86 başvuru yapıldığını anlatan Barış Saylak ilk olarak duyusal analizden geçen zeytinyağlarının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin laboratuarında kimyasal analize tabi tutulduğunu ve çok titiz bir inceleme ile seçimlerin yapıldığını anlattı. Barış Saylak, yarışmanın gelecek yıllarda ulusal ve uluslararası boyutlara taşınacağını bildirdi. Konuşmasında lisanslı depoculuğun önemini de vurgulayan Barış Saylak bu yarışmanın zeytinyağında Muğla markası oluşana dek devam edeceğini bildirdi. Bölgede kaliteli zeytinyağı üretiminin gelişmesine katkılarından dolayı Milaslı üretici Ali Osman Menteşe ve Zeytindostu Derneği Yöneticisi Eczacı Atilla Totoş'a da çabalarından ötürü kutlayan ve teşekkür eden Barış Saylak, bu yıl 86 olan yarışmaya katılımcı sayısın gelecek yıl iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

"Zeytinin Zeytinyağına Kayışsız ve Kaliteli Yolculuğu" projesi kapsamında düzenlenen Muğla'nın en kaliteli zeytinyağını belirleme yarışmasına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Televizyoncu Cem Seymen, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Aysel Asıl, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, kaymakamlar ve TRT 1'de yayınlanmakta olan "Kalk Gidelim" dizisi ekibi ile Muğla'daki borsa ve ticaret ve sanayi, ziraat odalarının başkanları, yöneticileri de katıldılar.

Oturum yöneticiliğini televizyoncu Cem Seymen'in yaptığı panelde turizmci ve zeytinyağı üreticisi Gürsel Tonbul, Ankara Üniversitesi ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Kaya ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Fügen Durlu Kaya görüşlerini açıkladılar. Konuşmalarda zeytin ağaçlarının bina yapımı veya maden ocakları nedeniyle kesilmemesi, zeytinyağı üretiminde katma değerin arttırılması, denizdeki yatlara sağlanan akaryakıt desteğinin çiftçilere de sağlanması gerektiği anlatıldı.

Daha sonra oturum yöneticiliğini Zeytindostu Derneğinden Eczacı Atilla Totoş'un yaptığı "Zeytinyağı ve Sağlık" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Prof. Dr. Nazan Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın ve Doç Dr. Mehmet Ateş katıldılar. Yapılan konuşmalarda zeytinyağının sağlığa etkileri, küresel ısınmanın nedenleri ve sonuçları anlatıldı.

Toplantının ödül töreninde ise katılımcılara teşekkür belgesi ve başarılı olanlara altın, gümüş ve bronz ödül belgeleri verildi. Yarışmanın birincisi Mehmet Muğla olurken Milas'tan yarışmaya katılan 31 katılımcıdan 14'ü altın, 4'ü gümüş, 3'ü bronz başarı belgesi ve 11 katılımcı ise teşekkür belgesi aldılar.

MİTSO : GURURLUYUZ.

Öte yandan Muğla'nın en iyi zeytinyağlarının belirlendiği yarışmada Milas'tan katılan 32 zeytinyağından 14'ünün altın, 4'ünün gümüş ve 3'ünün ise bronz madalya kazanması Milas Ticaret ve Sanayi Odasında sevinçle karşılandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytinyağının en kaliteli üretim seviyesine ulaşma yolculuğu devam ediyor. Daha üç gün önce dünyanın en iyi 500 zeytinyağının belirlendiği Flos Olei yarışmasında 2 Milas markasının da yer aldığını öğrenmenin mutluluğunu yaşadık. Şimdi Muğla ilinde düzenlenen yarışmada, yarışmaya katılan 32 zeytinyağı markamızdan 14'ü altın, 4'ü gümüş ve 3'ü bronz aldı. Bu tablo bize gurur veriyor. Gelecek yılda hedefimiz daha çok altın madalya olacak. Milas olarak üreticilerimizle el ele bunu başaracağız" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.