DÜNYA “TEK SAĞLIK” DİYOR

DÜNYA “TEK SAĞLIK” DİYOR

İzmir Veteriner Hekimler Odası, 3 Kasım Uluslararası Tek Sağlık Günü'nü kutladı.

İzmir Veteriner Hekimler Odası, 3 Kasım Uluslararası Tek Sağlık Günü'nü yaptığı açıklama ile kutladı. İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Bir yandan dünya nüfusu artarken, küreselleşmeye bağlı artan birliktelikler sonucu geleceğimiz için önemli konu başlıklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar önem kazanmıştır. 3 Kasım Uluslararası Tek Sağlık Günü de bunlardan biridir.

Zoonoz hastalıklar temelinde, insan ve hayvan sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğu tarih boyunca pek çok bilim adamı tarafından vurgulanmıştır. Gelişmiş ülkelerde multidisipliner çalışmalar özellikle tıp alanında ön plana çıkmıştır.

Ülkemizde de Veteriner Halk Sağlığına ilişkin düzenleme, çalışma ve kamu kurumlarında yapılanmalar bulunmaktadır. Ancak ortak bilimsel çalışmaların dışında, rutine yönelik faaliyetlerde Veteriner Hekimlik hizmetleri ve hayvan sağlığına yönelik uygulamalar yetersizdir.

Yasal düzenlemelerde; sahipsiz hayvanlara yönelik uygulamalar, evcil sahipli hayvanlarla ilgili insanlara verilmesi gereken eğitimler başta olmak üzere sağlıklarının kontrol altında bulundurulmasına yönelik düzenlemelere ilişkin politikalarımız ne yazık ki yetersizdir.

Gıda amaçlı yetiştirilen hayvanlar ve yaban hayatında hayvan sağlığı konularında da devlet kurumlarının yeterli Veteriner Hekim istihdam etmemesi, bu alanlarda tek sağlık adına yapılması gerekli faaliyetlere kaynak ayırmaması tek sağlık noktasındaki en büyük eksikliklerdir.

Dileğimiz, ciddi zoonoz hastalıklara maruz kalmadan ve hem insanımız hem de hayvanlarımız arasında kayıplar yaşanmadan konunun öneminin anlaşılmasıdır.Tek sağlıktan anlaşılması gereken; insan sağlığı öncelikli değil, insan ve hayvan sağlığı önceliğinin eşit olduğu politikalar üretilmesi ve uygulanmasıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.