LUNA'DAN KAYIP-KAÇAK TÜKETİMİNE AKILLI ÇÖZÜM

LUNA'DAN KAYIP-KAÇAK TÜKETİMİNE AKILLI ÇÖZÜM

Luna Elektrik Elektronik A.Ş. akıllı sayaçlarıyla elektrikte kayıp-kaçak tüketimini yüzde 15’e düşürdü.

Türkiye genelindeki 21 elektrik dağıtım şirketi, kayıp ve kaçak sorununa, şebeke modernizasyonu yatırımlarıyla çözüm ararken yüzde 100 Türk sermayeli akıllı sayaç üreticisi Luna Elektrik Elektronik A.Ş. geliştirdiği akıllı sayaçlarla kayıp-kaçak tüketimini yüzde 60’lardan yüzde 15 seviyesine kadar indirdi.

 

Türkiye’de şu anda özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere 250-300 bin civarında akıllı sayaç kullanıldığını hatırlatan Luna Elektrik Elektronik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, akıllı sayaçların hem tüketicinin bilinçlenmesinde hem de elektrik faturalarının düşürülmesinde önemli rol oynadığını vurguladı, Karabağlı, “Türkiye’de şu anda özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere 250-300 bin civarında akıllı sayaç kullanılıyor ve kaçak kullanımı yüzde 60’lardan yüzde 15 seviyesine kadar indi. Türkiye’de 2 milyar Euro’luk yatırımla, tamamen akıllı şebekelere geçilebilir” dedi.
 
DÖNÜŞÜM 10 YILDA TAMAMLANIR
 

Türkiye’nin tamamen akıllı şebekelere geçmesinin 5 ila 10 yıl arasında gerçekleşebileceğini dile getiren Karabağlı, “Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde abone başına sayaç ve sistemin kurulumu olmak üzere 80-100 Euro’luk bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu bölgelerdeki uygulamalarda, 5 ayda yatırım maliyeti amorti edilebiliyor.  Türkiye’de 2 milyar Euro’luk toplam yatırımla, tamamen akıllı şebekelere geçilebilir. Bu da, 35-40 milyon sayacın akıllı sayaçlarla değiştirilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
 
SİSTEM TÜKETİCİYİ YÖNLENDİRECEK
 

Akıllı sayaçlarla, evdeki tüm elektronik eşyalar birbirine bağlı olacağı ve tüketicinin de sayaçla sürekli iletişim halinde bulanacağını vurgulayan Karabağlı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüketici evdeki elektronik eşyalarını uzaktan kontrol edebilecek. Gelecek yıllarda, akıllı sayaçlarla abonelerin tüketim alışkanlıkları da anlık olarak izlenebilir ve en uygun tarifeler otomatik ya da manuel olarak tanımlanabilir hale gelecek. Akıllı sayaçlar sistemdeki yüklenme ve fiyat oluşumuna göre, tüketiciye fiyatın daha düşük olduğu saatlerde “çamaşır makinesini şimdi çalıştır” gibi önerilerde bulunabilecek. Sistemin üzerindeki elektrik yükünün dengelenmesi için, devreye girme zamanlaması sağlanabilecek. Böylece, elektrik hatlarındaki aşırı yüklenmenin önüne geçilecek ve teknik kayıplar azaltılmış olacak.”
 
AR-GE’YE ÖNEM VERİYOR
 

Kuruluşundan itibaren Ar-Ge’ye büyük önem veren Luna Elektrik Elektronik A.Ş. aynı zamanda Bakanlık tarafından onaylı Ar-Ge Merkezi ünvanını da taşıyor. Elektronik ve aydınlatma sektöründe Vestel’in ardından ikinci Ar-Ge Merkezi ünvanını alan Luna, Türkiye genelinde de ilk on firma arasında yer alıyor. Mustafa Karabağlı, “Ar-Ge’nin önemi artık herkes tarafından anlaşılmaya başlandı ama biz bu yolculuğa kuruluş aşamasında başladık. 750 metrekarelik dev bir alanda Ar-Ge merkezi olarak tescillenmiş olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Kupayı kazanan takım gibiyiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.