Psikolog Bahar Güneş'ten Çocuklar Hakkında Önemli Uyarı

Psikolog Bahar Güneş'ten Çocuklar Hakkında Önemli Uyarı

Psikoloh Bahar Güneş, çocuklar için rol modellere dikkat çekerek iletişime vurgu yaptı.

Anne ve babanın, çocuklar için rol model olduğuna dikkat çeken Uygar Çocuk Anaokulları Genel Müdürü Psikolog Bahar Güneş, ailenin tutum, alışkanlık, davranış ve iletişimdeki yeterliliklerinin çocuğun gelişimini doğrudan etkilediğini söyledi.

Aile içindeki iletişim sorunlarının ciddi problemlere yol açtığını kaydeden Güneş, “Bu da, hem eş, hem de çocuk ilişkilerine olumsuz etki yapıyor. İletişim çağında yaşayıp, ne yazık ki iletişimsizlik hastalığına yakalanıyoruz” dedi.

Türkiye’de giderek zorlaşan ekonomik koşullar, gelişen teknolojinin doğru kullanılmaması, anlayamama ve anlaşılamama sorununun giderek arttığını belirten Psikolog Bahar Güneş, “Çağdaş toplumun bireysellik getirisinin bencilliğe dönüşmesi, empati ve duygulanımdaki sıkıntılar, ötekileşme, önyargı ve esneyememe, üslup ve vücut dili ve güven sorunu gibi nedenlerle iletişimlik çok ciddi bir boyuta ulaştı. Türkiye’deki eğitim düzeyini de düşünürsek özellikle teknoloji ve sosyal medyanın bağımlılık düzeyinde kullanımı iletişim becerilerini daha da zayıflatıyor” diye konuştu.

Eşler ve ebeveyn ile çocuk arasında geçirilen sürenin, zamanında doğru kullanılmamasından ve genelde teknolojiye ayrılan vaktinden dolayı çok sınırlandığını hatırlatan Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabii ki, teknolojiyi kullanmaya iten nedenler de var. Uzun saatler çalışma koşulları, insanların birbirine olan hoşgörüsünün düşmesi, kişisel kullanım zamanlarının azalması, teknoloji kullanarak çatışmalardan uzak durulabilmesi bunların başında geliyor. Ancak teknoloji de kısır döngü yaratıyor. Sanal ortamda kurduğumuz bağlarla duygusal olarak birbirimizden uzaklaşıyoruz”

İletişim eksikliği ve iletişim sorunlarının kişisel ve toplumsal ilişkilere büyük zarar verdiğini dile getiren Psikolog Bahar Güneş, iletişimsizliğin temen nedenlerini de şöyle sıraladı:

- Artan ekonomik yükle birlikte tahammül azlığı
- Eğitim eksikliği
- Ülkedeki kutuplaşma
- Çocukluktan gelen değer bulamama, güvensizlik, sevgisizlik
- Dinleme becerisinin gelişmemesi
- Duygu farkındalığının azlığı
- Empati yoksunluğu
- Hak arama ile saygısızlığın karıştırılması
- Ego ve bencillik sorunu
- Üslup ve beden dili sorunu
- Güvende hissedememe
- Teknolojinin yanlış kullanımı ile ortaya çıkan şiddet eğilimi ve kendine yabancılaşma…(Yanlış diziler- şiddet içerikli oyunlar vb.)
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.