TÜBA Şeref üyesi Ege Üniversitesi’ne konuk oldu

TÜBA Şeref üyesi Ege Üniversitesi’ne konuk oldu

Dünya’da ve Türkiye’de Üniversite ve Akademik Başarı Değerlendirme ve Sıralama Sistemleri’ konulu konferans Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

TÜBA (Türkiye Bilim Akademisi)Üniversite Konferansları çerçevesinde düzenlenen konferansa TÜBA Şeref  Üyesi  ve ayrıca Hacettepe Fen Fakültesi emekli öğretim üyesi olan Prof. Dr. H. Mehmet Doğan katıldı. Konferans Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Bilim nedir, bilimin gelişim tarihi, felsefi ve bilimsel yöntemler, başarıyı ve bilimciyi değerlendirme kriterleri  başlıklarından oluşan konulara değinen Prof. Dr. Doğan, “Tüm bilimler aynı kökten gelir ancak hepsinin ana kaynağı felsefedir. Bazı bilimler teknoloji alanına aktarılmıştır. Bu şekilde de teknoloji gelişmiştir” şeklinde konuştu.

“Bilimde ilerliyor muyuz?”

Bilimde ilerliyor muyuz diye soran Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, bilimle uğraşmadığımızdan dolayı bilim ve teknoloji üretimimizin olmaması gibi bir durumun söz konusu olduğunu, bu yüzden diğer teknoloji üreten toplumlarla aramızdaki farkında kapanması gerekirken daha da açıldığını söyledi. Prof. Dr. Doğan, “Ülkemiz bilimde son 30 yılda büyük bir sıçrama yaparak dev adımlarla 46.sıradan 17.sıraya yükselmiştir.  Makale sayıları da oldukça arttı. Makale sayısı bilim üretimin göstergelerinden biridir. 2015’te on bilim adamımız varken bugün bu sayı 530’a yükselmiştir. Yurtdışında üstün başarılı 50 kadar bilim insanımız var. 47 bilimcimiz CERN’de araştırmacı olarak görünüyor. Bunların atıf ve yayın sayısı çok ama Türk bilimine ve o yüksek atıf alan yayınlara katkıları yok gibi görünüyor” şeklinde konuştu. 
Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi bu yıl ciddi bir çıkış ile ilk 100’e giren ilk Türk üniversitesi oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi de önemli ataklar gösteriyor” dedi. Üniversiteleri tebrik ettiğini, ülkemizde üniversitelerin her zaman bu şekilde  gelişmesini umut ettiğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.