AK Parti’den 'Çalkaya' açıklaması:  Hukuktan kaçamaz

AK Parti’den 'Çalkaya' açıklaması: Hukuktan kaçamaz

İzmir’de CHP’nin tekrar aday gösterdiği mevcut Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığının İlçe Seçim Kurulu tarafından düşürülmesi kararıyla ilgili bir açıklama da AK Parti Balçova İlçe Başkanı Berkan Yıldızhan’dan geldi.

İzmir’de CHP’nin tekrar aday gösterdiği mevcut Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığının İlçe Seçim Kurulu tarafından düşürülmesi kararıyla ilgili bir açıklama da AK Parti Balçova İlçe Başkanı Berkan Yıldızhan’dan geldi. Yıldızhan, kimsenin hukuktan kaçamayacağını belirterek, “Sen suç işle, sonra da yasaları bile bile aday ol. Ardından da demokratik haktan bahset” dedi.
 
Siyasi partilerin adaylarını ve meclis üyesi listesini seçim kurullarına sunmasının ardından güvenlik soruşturması ve yargı kararları taraması yapıldı. İzmir’de 3 dönemdir Balçova Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Mehmet Ali Çalkaya için şok bir karar alındı. İlçe Seçim Kurulu, Çalkaya’dan Yargıtay kararına istinaden “memnu hakların iadesi”ni içeren belgeyi 2 gün içerisinde getirmesini istedi. Çalkaya, haklarını iade eden evrakı yasal süre içerisinde sunamazsa adaylıktan düşürülecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalkaya, “Balçova Halkı’nın oylarıyla seçilmiş herhangi bir insanın Erdoğan’a hakaret nedeniyle seçilme hakkının elinden alınmasının milli iradeye uygun olmadığına inanıyorum. Biz İlçe Seçim Kurulu’na gerekli itirazı yaparak yasal süreci başlattık. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi Hukuk ekibi konuyu takip ediyor. Adaylığımın düşürülmesi gibi bir şey söz konusu değil” demişti.
 
70460ee5-73fc-4a00-9062-a2f1e733188d.jpg

İŞTE AÇIKLAMA
 
AK Parti Balçova İlçe Başkanı Berkan Yıldızhan; CHP’liler ve Çalkaya’nın açıklamaları hakkında şunları söyledi:
“10 Ekim 2015 yılında Ankara Garı'nda meydana gelen patlamanın ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’nın koordinasyonunda yapılan yürüyüşte Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın aralarında bulunduğu bir grup ‘Katil Erdoğan’ sloganı atıyor. Biz bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Kimse kimseye hakaret edemez. Bu bir suçtur. Yasalarımızda açıkça yer alan bir suç. Hele hele bunu devlet büyüklerine karşı ve aleni ortamda işlerseniz cezası da artar. Cumhurbaşkanı’na hakaretle ilgili yasa da 1926 yılında çıkmıştır. AK Parti’nin çıkardığı bir yasa değildir. Tüm cumhurbaşkanlarını koruma altına alır. Yani Sayın Çalkaya, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kişisel olarak değil Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret nedeniyle yargılandı. Bu yüzden 11 ay 20 gün hapis cezası aldı. Ceza da Yargıtay tarafından onandı.

Mehmet Ali Çalkaya, üç dönem belediye başkanlığı yapmış bir isim. Aday olma şartlarını ondan iyi bilen birisi olamaz. YSK belediye başkanı adayı olabilmek için başvuru yapan kişilerin uyması gereken şartları şöyle açıkladı:

• Türkiye Cumhuriyeti (T.C) vatandaşı olmak.
• 25 yaşını doldurmuş olmak.
• En az 6 aylık bir süreyle aday olunan bölgede ikamet ediyor olmak.
• Sicilde herhangi bir hüküm giyecek suç bulunmaması gerekmektedir.
• Erkeklerin askerlik hizmetini tamamlamış veya muaf olması.
• Adaylarda herhangi bir eğitim şartı aranmamaktır.
• Adaylar arasında cinsiyet farklılığı gözetilmemektedir.
• 1580 sayılı belediye kanununa göre 61,63,76,91 inci maddeleri gereğince görevden alınan belediye başkanları tekrar aynı göreve getirilememektedir.
• Bir siyasi partiden aday olacak kişinin mutlaka partisinin gereklerini yerine getiren kriterlere sahip olması, partisi tarafından istenecektir.
• Adaylıkların konulması ardından seçim ile birlikte en yüksek oyu alan aday, belediye başkanı olmak için yeterlidir.
 
Sen Cumhurbaşkanımıza hakaret et, ceza al, Yargıtay onaylasın. Hüküm giy. Sonra da demokratik hakkım gaspedildi de. Ardından da ‘Balçova Halkı’na Çağrı’ başlığıyla mesaj yayınlayıp seçilme hakkımı elimden almaya çalışıyorlar’ diye konuş. Vatandaşı sokağa dökmeye çalış. Aslında Seçim Kurulu bir karar vermedi. Sayın Çalkaya’nın elindeki belgeleri istedi. Belgesi varsa başkanlığı devam edecek. Yoksa Seçim Kurulu karar verecek. Kurul, CHP’nin elinden aday gösterme hakkı alınmıyor. Sadece yasaya uymayan Çalkaya’dan ‘memnu hakların iadesi’ni içeren belgeyi 2 gün içerisinde getirmesi istiyor. Getirmiyorsa yasalara uymamış olur. Ve adaylığı düşer. CHP de yeni bir aday gösterir.

Hep hukuk, adalet diyen CHP’nin bu konuda gürültü koparması neden anlayamadım. Yasalar herkes için geçerlidir. Hukuk karşısında herkes eşittir. Bu yanlışı AK Partili, MHP’li İYİ Partili bir aday da yapsa ona da aynı yasa maddeleri uygulanır. Bir başkan olarak bunları nasıl bilmezsin. Partinizin hiç mi hukukçusu yok.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.