AK Partili Zeybekci, "İzmir’e haksızlık yapılmıyor"

AK Partili Zeybekci, "İzmir’e haksızlık yapılmıyor"

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, İzmir’in bütçeden kişi başına aldığı gelir payıyla ikinci sırada olduğunu söyledi ve “Zerre miktar haksızlık yoktur” yorumunda bulundu.

Mehmet ÖZDOĞRU

İzmir Ticaret Borsası (İTB) şubat ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci de toplantıya katıldı, projelerini meclis üyeleriyle paylaştı. AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Melek Eroğlu da mecliste hazır bulundu. Meclis toplantısında Ulaştırma Bakanlığı tarafından İzmir’e ayrılan metro ödeneği ve ‘İzmir hak ettiği parayı Ankara’dan alamıyor’ eleştirilerine yanıt veren Nihat Zeybekci, “İzmir bütçeden kişi başına aldığı gelir payıyla Türkiye’de 2 numara. İzmir metrosu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığına yazılmış bir tek satır yazı yok. Bir tek talep yok. Zerre miktar haksızlık yoktur” dedi.

“Genç işsiz sayısı yükseliyor”

“İzmir’in gelecekte nasıl bir rol üstleneceğini konuşmamız lazım” diyen Nihat Zeybekci, “Maalesef son dönemlerde İzmir patinaj yapmadı geriye doğru  kaydı.1997’de İzmir ekonomik büyüklük olarak Türkiye’nin 2. büyük şehriydi. 1998’de 3. sıraya düştü. İzmir önümüzdeki 5-6 yılın sonunda 3. sırayı Kocaeli’ye 4. sırayı Bursa’ya bırakacak. Antalya’ya 19 milyon turist gelirken İzmir’e 1 milyon turist geldi. İzmir tersine göç veriyor. Kaliteli nüfusunu kaybediyor. İzmir’de genç işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstünde. Türkiye’nin artık hiçbir şehrinde kalmayan ilkel problemlerle mücadele ediliyor” diye konuştu. İzmir’in çöplerini dağlara, tıbbi atıklarını ise Manisa’ya gönderdiğini ifade eden Zeybekci, “İzmir maalesef başta yapılan bir hata nedeniyle yağmur suyunu kanalizasyona verdiği için bu kötü görüntülere maruz kalıyor.” ifadelerini kullandı.

0b787f13-6cd1-4207-9fb2-7c2a39978d4e.jpg

“Yatırımcı çekemiyoruz”

İzmir’de yeni yatırım alanları yaratılmadığına dikkat çeken Zeybekci, “Yeni turizm yatırım alanları üretemiyoruz. Bunlar yerel yönetimlerin görevi. OSB’leri yerel yönetimler tasarlarlar. İmar planlarıyla büyükşehir belediye başkanı bir pazarlamacı gibi yatırımcılara ‘gel sana şunları öneriyorum’ der. Yerel yönetimler bunu halletmeli, cüzi bir fiyatla gerekirse bedavaya bu alanları vermeli. Yatırımcıya ‘gel gel’ diyebilmeli. Bir anayasa yazmamız lazım. Turizm yatırım alanları yaratarak yatırımcılara gel gel dememiz lazım” açıklamasında bulundu.

Küçük Menderes Havzası ve şehrin kuzeyinde iki ayrı gıda ve tarım teknolojileri ile ilgili yatırım vadisi kurguladıklarını belirten Zeybekci , "Gıda ve tarım teknolojileri ile ilgili yatırım vadileri en yüksek oranda teşviklerin alınacağı bir yer olacak. Bakırçay'da, Küçük Menderes’te belirleyeceğimiz bir havzayı dünyanın en iddialı yatırımlarının geleceği bir yer yapabiliriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir genel müdürlük oluşturacağız ve holding statüsünde bir şirket kuracağız. Biz bu vadileri yapınca firmalar da gelecek" dedi.

Kentsel dönüşümden, katı atık problemine kadar birçok sorunu çözeceklerini vadeden Zeybekci, “Seçimin ardından 9 ay boyunca bu şehre gelmeyen vatandaşlara acaba yanlış bir yere mi geldik dedirteceğiz. Bu şehirde artık en ücra köşede bile çukur kalmayacak” açıklamasında bulundu.

fb75c33a-eadd-4685-9f0d-59d6aa2e84c9.jpg

“Zerre haksızlık yok”

Bir meclis üyesinin Ulaştırma Bakanlığının İzmir’e metro hattı için 30 bin lira kaynak ayırdığını belirtmesi üzerine konuya açıklık getiren Zeybekci, “Belediyeler bütçe gelirlerinden pay alırlar. İzmir bütçeden kişi başına aldığı gelir payıyla Türkiye’de 2 numara. Ankara ve istanbul’un çok önünde. Kocaeli’nin arkasında. İstanbul, Türkiye’de verginin yüzde 60’nın ödendiği bir yer. İstanbul, vergi gelirlerinden bütün payını isterse Konya, Nevşehir, Hakkari ne yapacak? Devlet akılla bir sıralama yapmış ve 2. sıradayız. İzmir metrosu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığına yazılmış bir tek satır yazı yok. Bir tek talep yok. İZBAN meselesi halledildi. Zerre miktar haksızlık yoktur, başka şehirlerin hakkı yok mu, pamuğu kordonda mı üretiyorsunuz” diyerek sözlerini tamamladı.

a6420515-a27f-48cc-9446-586c229df6c9.jpg

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’e hizmet etmek için yarışan adaylarla bir araya gelmeyi ve fikir alışverişi yapmayı çok önemsediklerini ifade etti. İTB Başkanı Kestelli, “İzmir, üretim ve ticaret konusunda çok önemli bir potansiyele sahip. Sadece İzmir değil Ege Bölgesi’nde Balıkesir dâhil dokuz ilimizin tamamı dış ticaret fazlası verdi. İhracatta olduğu gibi ödenen vergide de, vergi ödeme oranında da Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında yer alıyoruz. Maalesef, ülke ekonomisine katkıda bulunduğumuz oranda destek alamadığımızı düşünüyorum. Eğitim seviyesi, yetişmiş insan gücü, binlerce yıllık ticaret kültürünün mirası olan iş yapma becerisi ile İzmir her alanda çok daha fazlasını hak ediyor” dedi. İzmir’i ve Ege’yi ihracatta başarıya taşıyan ana unsurlardan birinin tarım sektörü olduğunu dile getiren Kestelli, “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın kentimizi ziyareti sırasında da dile getirdiğimiz gibi, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin tarım teknolojisi alanındaki girişimler için çekim merkezi ve AR-GE üssü olmasını istiyoruz” diye konuştu.

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise İzmir’e yapılacak bir ‘Tarım Teknoloji Merkezi’nin İzmir’e çok yakışacağını ifade ederek, İTB’nin bu konuda üzerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.