Almanya'ya İhbarcı Olan Mülteciler Yerleşme İzni Almış

Almanya'ya İhbarcı Olan Mülteciler Yerleşme İzni Almış

İddialara göre Almanya'da 1958 ve 2013 yılları arasında ülkeye gelen sığınmacılar, istihbarat kaynağı olarak kullanıldı. Sığınmacılar arasında önemli bilgi veren isimlerin oturmaz izni aldığı öne sürüldü.

Almanya'nın 1958 ve 2013 yılları arasında ülkeye gelen mültecileri Mülakat Genel Müdürlüğü'nde (HBW) sorgulayarak bilgi topladığı öne sürüldü. Önemli bilgi veren mültecilere oturma izni verildiği ve mülteciler sorgulanırken CIA'in de yardımcı olduğu iddia edildi.

Almanya'da son 15 yıl içerisinde bin civarında mülteciye yerleşme izni verildiği bildirilirken, ülkede muhalefet partisi olan Sol Parti'nin mülteciler hakkında sığınma iddialarına dair verdiği soru önergesine hükümet tarafından yanıt verildi. Hükümetin verdiği yanıtta Dış İstihbarat Teşkilatı (BND), Anayasayı Koruma Örgütü, Federal Polis, Federal Kriminal Dairesi, Eyalet Kriminal Daireleri ve Eyalet Anayasayı Koruma Örgütlerinin sığınma talebinde bulunan mültecileri istihbarat kaynağı olarak değerlendirildiği söylenildi.

Dış İstihbarat Teşkilatı, 1958 ve 2013 yılları arasından Mülakat Genel Müdürlüğü (HBW) vasıtasıyla Almanya'ya yerleşmek isteyen mültecileri sorguya çekerek bilgi akışı sağladı.  Dünyanın bir çok bölgesinden ülkeye gelen mültecileri sorgulayan HBW'ye Federal Göç ve Mülteciler Dairesi yardımcı oldu. Sorgulamalar sırasında CIA'in de orada olduğu iddia edildi

 

Öte yandan Dış İstihbarat Teşkilatı'nın önemli ve işe yarar bilgi veren sığınmacılara, sığınma hakkı verilmesi için federal göç dairesine talepte bulunduğu ortaya çıktı. Dış İstihbarat Teşkilatı isteğiyle 2000 ve 2015 yılları arasında bine yakın sığınmacıya yerleşme hakkı tanındı.

Sığınma taleplerinde özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılmasının ardından Almanya'ya sığınan kişilerden bilgi alınması söz konusu oldu. Gelen kişilerden 100'e yakınına verdiği bilgi karşısında oturma izni verildi.

medyaege-multeciler

Bilgi ver oturma izni al devam ediyor

Dış İstihbarat Teşkilatı, bilgi veren sığınmacılara oturma izni verilmesini 2013 yılından sonra uygulanmadığını söylemesine rağmen teşkilatın hala sığınma kamplarında çalışmalara devam ettiği düşünülüyor.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.