Bakan Kurum: "İzmir'i başka bir İzmir yapacağız"

Bakan Kurum: "İzmir'i başka bir İzmir yapacağız"

Müteahhitler sektörle ilgili taleplerini 7 maddede bakan Kurum’a iletti.

 

İzmir Ticaret Odası meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski bakanı Taner Yıldız, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ak Parti İzmir milletvekili Necip Nasır, sektör temsilcileri ve çok sayıda müteahhit katıldı.

img_7728.jpg

Toplantıda inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılar, yeni çıkan yönetmelikler ve İzmir’in sorunları dile getirildi. Müteahhitler soru-cevap bölümünde yaşadıkları sorunu bakan Murat Kurum ve bakanlık bürokratları ile paylaşarak çözüm önerilerini sundu.

MÜTEAHHİTLİKTE DÜNYADA 2’NCİ SIRADAYIZ

İnşaat sektörünün Türkiye’deki en büyük sektör olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum, “İnşaat ülke ekonomimizin yüzde 20’sinin oluşturuyor. Tarımdan sonra en çok istihdam sağlayan ikinci sektörümüz. 350-400 sektörü doğrudan veya dolaylı ayakta tutuyor. Müteahhitlerimiz yurt dışında son 10 yılda 102 ülkede 220 milyar dolarlık iş yaptı. Çin’den sonra dünyada ikinci sıradayız. 440 bin kayıtlı müteahhitimiz var. İnşallah bu müteahhitlerimizi hem yurtiçinde hem de yurtdışında daha verimli kullanacağız” dedi.

MEKANSAL STRATEJİK PLAN SAYESİNDE İZMİR’İ BAŞKA BİR İZMİR YAPACAĞIZ

Toplantıya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nda görev yapan 16 genel müdür ile katılan bakan Kurum tespit edilen sorunların çözümü için yarından itibaren çalışma başlatacaklarını söyledi. Kurum şunları ifade etti, “İnşaat sektöründe bir daralma var. İnşaat sektörü faizlerin ve enflasyonun düşmesi ile eski günlere gelecek. Biz bakanlık olarak süreci çok yakın takip ediyoruz. Kanunları acil bir şekilde çıkararak sorunlara acil müdahale ediyoruz. Her kentin mekânsal stratejik planını yapacağız. İzmir’in çok büyük potansiyeli var. Mekansal stratejik plan sayesinde bu İzmir’i başka bir İzmir yapacağız. Bu siyasete alet edilecek bir konu değil. Çocuklara marka şehir bırakmamız gerekiyor. Dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Bizim İzmir’i hep birlikte ayağa kaldırmamız gerekiyor. Kararları çok hızlı alıp uygulamaya koymamız gerekiyor. TOKİ başkanımız ve 16 genel müdürümüz burada. Bir sorun varsa burada kararımızı alacağız ve yarından itibaren çalışmaya başlayacağız”

5 İLÇEDE 2 BİN 500 SOSYAL KONUT

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 50 bin konut projesi kapsamında İzmir’in 5 ilçesinde 2 bin 500 konut için talep toplamaya başladıklarını belirten Kurum, “Türkiye genelinde 67 ilde yapacağımız 50 bin sosyal konutun talebini almaya başladık. 388 liradan başlayan taksitlertle ev sahibi yapıyoruz. İzmir’de de 2 bin 500 konutun başvurusunu da almaya başladık. Bu proje sektörümüze de bir ivme kazandıracak. Sektörün böyle bir sürece ihtiyacı var. Alt gelir grubunun da bu konutlara ihtiyacı var. İzmir’de 5 ayrı ilçede bu süreci başlatıyoruz” dedi.

İZMİR’DE 700 BİN YAPININ DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR

İzmir’de kentsel dönüşümün en kısa sürede tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Murat Kurum şu ifadelere yer verdi, “Türkiye genelinde 6 milyon riskli konutumuz var. İzmir’de riskli yapı oranı diğer illerden daha yüksek. Kentteki yapıların yüzde 70’i riskli. 1 milyon konuttan 700 bin tanesinin dönüşmesi lazım. İzmir’in aciliyeti daha fazla. Yüzde 10-15’i TOKi aracılığıyla yapacağız. İller bankası da belediyelere kredi desteği sağlayacak. En kısa sürede bu yapıları dönüştürmemiz gerekiyor.

ÜRETTİĞİMİZ KONUTLARI SATAMIYORUZ

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman inşaat sektöründeki sıkıntıları aktardı. Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum’a 7 maddeden oluşan taleplerini ileten MÜFED başkanı İsmail Kahraman ürettikleri konutları satamadıklarını ve finansmana ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

MÜFED’in Bakan Kurum’a ilettiği talepler şu şekilde;

1) Çoğunlukta özel sektörde faaliyet gösteren yap-satçı olan üyelirimizin kentsel dönüşüm projerinde yer alabilmesi adına bakanlığın ve belediyelerin açmış olduğu ihalelerin bölünerek yapılması sektöre nefes aldıracağı gibi işlerin tamamlanması ile ilgili riskleri de minimum seviyelere düşürecektir.

2) İmar Barışı’ndan elde edilen gelirin bir bölümünün Emlak Bankası’na aktarılarak 2017 ve 2018 yıllarında tamamlanmış olup yapı kullanma izin belgesini alan ve ilk defa satışı gerçekleşecek olan, satışa hazır konutlara uygun kredi desteği olarak sağlanması

3) Emlak Bankası’nın kentsel dönüşüm projelerinde finasman ve kredi desteği özel sektörün 6306 yasa kapsamına giren projelerini kapsayacak şekilde planlanması

4) Belediyelerin 7/24 hizmet edeceği müjdesini bir kaç gün önceki açıklamalarınızdan öğrendik. Bu hizmetin belediyelerin imar ve şehircilik müdürlüklerini kapsayarak yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi işlemlerini de kapsaması sektöre önemli bir katkı sağlayacaktır.

5) 6306 yasa ile riskli binalardan karot alınıyor ve binanın karot raporlarında riskli yapı olduğu tespit edildikten sonraki 60 günlük süre içerisinde vatandaş tarafından tebligatlar ve benzeri bahaneler öne sürülerek yargıya taşınıyor. Bu ve benzeri konulardan dolayı süreçte aksamalar yaşıyoruz.

6) Gayrimenkul sertifikasının yeniden gündeme alınarak kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin de bu kapsamda değerlendirilmesinin önü açılarak yurtdışında gayrimenkul sertifikası ile satışların desteklenmesi ve iç pazarda kamu spotları ile desteklenerek finansal bir nitelik kazanması ve en önemlisi Gayrimenkul Borsasına alt yapı oluşturacağını düşünüyoruz.

7) Yıllardır sektörümüzün şikayeti sermayesi olan herkes müteahhitlik yapıyor ve hiç bir kriter şart aranmadığından yakınıyorduk. Bu yönetmelik sermaye yapısı iş gücü ve geçmiş iş tecrübesine göre yetki belgesi vereceğinden dolayı herkes her işi yapamayacak, sermaye alt yapısı yeterli olmayan veya iş deneyim düzeyi düşük olan bir müteahhit gücünü aşan bir işe giremeyecek. Dolayısı ile vatandaş da müteahhit de mağdur olmayacak, arsa sahiplerinin de arsasını kat karşılığı verdiğinde kafasında soru işareti kalmayacağını düşündüğümüz ve desteklediğimiz bir yönetmelik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.