Birleşmiş Milletler'den Doğu Guta için kırmızı alarm

Birleşmiş Milletler'den Doğu Guta için kırmızı alarm

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Egeland, “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilen Doğu Guta’daki gerginliğin arttığını belirtti.

167’si çocuk 500 kişinin acilen tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, en az 9 çocuğun yardım beklerken öldüğünü aktardı. Dünya liderlerine Cenevre’den seslenen Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü ve Norveç Mülteci Konseyi Başkanı Jan Egeland, kuşatma altındaki Doğu Guta’dan 167’si çocuk 500 kişinin yaralı ya da yardıma muhtaç olduğunu belirterek tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı. Egeland, Esed rejiminin hasta ve yaralıların Şam’a bağlı Doğu Guta’dan çıkışına izin vermediğini belirtti. Son haftalarda bu yüzden 9 çocuğun yardım beklerken öldüğünü aktardı.

İznin çıkması durumunda yaralıların başkent Şam’daki hastanelere yalnızca 45 dakika içinde götürülebileceğinin altını çizen Egeland, "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilen bölgedeki durum hakkında “Gerginliği azaltma bölgesi yok, bölgede gerginlik yalnızca artıyor. İnsani olarak acil durum içindeki 400 bin kişiyi besleyebilmek için sürekli sükûnete ihtiyacımız var” dedi.

"Esed rejimi Doğu Guta'da misket bombası kullandı"

Diğer yandan Uluslararası Af Örgütü, Esed rejiminin, kuşatma altındaki Doğu Guta'da, yasaklı misket bombaları kullandığını açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamada, Esed rejiminin Sovyet yapımı misket bombalarıyla düzenlediği saldırılarda en az 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Misket bombası kullanımıyla ilgili bilginin, aktivistlerle yapılan görüşmeler ile açık kaynak video ve fotoğrafların doğrulanmasına dayandırıldığı belirtilen açıklamada, bu silahların sivillerin hayatını ciddi biçimde tehdit ettiği vurgulandı.

Suriye'de 5 yıldır kuşatma altındaki Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmiş ve 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiği bildirilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.