Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

C Vitamini ile İlgili Bilmeniz Gereken Püf Noktaları

Dün Dünya C vitamini günü idi. Daha önceki yazılarımda C vitaminin önemine ve faydalarına değinmiştim. C vitamini tüm canlılar için hayati öneme sahip olan vitaminlerden biridir, ve insan vücudu tarafından üretimediği için beslenme sırasında vücuda alınan vitaminlerdendir.

Gıda sektörünün bize sunduğu hazır gıdalar, fast foodlar, yetersiz ve dengesiz beslenme, yanlış uygulanan saklama, yıkama ve pişirme işlemlerinden dolayı, C vitamini kayıpları yada yetersiz alımı söz konusu olmaktadır.

Besinler yolu ile alınan bu vitaminde kayıplar yaşanmaması için nelere dikkat edilmelidir?

C vitamini içeriği yüksek olan bir çok meyve ve sebze vardır. Vitaminden maksimum düzeyde fayda sağlamak için o meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesi önemli bir noktadır.

Öncelikle C vitaminin suda çözünen bir vitamin olduğunu bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Uzun süre su içinde bekletilmeden, hızlı ve derinlemesine bir yıkama, ıslatma veya uzun süre yıkamadan daha iyidir.

Isıya ve ışığa karşıda çok hassastır. Taze meyve ve sebzeler serin, kuru bir yerde ve hasattan sonra mümkün olduğu kadar kısa bir süre muhafaza edilmelidir.

Vitamin kayıplarını önlemek amacıyla sebze ve meyveler yüksek ısıda pişirilmemelidir, buhar kaybını önlemek için tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır.

Sebzelere pişirme sırasında eklenen soda sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden olabilmektedir.

Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı çok yüksektir. Bu nedenle suyu koruyabilen derecelerde hiç su koymadan veya susuz pişirilebilir. Sebze yemeğine ne kadar su konursa vitamin kaybı o kadar fazla olur.

Sebzeleri mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirmek gerekir. B vitaminleri ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar.

Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2, folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır.

Beslenme ile yeterli miktarda C vitamini alınamıyorsa kullanılan takviyenin sabah aç karna bol su ile içilmesi, takviye alımından sonra yaklaşık 30-45 dakika sonra öğünün yapılması alınan vitaminin emilimini arttıracaktır. Ancak mde problemleri yaşayan kişiler, boş bir mide ile C vitamini içmemeleri gerekir. Vitaminin kendiside asidik bir özelliğe sahip olduğundan kahvaltının başında alınabilir.

Eğer ki sabah saatleri dışında günün ilerleyen vakitlerinde takviyenin alınması gerektiği durumlarda, midenin çok fazla dolu olmamasına dikkat edilerek bol su ile tüketilmesi fayda sağlayacaktır.

C vitamini takviyesinde farklı formlar sözz konusu olabilir. Bunlar;

Askorbik asit

Sodyum askorbat ve kalsiyum askorbat gibi mineral askorbatlar

Bioflavonoidler ile askorbik asit

Bu üç form içinden Askorbbik asitidi seçmek en iyi seçimdir. Alınan takviyenin etiket bilgilerinde mutlaka vitaminin içeriği yer almaktadır. Her besinde olduğu gibi gıda takviyelerinde de etiket okumak birinci önceliğimiz olmalıdır.

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı / Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni ve terapisti/ Nefes Koçu

Önceki ve Sonraki Yazılar