CHP'li Beko: "Yeni bir anayasa yapılmalı”

CHP'li Beko: "Yeni bir anayasa yapılmalı”

CHP’li Beko: “Eşitlikçi, demokratik, laik ve sosyal bir anayasa yapılmalı”

CHP İzmir Milletvekilli Kani Beko, Gerçek Haberci’yi ziyaret etti. Ziyarette gündeme ilişkin sorularımızı yanıtlayan Beko, ülkenin ciddi sıkıntıları olduğunu ifade ederek, “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Bu kadar basit. O yüzden ayrım yapmadan mecliste bulunan tüm partilerle bir araya gelip çözüm yollarını bulmamız gerekiyor. Zor bir süreç değil bu” şeklinde konuştu.

“BİR ÜLKEDE FABRİKA AÇACAKSAN, O ÜLKENİN İLK ÖNCE ANAYASASINA GÜVENMEN GEREKİR”

Türkiye’nin freni patlamış bir tır gibi gittiğini dile getiren Beko, “Ekonomik alanda ve birçok alanda kriz var. AKP yani dolasıyla Recep Tayyip Erdoğan, tek adam sistemi ile Türkiye’yi yönetemez hale geldi. Ortak akla ihtiyaç duyduğumuz bir süreçteyiz. Bunu ısrarla söylüyorum; grubu bulunan partilerin, tamamı bir araya gelip önce eşitlikçi, demokratik, laik ve sosyal bir anayasayı yapmaları gerekiyor. Bunu yapamazsanız, milli sermaye de yabancı sermaye de yatırım yapmaz. Neden yapmaz? Anayasa oylamasındaki 18 madde de tehlikeliydi. O maddelerden biri, Cumhurbaşkanı, kanun hükümde kararname ile memleketi yönetebilir. İkincisi yargı, yasama ve yürütme doğrudan Cumhurbaşkanına bağlanabilir. Böyle durumda yerli ve yabancı sermaye neden sana güvensin? Bir ülkede fabrika açacaksan, o ülkenin ilk önce anayasasına güvenmen gerekir. O yüzden önce ekonomik krizden çıkışın yollarını arayalım ardından ise grubu bulunan siyasi partiler, anayasa profesörleri ve hukukçular ile bir araya gelerek eşitlikçi, demokratik, laik ve sosyal bir anayasayı yapalım. Bizim çıkış yollarımız bunlar.

“CARİ AÇIK 100 MİLYAR DOLARI GEÇTİ”

Beko, sözlerine şöyle devam etti:

“Onun dışında yapılması gerekenler bence savaş halinde olduğumuz Esad ile el sıkışmamız lazım. Esad ile beraber Ortadoğu’da kalıcı bir barış sağlamamız lazım. Çünkü geçmişte fabrikalarda ürettiklerimizi Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyorduk. Şimdi edemiyoruz. 52 ülkede aramız bir şekilde bozuk. Ürettiklerimizi Avrupa’ya da ihraç edemiyoruz. Cari açık 100 milyar doları geçti. Nedir cari açık? Açlık, sefalet, üretimden kopmuş bir Türkiye demek. Tekrar bu topraklarda üretime geçmemiz gerekiyor. 176 kalem ithal mal alıyoruz. Bugün fındığı Almanya’dan alıyoruz. Düşülebiliyor musunuz? Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Bu kadar basit. O yüzden ayrım yapmadan mecliste bulunan tüm partilerle bir araya gelip çözüm yollarını bulmamız gerekiyor. Zor bir süreç değil bu. Bu hamleleri tüm siyasi partilerin başkanları yapması gerekiyor.”

“EZİLENLERİN YANINDA OLMAYA DAVAM EDERSEK İKTİDAR OLURUZ”

CHP’nin ezilenlerin yanında durmaya devam ettiği sürece iktidara geleceğini vurgulayan Beko, “Türkiye’de 82 milyona yakın insan var. Ve bu insanların acilen çözülmesi gereken sorunları var. 8 milyon işsiz var. Bu sorunlara da çözüm üretmemiz lazım. 70 bine yakın öğrenci bugün okulda olması gerekirken şu an cezaevinde. Ne istemişler? Eşitlik, demokrasi, barış istemişler. Bunu çözeceğiz. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. 500 bine yakın ataması yapılmamış öğretmen var. Bu atanamayan öğretmenlerden 100’e yakın ihtar etti. 150 bine yakın kamu çalışanı ihraç edilmiş. Bunlar nerede şimdi? 2 buçuk milyona yakın genç, işe başladıklarında patronları ile pazarlık yapıyorlar. Ben 65 yaşıma kadar yaşamam. Sigorta primi üzerinden şu kadarını maaşıma ekle diyor. Kıdem tazminatı gündemde. Kıdem tazminatı olmayan işçinin, güvenliği olmaz. Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapmalıyız. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili mecliste kavgalar verdik. Bununla beraber, 18 bine yakın sağlık işçisi ihraç edilecekti. Biz mücadele ettik, ipten çevirdik. Bunların tamamı solcu, alevi, Kürt. Bu kesime AKP hükümeti sıcak bakmıyor. Dolasıyla bunları güvenlik soruşturmasından geçemeyenleri ihraç edecekti. Müthiş bir kavga verdik. Biz ezilenlerin yanında yer alıyoruz. Ezilenlerin yanında olmaya davam edersek iktidar oluruz. AKP hükümeti artık, yönetemez durumda. Bu yüzden acilen çözülmesi gereken sorunlar var. Bunları çözmemiz gerekiyor” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.