Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

ÇOCUKLARIMIZIN BAĞIŞIKLIĞINI NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİZ?

Bir yandan soğuyan havalar, bir yandan içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde belki de en çok düşündüğümüz soru: çocuklarımızın bağışıklığını nasıl güçlendirebiliriz?

Hele ki çalışan anneler olarak çocuklarımızı kreşlere bırakma durumunda, kreşe ilk başlayan tüm çocuklar gibi daha sık hastalanmaları çok normal...Bunun sebebi ise çocukların savunmaları hala gelişmekte olduğundan, soğuk algınlığı ve benzeri enfeksiyonlara karşı daha hassastırlar.

Birazdan bahsedeceğim efsane ipuçları ile çocukların bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirebilirsiniz. Çocuklar her zaman virüs ve bakterilerle temas halindedir. Kardeşler, arkadaşlarla oynamak veya doğada dolaşmak. Bu nedenle çocuklarda güçlü bir bağışıklık sisteminin gelişimini teşvik etmek önemlidir.

1.Dengeli beslenme

Sağlıklı bir diyet, güçlü bir bağışıklık sistemi için tüm besin maddelerini sağlar. Yeterli protein alımı, sağlıklı yağ seçimi, en önemlisi de meyve ve sebzeler dengeli beslenmenin temelini oluşturur. İlk tercih mevsimlik ve yöresel ürünlerdir. Kış mevsiminde salatalık domatesten alabileceği pekde bir besin öğesi olmadığını unutmayalım. Mevsiminde ve yöresel meyve ve sebzeler bol miktarda C vitamini, çinko, demir, bakır, D vitamini ve folik asit gibi bağışıklık güçlendirici vitamin ve mineraller içerir.

krem-rengi-pembe-anneler-gunu-sulu-boya-instagram-gonderisi-1.png

Tüm bağışıklık hücrelerinin %80'i bağırsakta oluşur. Sağlıklı bir bağırsak florası yüksek lifli besinler ve prebiyotikler çok önemlidir. Çocuğunuz içinde beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmeğin tercih edilmesi gibi...Mutfağımızın en değerlileri olan yoğurt, kefir, geleneksel turşularımız yani prepotiyikleri her gün tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ve bol su... Çok az sıvı, mukoza zarının kurumasına neden olur. Vücut olası saldırılara karşı daha az korunur. Öte yandan, mukoza zarları nemliyse, kötü niyetli davetsiz misafirleri engellerler. İçtiğiniz miktar yaşabağlıdır: Bir yaşındakiler yaklaşık 600 ml, beş yaşındakiler yaklaşık 800 ml ve on yaşındakiler günde yaklaşık 1 litre su içmelidir.

2.Temiz havada egzersiz

Büyükşehirlerde yaşayanlar için temiz havada egzersiz bir sorun olsa da çocukların sokağa çıkartıp hareket etmelerini sağlamak gerekir. Ancak hava soğuk olduğu için dışarıda üşütecek hasta olacak diye korkup çoğu zaman çocuklar soğuk havalarda evde kalmasını isteriz.

Dışarıda alacakları hava, akciğerlerde iyi bir kan dolaşımı ve hafif bir sertleşme sağlar.

Koşmak, zıplamak ve etrafta dolaşmak da mutlu eder ve stresi giderir.

Sıcak mevsimde güneş, vücudun yeterince kemik D vitamini üretmesini sağlar.

Yağmur mu yağıyor? Yağmurluk ve lastik çizmeler ile ıslak ve soğuktan ayaklarını korur, rüzgar var isede atkı ve berelerle rüzgardan koruyabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey terlemedir. çünkü terlerseniz soğursunuz ve daha kolay üşütürsünüz.

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için egzersize ihtiyaçları vardır. Çünkü egzersiz sağlıklı bir vücut ağırlığı aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için önemlidir. Küçük yaşta, hareket diğer şeylerin yanı sıra vücut farkındalığını, denge duygusunu ve koordinasyon yeteneğini geliştirir.

3. Yeterli uyku ve dinlenme

Uyku sırasında bağışıklık sistemi hala aktiftir ve yeni savunma hücreleri oluşturur. Uyku, antikor oluşumunu teşvik eder ve hastalıklarla savaşmaktan sorumlu olan beyaz kan hücrelerinin patojenlere bağlanma yeteneğini artırır. Ne kadar uyku ? : Bir yaşındaki çocukların günde yaklaşık 14 saat,3 yaşında 12 saat ve 6 yaşında 11 saat uykuya ihtiyacı vardır.

4. Aşırı hijyenden uzaklaşmalıyız.

Bir çok aile, çocukların ellerindeki kir ve çamurdan her zaman mutlu olmazlar. Bununla birlikte, çocuğun bağışıklık sisteminin iyi çalışması ve çalışmasını optimize etmesi için zaman zaman biraz kire ihtiyacı vardır. Aşırı hijyen, virüsleri ve mikropları uzaklaştırır, ancak bağışıklık sistemini de zayıflatır ve hatta alerjileri de teşvik eder.

5. Düzenli havalandırma

Virüsler kapalı odalarda gelişebilir. Öte yandan 5-10 dakikalık hızlı ventilasyon yardımcı olur. Tercihen günde birkaç kez. Bu, özellikle ısıtılmış havanın mukoza zarlarını kuruttuğu kış aylarında geçerlidir. Odadaki ideal sıcaklık 20°C ve nem oranı %40 ila %60'tır.

6. Ruh sağlığı, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Güçlü savunmalarda duygular kilit rol oynar. Bağışıklık sistemi ve ruh yakından ilişkilidir. Basitçe söylemek gerekirse, iyi duygular vücutta olumlu biyokimyasal reaksiyonları tetikler, kötü duygular olumsuz bedensel süreçleri tetikler. Kreşten yada okuldan geldi... Mutlu mu? Düşünceli mi? Soruları var mı? Meraklı mı? Eğlenceli mi? İyimser mi?

Çocuklarla daha çok gülmek onların bağışıklık sistemini güçlendirmek için basit bir ipucu. Gülmek kandaki antikor sayısını artırır, aynı zamanda vücut endorfin salgılar.

Çocuklarımızın bağışıklı sistemi aslında bizimki ile aynı faktörlere bağlıdır. Çocuk beslenmesi konusunda daha ayrıntılı bir yazı ile haftaya bugün kahveleriniz ile burada buluşalım.

Kanatsız meleklerimiz şifa sizinle olsun...Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar