Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

Çocuklarınızın Olumlu davranışlarını arttırmak için öneriler

Olumlu davranışa odaklanmak konusunda yapılan araştırmaların işaret ettiği, oyun grubu velilerimde işe yarar olduğunu gördüğüm, küçük ama etkili bir kaç yöntem paylaşmak istiyorum sizinle.

İyi gözlemleyin, mutlaka ki çocuğunuzun olumlu davranışları vardır ve bizler bunları bulup ortaya çıkarmalı ve bu davranışlarının gelişmelerini sağlamak için algılarımızı açık tutmalıyız. Her çocuğun keşfedilmeye açık yönleri olduğunun ayırdında olmakta fayda var.

Çocuğunuz bir davranışı yaptığında hemen geribildirim verin. Tüm ilginizi ve enerjinizi sözel ve sözel olmayan davranışlarınıza yansıtıp söyleyin. Yani gerçekten ilgilenin. Yapmakta olduğu güzel şeyin sizde yarattığı pozitif etkiye tanık olsun. ‘’Ne güzel tüm yemeğini yedin bitirdin. Afiyet olsun canıma.’’ diyebilir, olumsuz davranış sergilediğinde bu durumun neden hoşunuza gitmediğini sakin ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Çocuğunuz uyumadan önce: Yukarıdakileri yapamadınız, isteğiniz enerjiniz yoktu diyelim, akşam yatmadan bir düşünün bakalım mutlaka pozitif bir şeyler olmuştur. Uyumadan önce; ‘’Hani sen, yemekten sonra ellerini yıkadın ya, benim oğlum/kızım artık büyümüş de hiç hatırlatmadan ellerini yıkamış diye çok mutlu oldum’’. ‘‘Sonra ben telefonda konuşurken, sabırla göstermek istediğin resimle bekledin’’ ‘’Kardeşinle güzel güzel oynadın, bunlar beni çok mutlu etti’’ diyebiliriz.

Olumlu yaptığı davranışları yazmak: Küçük bir not defteri tutup o günkü gözlemlediğiniz olumlu üç davranışını yazabilirsiniz. Amalar, fakatlar olmadan. Negatif kelimeler kullanmadan. ‘’Hiç kavga etmedin, mızmızlık yapmadın.’’ değil de ‘’Bugün çok uyumlu bir şekilde arkadaşlarınla oynadın, oyuncaklarını paylaştın, sıranı bekledin.’’ gibi pozitif cümlelerle ifade edelim. Yazdıklarımızı buzdolabına asıp, notların çoğaldığını görüp mutlu olmasını, gelen misafirlere göstererek de kendisiyle gurur duymasını sağlayabiliriz. Unutmayın başkalarının şahitlik ettiği olumlu geri bildirimler çocuğunuzun olumlu tutum ve davranış geliştirmesinde oldukça önemlidir.

Başkasına anlatma / şahitlik etme tekniği: Eşimizden, çocuğumuzdan şikâyet edip bizi üzen, yoran, kızdıran şeyleri anlatmaya aşinayız. Hiç tersini denedik mi? Yani eşimizin, çocuğumuzun yaptığı bizi mutlu eden şeyleri anlatmayı denedik mi? İstenen davranışı arttırmanın en etkili yollarından biri, başka birine çocuğunuzun yaptığı olumlu davranışlardan bahsetmektir. Çocuğumuz yanımızdayken (duyup şahit olabileceği bir şekilde) başka birisine, eşimize, dostumuza, akrabalarımıza, onun yaptığı olumlu davranışlardan bahsettiğimizde, çocuk yaptığı şeyin ne kadar değerli olduğu duygusunu yaşar. Örneğin akşam eşiniz eve geldiğinde ‘’Bugün ne oldu biliyor musun? Kızım/oğlum gelir gelmez ödevlerini yaptı bitirdi.’’ Annenize telefon açıp ‘’Bugün o kadar güzel oynadılar ki, kardeşine yardım etti.’’ ‘‘Biliyor musun bugün kızım/oğlum ne yaptı? Oyuncaklarını oynadıktan sonra kendisi topladı, tek tek sepetine koyup kaldırdı, çok mutlu oldum.’’ Çocuk bunu duyduğunda yaptığı davranışın başka birisine bahsedilecek kadar önemli olduğunu düşünür. Aynı zamanda bu davranışın başkaları tarafından da takdir edilip onaylanması, toplumsal olarak istenen davranışların ne olduğu konusunda bir çerçeve oluşturur. Bu nedenle çocuğunuz yanınızdayken sık sık gün içerisinde gözlemlediğiniz olumlu davranışlardan yakın çevrenize bahsedin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.