DEVLET DAİRESİ

Devletin dairesi olur mu? Olur tabi. Üstelik, devlet dairesi çok mühim olur. 
Her vatandaşın yolu, hiç istemese de eninde sonunda bir devlet dairesine düşer. 
Devlet daireleri, vatandaşa, patronun kim olduğunu göstermeye yarayan kurumlardır. Devlet dairesine işi düşen ortalama bir Türk vatandaşı için DEVLET DAİRESİ bir nevi onu içine çeken, içinden çıkamadığı bir kısır döngüye benzer. 
Daireden eğer kurtulabilirse, bürokrasinin gücünü görür ve ona boyun eğerek, uslu bir vatandaş olarak bir daha böyle bir daireye düşmemek duasıyla evine yuvasına döner. Onun için artık hiç bir şey eskisi gibi olmaz.
Devlet dairelerinin kendine has iç işleyişi vardır. Bunun anlaşılması hele hele sade vatandaş tarafından yürütülen düz mantıkla çözümlenmesi olanaksızıdr.
Dilekçe vermek ister, önce havale istenir. Havale için bekler, görevli memura gider, o memur önce evrak kayıda git numara al der. Evrak kayıda gider sıraya girer, sıra gelir. Evrak kayıt memuru puldu kıldı yündü bir eksik bulur. Mesela 99 kuruş bilmem ne harcı vardır. Onu yatırmak için başka bir devlet dairesine yollar vatandaşı. Oraya gider, sistem bozuk derler,sabahtan gel derler. Işi ertesi güne kalır. Imza eksiği çıkar. O işi bir haftada anca bitirir. Soru soramaz. Azarlanır. Hırplanır. 
Sıkışır wc sorar. Devlet dairesindeki, WC’ye vatandaş elini kolunu sallaya sallaya giremeyeceğini görür. Bir kere devlet diresindeki, wc’ler de adeta resmi hizmete mahsustur. Bazılarına sadece memurlar ve amirler girebilir. Vatandaş wc’si varsa da pek hijyenik olmaz nedense. Bazı dairelerde, WC’ler arasında bile hiyerarşi vardır. Müdür WC’si üst kata olur, memur wc’si alt kata, vatandaş wc’si en alt katta!
Şener Şen ve Kemal Sunal’ın meşhur sahnesini hatırlayın, UMUMİ ABDASHANE Ağaya beleştir ama Ağa öfkelenir, “Ben yapacağım, benden sonra bir maraba yapacak? Lo Ağanın p*ku üstüne p*k olur mu?”*
Yolu, Devlet Dairelerinden geçen herkes  WC hiyerarşisini bilir. Çoğu zaman tutar wc’ye gitmez. Daireyi teğet geçer bu yüzden. 

Benim vergilerimle, burada çalışıyorsunuz, sizin, varlık nedeniniz benim demek, bizim  kültürümüzde yoktur. Bu nedenle dairedeki memurlar çoğu zaman dükkanın sahibi gibi davranmaya kodlanmıştır. Vatandaş da çaresizlikle dış kapının mandalı olduğunu zamanla öğrenir. 

Özetle, ya içindesindir dairenin ya da dışında yer alırsın. 

Ne zaman ki, vatandaş wc’si devlet dairesinde en üst katta olur, o zaman medeni olmuşuz demektir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.