Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

DİYET KARMAŞASI

Bugün sizlere en çok aldığım sorunun yanıtı hakkında bilgi vermek istiyorum. İnstagram üzerinden, ailem, arkadaşlarım ve danışanlarım tarafından aldığım en çok soru ‘’Hangi diyet sağlıklıdır?’’ Evet internette arama motoruna diyet yazdığımızda 100 e yakın sonuç bulmak mümkün...Maalesef ki popüler olduğu için kulaktan kulağa giderek büyüyen, sadece yakını tarafından önerildiğinden dolayı ve bir uzman kontrolü dışında uygulan o kadar çok diyet programı var ki!

Yağların bir gecede eridiğini iddia eden , bir haftada bir beden incelebileceğinizin garantisini veren diyetler ...İşin özü pazarlama olunca yazılan iddialı cümlelerde artıyor tabi ki... Gerçek şu ki, hüsrana uğramış diyet yapanların iyi bildiği gibi, diyet yapmak zor ve açıkçası çoğu diyet işe yaramıyor. Bazıları sağlığınızı bile tehdit edebilir. Hiç bir zaman unutmamamız gereken altın kural ‘’Beslenme parmak izi
gibidir ve kişiye özeldir’’ Burada işin aslı nedir derseniz yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Diyet, beslenme, obezite, gıda psikolojisi, diyabet ve kalp-damar hastalığı konularında ulusal düzeyde tanınmış uzmanlardan oluşan bir US News World Report paneli 39 diyeti inceledi ve değerlendirdi. *

Ve her bir diyeti yedi kategoride derecelendirdi:

1. Uygulaması ve takip edilmesi ne kadar kolay,
2. kısa vadede kilo kaybı
3. Uzun vadede kilo kaybı,
4. Beslenme bütünlüğü,
5. Beslenme güvenliği
6. Diyabet
7. Kalp hastalıklarını önleme ve yönetme potansiyeli

Ayrıca panelistlerden özellikle sevdikleri veya sevmedikleri her bir diyetin yönleri hakkında bilgi vermelerini ve belirli bir diyeti düşünen birinin bilmesi gereken tavsiyeleri de vermeleri de istenmiştir.

add-a-subheading.png

39 diyetin içinde Dukan diyeti, Akdeniz diyeti, vegan diyeti, ketojenik diyet, Flexitarian diyeti, Mayo kliniği diyeti... ve adını sürekli duygduğumuz bir çok diyet var....Hangi diyet kaçıncı sırada merak ediyorsanız yazımı okumaya devam edin.

İlk üçte yer alan diyetler;

1. Akdeniz Diyeti; aktif bir yaşam tarzı, kilo kontrolü ve kırmızı et, şeker ve doymuş yağ oranı düşük, ürün, fındık ve diğer sağlıklı gıdalar açısından zengin bir diyettir.
2. Dash Diyeti; Tuzu azaltılarak modifiye edilmiş bir Akdeniz diyetidir.
3. Flexititarian Diyeti; Bu diyette çoğu zaman vejetaryan beslenilir ancak arada ette yenilebilir.

Listenin sonuna doğru yer alan 3 diyet ise;

37. Gaps Diyeti; GAPS diyeti, bağırsak ve psikoloji sendromu diyetinin kısaltmasıdır. Natasha Campbell-McBride tarafından bağırsak ve psikoloji sendromunu tedavi etmek için oluşturulmuş bir eliminasyon diyetidir.
38. Keto Diyet; Özetle enerji kaynağı olarak karbonhidratları kesip, yerine sağlıklı yağları koymaktır.
39. Dukan Diyeti; Düşük karbonhidrat yüksek protein tüketimini hedefleyen bir diyet programıdır.

Sonuçlar biraz şaşırtıcı birazda tamda beklediğim gibi.. Aslında iyi bir diyet programı için popüler olana itibar etmek yerine; öncelikle kendinizi bedeninizi tanımak, beslenmenizde sezgilerinize güvenmek, beslenme alışkanlıklarınızı belirleyen inançlarınızı alışkanlıklarınızın farkına varmak, duygularınızı görebilmek, korkularınızdan özgürleşmek size uygun beslenme planını bulabilmektir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at ....

Işıltınızla var olun...

Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

*Kaynak
Best Diets Overall.
https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall

Önceki ve Sonraki Yazılar