Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

ELMANIN 10 ETKİLEYİCİ FAYDASI

Dünyanın en bilinen meyveleri arasında yer alan Elmanın vücudumuz için etkileyici faydaları vardır. Vücuda çok çeşitli farklı besinler sağlar, çeşitli hücre işlemlerini harekete geçirir ve bol miktarda enerji sağlar. Her gün diyetimize sadece bir elmayı dahil edersek, tüm vücudumuz bundan faydalanabilir.
Adını kırmızı renginden alan eski Türkçemizde ‘’Alma’’ diye bilinen , 7500'den fazla çeşitte ve farklı renk ve tatları mevcut olan Elma hem ulaşılması en kolay meyveler arasında olup bir o kadar da besin değeri yüksek bir meyvedir.

Elmanın 10 Etkileyici Faydası:

Beyaz ve sağlıklı dişler için elma

Elma diş fırçasının yerini tutmaz ama benzer bir işlevi vardır. Gevrek bir elma çiğnemek dişlerdeki sarı lekelerin giderilmesine yardımcı olacaktır. Elmanın asidik özelliği de dişleri temizler ve beyazlatır.

Elma karaciğeri detoksifiye eder

Elmalardaki lif pektini, olağanüstü detoksifiye edici özelliklere sahiptir. Karaciğerin işlevini destekler, vücuttaki istenmeyen ağır metallerin ve diğer toksinlerin sindirim yoluyla atılmasına yardımcı olur.
Karaciğer detoksifikasyonu ayrıca karaciğerdeki toksinlerin neden olduğu baş ağrıları, şişkinlik, hazımsızlık ve uykusuzluğa karşı da koruma sağlar.

Elma diyabet riskini azaltıyor

Elma, sindirim sisteminde glikoz emilimini azaltır, pankreası daha fazla insülin üretmesi için uyarır ve vücut hücrelerinin daha fazla şeker emmesine yardımcı olur. Bu kan şekerini düşürür ve diyabet riskini azaltır.
Elmalardaki polifenoller ayrıca karbonhidratların sindirimini ve emilimini de etkiler. Bu, kan şekeri seviyesinin daha iyi düzenlenmesini sağlar.

elmanin-10-etkileyici-faydasi.png

Elma astıma karşı koruyor

Elmalar, özellikle astımlılar için çok faydalı olan çeşitli antioksidan besinler içerir. Özellikle elmalardaki flavonoidler ve C vitamini, solunum yollarındaki iltihaplanmaya karşı koruma sağlar, akciğerleri güçlendirir ve astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Elmalar kolesterol seviyelerini düşürür

Elma vücuttaki iyi HDL kolesterolü artırmaya ve kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Elmada bulunan pektin, insülin salgısını azaltır ve kötü kolesterolün kanda yükselmesine karşı korur. Bu, kandaki kötü LDL kolesterolü azaltır. Yüksek LDL kolesterol çok tehlikelidir ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Daha sağlıklı bir kalp için elma

Elma bir fitokimyasal kaynağıdır. Kardiyovasküler sistemi oksidatif hasardan koruyan kersetin, floridzin, kateşinler ve klorojenik asit bakımından zengindirler. Oksidasyon, çeşitli kalp hastalıklarına yol açan damar duvarlarında plak oluşumunun yaygın bir nedenidir.

İshal ve kabızlık için elma

Elmalardaki farklı lif türleri, ishal ve kabızlıkla mücadeleye yardımcı olur. Çözünür lif suyu bağlayabilir ve ishali durdurabilir ve çözünmeyen lif bağırsak hareketlerini uyarır ve sindirimi destekler.

Elma bilişsel bozukluklara karşı korur

Elmadaki antioksidan kuersetin beyin hücrelerini serbest radikallerden korur. Bu, yaşa bağlı bilişsel sorunları önler ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır. Özellikle elmanın kabuğunda çok fazla kersetin bulunur.

Elma kilo vermenize yardımcı olur

Elma, tokluk hissini artıran ve tokluk hissi yaratan değerli diyet lifi bakımından zengindir. Elmadaki pektin lifi midede jel benzeri bir maddeye dönüşerek kolesterol ve yağı hapseder ve hücrelerin emebileceği yağ miktarını azaltır. Bu sayede elmalar günlük porsiyon boyutlarını küçültmeye ve kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Elma kemikleri güçlendirir

Taze ve kuru elmalar kemikler için çok iyidir. Kemikleri güçlendiren ve kırılmalara karşı koruyan bol miktarda kalsiyum, bor ve önemli antioksidanlar sağlarlar. Elmadaki flavonoid phloridzin, özellikle menopoz sonrası kadınlarda yüksek olan osteoporoz riskini de azaltır.

Tüm bu faydalar, her gün bir elma yemek için iyi bir neden !!! Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar