Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Farklı baharatlardan oluşan bir çeşni: Köri

Köri, sarı ve aromatik olmak üzere farklı baharatlardan oluşan bir çeşnidir. Bu nedenle bir baharat karışımı olarak birçok farklı sağlık yararı da sağlar. Genellikle yiyeceklerin lezzetlerini arttırmak ve besinlerimize hafif baharatlı bir aroma eklemek için kullanılır.

Hindistandan bizlere gelen körinin bileşiminde hangi baharatlar vardır?

add-a-subheading-4.png

Aslında, bir araya getirilen baharatlara ve yapıldıkları ülkeye bağlı olarak binlerce köri tarifi var. Ana bileşeni zerdeçaldır. Ayrıca kişniş, kakule ve kırmızı biber gibi maddeler de bulunmaktadır. Ayrıca çemen içerir. Bu baharatlar baharatın temelidir. Bunlara başka bileşenler de eklenebilir. Örneğin ilginç bir tat ve aroma vermek için ayrıca defne yaprağı, karanfil, tarçın ve karabiber ekleyebilirsiniz.

Faydaları nelerdir?

Alzheimerı önler

Köride bulunan zerdeçal beyin fonksiyonlarının yenilenmesine, arttırılmasına ve kendi kendini onarmasına yardımcı olur. Alzheimer'ın nedeni olan amiloid plakların oluşumunu engeller.

Sindirime iyi gelir

Köri, bağırsakları yatıştırmaya ve gıda zehirlenmesini engellemeye ek olarak, ağız kokusu ve kolik gibi sindirim sorunlarının azalmasına yardımcı olur.

Antiinflamatuardır ve ağrıyı hafifletir

Zerdeçal sayesinde iltihaplanmayı önleyerek eklem ağrısı çekmememize yardımcı olur. Bu nedenle romatoid artritli kişilerin tükettiği bir besin olması önerilir.

Antioksidan özelliği vardır

Köri, serbest radikal hasarına karşı koruma sağlar ve yaşlanma belirtileriyle savaşmaya yardımcı olur. Erken yaşlanmayı önlemek için mükemmel olabilir. Yaşlanma belirtileriyle savaşır ve serbest radikal hasarına karşı korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Düzenli olarak köri tüketimi, çok sayıda patojenik bakteri ile savaşmamıza yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ayrıca soğuk algınlığını ve semptomlarını önleyebilir ve hava yollarındaki tıkanıklığı gidermede çok etkilidir.

Kemikler için harika

Alımı kemik gücünü ve kemik yenilenme ve onarım oranını artırır. Zerdeçal sayesinde osteoporozu olan kişilerde kırık kemiklerin olumsuz etkileri azaltılmıştır. Düzenli tüketiminde kemiklerin daha güçlü olmasına ve yenilenme ve onarım oranının daha hızlı ve daha verimli olmasına yardımcı olur.

Kan basıncını azaltır

Bir başka köri aroması olan kakule, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Hem kakule hem de fesleğen damar genişletici özelliklere sahiptir.

Bunlar da kan damarlarındaki gerilimi azaltan proteinleri etkiler ve kan basıncını düşürmede etkili olabilmektedir.

Kilo vermenize yardımcı olur

Köri kilo vermenize yardımcı olacak bir işbirlikçi olarak da çalışabilir. Zerdeçal ve karabiber gibi baharatlar metabolizmayı hızlandırarak vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlar.

Ayrıca sıcak oldukları için vücut ısısını artıran, doku büyümesini engelleyen termojenik özelliklere sahiptirler.

Bu nedenle köri, vücut ağırlığının kontrolünü ve azaltılmasını kolaylaştırır.

İçeriği ödemi azaltır, iştahı azaltır, kolesterolü ve trigliseritleri azaltır.

Kanser oluşumunu engeller

Bu antioksidan özellikler, bazı kanser türlerinin ve metastazının önlenmesinden sorumludur. En yaygın olanları meme, kolon veya prostattır.

Kimler kullanırken dikkat etmeli

Gastrit ve mide ülseriniz varsa köri tüketmeniz önerilmez.

Zerdeçal safra asitlerinin salgılanmasını arttırdığı için böbrek taşınız varsa hiçbiri tüketilmemelidir.

Emzirirken kaçınılmalıdır. Bazı baharatlarda bulunan kapsaisin, anne sütünün tadını değiştirerek ona keskin bir not verebilir.

Sadece lezzetli bir tattan değil, aynı zamanda daha iyi sağlıktan da faydalanmak için Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar