Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

Genç girişimcilere müthiş teşvikler

Değerli Okurlarım ; 
Bu gün sizlere yeni işyeri açmak isteyenlere ( gerçek kişi tacir, avukat, doktor, çiftçi gibi) tanınan teşvikler ile bilgiler vermek istiyorum. Yeni iş kurmak isteyen gençlere ne gibi teşvik ve imkanlardan yararlanma haklarının olduğunu hatırlatmak biz  Mali Müşavirlerin önemli görevlerinden birisini oluşturmaktadır. Yeni işyeri açmak isteyenlerin yararlanabileceği teşvikler şunlardır.
                   Yeni işyeri açmak isteyen gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olacak gerçek kişilere 3 yıl süre ile gelir vergisi desteği devlet tarafından verilmektedir. Genç Girişimcilere kazanç istisnası başlığı altında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesinde yapılan yasal düzenlemeye göre aşağıdaki şartları taşıyan gerçek kişiler bu imkandan yararlanabileceklerdir.
     Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış olmak
     İşe başlamayı kanuni süresinde vergi idaresine bildirmiş olmak, (işe başlama bildirimi işe başladıktan sonra 10 gün içinde bildirilmelidir)
     Kendi işinde bil fiil çalışıyor olmak (işçi çalıştırmak bu duruma engel teşkil etmemektedir)
Evet bu şartları taşıyan gerçek kişiler 3 yıl boyunca elde ettikleri kazancın 75.000.- TL’lik kısmı nedeniyle gelir vergisi ödemeyeceklerdir. 75.000.- TL kazanç elde eden bir kişi bu kazancı sebebiyle 17.520 TL gelir vergisi ödemek yükümlülüğünde olup, bu şartları taşıması halinde ödemesi gereken 17.520 TL gelir vergisini ödemeyecektir.
      Yeni işyeri açacaklara aynı zamanda KOSGEB tarafından yeni girişimci desteği adı altında çok önemli teşvikler verilmektedir.  KOSGEB tarafından veya KOSGEB işbirliği içerisinde bulunan kurum ve kuruluşlar yada üniversiteler tarafından, örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik kurslarında girişimcilik eğitimi alan herkes KOSGEB tarafından sağlanan teşviklerden yararlanabilmektedir. Aşağıdaki şartları taşıyanlar bu imkandan yararlanabileceklerdir.
         KOSGEB tarafından sağlanan bu destekten uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan ya da İŞGEM’de yer alacak girişimciler yararlanabilmektedirler. 
    Bu teşviklerden yararlanmak için girişimcinin kuracağı işletme Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek ve tüzel kişi statüsünde olmalıdır. 
    Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir. 
KOSGEB tarafından sağlanan bu teşvikler geri ödemesiz ve faizsiz geri ödemeli olmak üzere 2 grupta verilmektedir. Geri ödemesiz verilen teşvikler işletme kuruluş desteği, Kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanımı ve yazılım desteği, işletme giderleri desteği adı altında 3 ayrı şekilde verilmektedir. Faizsiz olarak gri ödemeli olarak verilen teşvikler ise sabit yatırım desteği adı altında verilmektedir.

      Yeni işyeri açacaklar yine SGK teşviklerinden de faydalanabileceklerdir. Bu kapsamda yeni işyeri açacak olanların yanlarında istihdam edecekleri her asgari ücretli işçi için SGK 100 TL’lik prim desteği vermektedir. Bu teşvikten yararlanmak isteyenlerin kesinlikle sigortasız işçi çalıştırmamaları gerekmektedir. Bu nedenle bu teşvikten yararlanmak isteyen girişimcilerin çalıştırmak üzere aldıkları işçileri yasal süresinde SGK’ya bildirmeleri gerekmektedir. Yine SGK’ya borcu olan işletmeler de bu teşvikten yararlanamamaktadırlar. Bu sebeple bu teşvikten yararlanmak isteyen işletmelerin SGK’ya borçlarının da bulunmaması gerekmektedir.
       Yeni işyeri açacaklara İŞ-KUR’da önemli teşvikler vermektedir. İŞKUR tarafından sağlanan bu teşviklerden yararlanmak sigortalı en az 2 işçi çalıştırıyor olmak gerekmektedir. İŞKUR tarafından verilen bu teşvikten yararlanmak isteyenler Kurum tarafından kendilerine tahsis edilen iş ve meslek danışmanları veya görevlendirilecek personel aracılığı ile ya da doğrudan il müdürlüklerine/hizmet merkezlerine gelerek taleplerini iletebilirler. İşverenin program düzenleme talebi, ivedilikle değerlendirilerek gerekli şartların sağlanması durumunda program düzenlenmektedir. Programı düzenlenen işverenler 15 yaşını doldurmuş olan, işsiz olan ve kuruma kaydı yapılan işçileri işbaşı eğitim programından faydalandırmaya başlayacaklardır. İşverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip olmakta ve bu sayede doğru işçiyi seçme imkanına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtulmakta hem de işçi ararken zaman kaybetmeyeceklerdir. Diğer yandan program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajını da sağlamaktadır. Bu kapsamda çalışan işçilere ödenmesi gereken asgari ücret 6 ay süresince kurum ödemektedir. 
 

Gelecek yorgun ve bezgin insanlara değil rahatını terkedebilen gayretli insanlara aittir Cicero

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.