Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Hangi hormonlar kilo vermenizi engeller?

Sık ve çok egzersiz yapıyor, sağlıklı ve mantıklı besleniyor, ancak yine de kilo vermiyor musunuz? Umutsuzluğa kapılma, bunun arkasında hormonlarınız olabilir. Çünkü hormonlar, diğer şeylerin yanı sıra, iştahınızın ne kadar büyük olduğunu, yağ yakmanızın ne kadar iyi çalıştığını ve bir sonraki yemek isteğinin ne zaman geleceğini belirler.

Hangi hormonlar kilo vermenizi engeller?

Kilo verme başarınızı sabote eden hormonlar kimler? Kilonuzu etkileyen süreçlerden büyük ölçüde bu 5 aday sorumludur:

1. Leptin

Leptin, açlık ve tokluk hissini düzenler ve beyninize doyduğunuzda yemeyi bırakabileceğinizi söyler. Genellikle iyi çalışan akıllı bir döngü.

Ancak kilo verdiğinizde ve yağları parçaladığınızda bu hormon şakaya gelmez, çünkü o zaman geçimini kaybeder (leptin vücut yağ hücrelerinde üretilir) ve kıt hale gelir. Anlamı: Yağ birikintileri erirse kandaki leptin seviyesi de düşer. Sonuç: Daha açsınız. Yo-yo etkisi programlanmıştır ve kilo vermek daha da zordur.

Leptin seviyesini şu şekilde düzenlersiniz: Radikal diyetlerden uzak durun, aksi takdirde leptininiz anında kaçacak ve açlık/tokluk duygunuzu alt üst edecektir. Ayrıca yeterli çinko kaynağınız olduğundan emin olmalısınız, çünkü eser elementteki bir eksiklik ek leptin üretimini azaltabilir. Çinko kaynağınız için ayçiçeği ve kabak çekirdeği, yer fıstığı, susam veya istiridye tüketebilirsiniz.

2. Grelin

Ghrelin hormonu leptinin en iyi arkadaşıdır, birlikte birbirlerini tamamlarlar ve yeme davranışınızı kontrol ederler. Ghrelin mideye oturur ve boş olduğunda, yani yaklaşık her 3 saatte bir "AÇIMMM!" diye bağırır.

Örneğin kilo vermek istediğiniz için daha az yerseniz, mide panikler ve önlem olarak daha fazla grelin üretir. Sonuçta, vücudunuz gönüllü bir diyet olduğunu ve yaşamı tehdit eden bir kıtlık olmadığını bilmiyor.

Ghrelin hormonunu şu şekilde kontrol altına alırsınız: Kilo vermek üzere olsanız bile midenizin dolduğundan emin olun. Sizi uzun süre tok tutacak sebzeler ve temiz çorbalar gibi düşük enerjili, yüksek lifli yiyecekler yemeyi deneyin. Ghrelin seviyenizi gereksiz yere yükseltmemek için uykusuzluktan da kaçınmalısınız.

3. Östrojen

Aslında yumurta hücrelerinin olgunlaşmasından sorumludur. Östrojen seviyesi regl döneminden hemen önceyse, aşerme tipik bir sinyaldir. Öte yandan, yumurtlamadan kısa bir süre önce, östrojen zirve yaptığında, birçok kadın iştahsızlıktan şikayet eder.

holistikmuhendis-1.png

Östrojeni etkisiz hale getirin -: Diyet lifi östrojen hormonunu bağlayarak sizin için zararsız hale getirir. Bu nedenle beslenmenize düzenli olarak baklagiller, kuru meyveler ve tahıl lifini ekleyin. Bu arada: Genellikle çok fazla sebze, meyve ve tam tahıl ürünleri tüketenler östrojenlerini kontrol altında tutmakla kalmaz, aynı zamanda meme kanseri riskini de azaltırlar.

4. Kortizol

Bazı insanlar stresli olduklarında stresten bir ısırık alamazlar, ancak çoğu gerginlik nedeniyle iki veya üç kez vurur: çikolata, cips ve sakızlı ayılar - ana şey mümkün olduğunca çabuk elde etmektir. Kortizol hormonu bu tür tıkınırcasına yemeden sorumludur.

Aslında oldukça faydalıdır çünkü tehdit edici durumlarda enerji açığa çıkarır. Bu atalarımıza vahşi doğada ihtiyaç duydukları itici gücü vermiştir.

Tek sorun şudur: Modern stresli durumlar atalarımızınkinden farklıdır. Dırdırcı patronunuz (tüm benzerlikleriyle birlikte) bir vahşi aslan değil, onunla kavga etmek kalori tüketmekten daha sinir bozucu. Stres biter bitmez kortizol, enerji depolarının yenilenmesi için hala şiddetli bir açlık krizine neden olur. Sonuç: daha fazla kalori - ve patlama: fazla kilo!

Kortizol seviyesini artırmak istemiyorsanız Kortizolü kahve ile "fazla beslemeyin"!

5. D Vitamini

Artık bir hormon olarak geçen D vitamini eksikliği İnsülin direncini arttırmakta, göbek yağlanması karaciğer yağlanmasının en temel sebeplerinden biride insüliin direncidir. Sık açıkma, açlık krizleri halsizlik, yorgunluğa neden olur.

6. Testosteron

Testosteron kelimesi Latince testis anlamına gelen "testis" kelimesinden türetilmiş ve aslında sadece erkeklerle ilişkilendirilmiş olsa da, hormon kadınlarda da görülür. Ve bu iyi bir şey çünkü kas yapmanıza yardımcı oluyor ve bize enerji ve düzgün bir cinsel dürtü sağlıyor.

20 yaşını geçer geçmez testosteronun yavaş yavaş kaybolması veya doğum kontrol hapı gibi bazı hormonal kontraseptif yöntemleri testosteron seviyesini düşürmektedir. Bu, kas kaybına, daha yavaş bir metabolizmaya ve dolayısıyla - iyi ya da kötü - sürekli kilo alımına yol açar. Egzersizle testosteron seviyelerini artırın: Egzersizle testosteron azalmasını önleyebilirsiniz. Bilmekte fayda var: Fazla kilo verdiğinizde, testosteron seviyeniz de yükselir ve bu, istediğiniz kiloyu korumanıza yardımcı olur.

7.Serotonin

Beyinde serotonin azalınca tatlı şeylere hücum eder, tatlı yemek isteriz; özellikle çikolatada bol bulunan triptofan isimli aminoasit beyinde serotonine dönüşerek mutluluk verir. Atıştırma ile pankreas bezinden ensülin salınır ve bu ensülin serotoninin geçici olarak yükselmesini sağlar. Böylece fazla kilolular için bir tuzak olan bu atıştırmalar kilo almaya neden olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar