1. YAZARLAR

  2. Esra Aran

  3. HAYATI ERTELEMEYİN!
Esra Aran

Esra Aran

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

HAYATI ERTELEMEYİN!

A+A-

 

Yaşadığımız hayat bizlere sunulmuş en büyük armağandır. Her anın dolu dolu yaşanması, değerinin bilinmesi gereken bir armağan… yaşam uzun, daha çok gencim ya da yolun başındayım hissine kapılıp, önümüze sunulan bu  günü #es geçerseniz; bu armağana en büyük nankörlüğü yapmış olursunuz.

Bir bakmışsınız günler hızla gelip geçmiş, arkanızda #keşkelerle dolu bir yaşam kalmış.

Yaşantınız boyunca sahip olduğunuz tek gerçek #bugün dür. Sağlıklı beslenerek geleceğinizi, var olan ya da sonradan ortaya çıkan kronik hastalıklarınızın ( şeker, tansiyon, kalp-damar hastalığı gibi) kontrolünü sağlayabilir, hatta vücutta oluşturduğu semptomlarını bile azaltabilirsiniz. Sağlıklı beslenme gelecek için önem kazanan değerli bir süreçtir.

Peki bugün için neler yapabiliriz?

Dünyada yaşayan her canlının, mevsim geçişlerinde metabolizmalarında değişiklikler meydana gelir. Kimisi daha yavaş çalışır, kimisi hızlı, kimisi uyum sağlamakta zorlanır, kimisi hemen uyum sağlar. Durumunuz ne olursa olsun önce #bedeninizi tanıyıp, sonra #bedeninizeuygun bir sağlıklı bir beslenme programı belirlemeniz gerekir.

Mesela aralık ayında benim gizli kahramanlarım ortaya çıkar. Daha doğrusu vücudum bunlara karşı aş erer. Her sene yaşadığım bir ritüeldir. Vücudunuzun sinyallerini doğru alırsanız, doğru cevap oluşturduğunuzda metabolizmanız hava şartlarına daha net uyum sağlar. Bu durum da bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine, kış aylarınızın hafif sıyrıklarla atlatmanıza yardımcı olur.

Benim gizli kahramanlarım baharatlar ve baharatların ana etken maddeleri ( yani antioksidanlar) ☺  her sene bu baharatlar aynı besinlerle uyum halinde evimde, ofisimde yerini alır. Her sene Aralık ayında antioksidan yüklemelerim başlar. Yıl boyu hastalıktan uzak, sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ederim. Unutmamalısınız ki baharatlar tek başına bir işe yaramaz, doğru besin tercihleri ile birlikte kullanmak gerekir.

Sizi #gizlikahramanlarım ile tanıştırmak istiyorum.

zerdecalli-sut.jpg

  • Birinci kahramanım #karanfillisu: Her gün mutlaka içtiğim suyun içinde karanfil taneleri yerini alır.  Çünkü karanfil #ORAC kapasitesi en yüksek baharatlardan biridir. Orac kapasitesi; oksijen radikalini emme kapasitesi olarak adlandırılır. İnsan vücudundaki her hücre günde ortalama 10.000 serbest radikal saldırısına maruz kalır. Kış aylarında bu etkileşimi daha derinden yaşarsınız. Günlük kullandığınız #orackapasitesi yüksek besinler, vücudunuzun bu saldırılara maruz kalmasına engel olurlar. Bu da vücudunuzda oksijen kapasitesini arttırırken, metabolizma hızınıza hız katar. sumakli-sogan.jpg

  • İkinci kahramanım #sumaklıkurusoğan: Orac kapasitesi en yüksek ikinci baharattır. Her akşam ana öğünümde mutlaka masada yerini alır. Sizlere minik bir uyarım var. Eğer mide rahatsızlığınız varsa (reflü-gastrit gibi) lütfen kuru soğanla tüketmeyiniz. Sumak baharatını yoğurtta, salata da, et yemeklerinde tercih edebilirsiniz. Günde sadece 1-2 tatlı kaşığı kadar kullanmanız yeterli.

  • Üçüncü kahramanım #zerdeçallıkarabiberlisüt: En önemli özelliği vücuttaki iltihaplanmayı azaltmasıdır.

Yani anlaşılan o ki, vücudunuza uygun beslenme programınızın yanında kullandığınız baharatlar ve onların ana etken maddeleri vücutta var olan ya da sonradan oluşan sağlık problemlerinizin önüne set kurarak, sizleri daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeniz için destekler.

Bu yüzden hayatınızı keşkeler ile yaşamak yerine, en aza indirgediğiniz, onları akıllıca yönettiğiniz gelecek günler için azıcık gayret gösterelim, olmaz mı ?

Sağlıklı beslenmenin yeni adresi : Esra Aran Beslenme ve Danışmanlık merkezi

Facebook : https://www.facebook.com/izmirdiyetisyenesraaran/

Facebook sayfa : https://www.facebook.com/groups/1062564153827455/

İnstagram: diyetisyenesraaran

Web :www.esraaran.com  // bilgi@esraaran.com 

telefon: 0232 290 0 298

Zerdeçallı karabiberli süt:

İçerik: 1 sb yarım yağlı süt ,  yarım çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığının dörtte biri kadar karabiber

Yapılışı: Sütü kaynattıktan sonra içine zerdeçal ve karabiberi ekleyin. Bir hışım çevirin. Ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak için. Afiyet olsun.

Sumaklı kuru soğan :

İçerik: 1 adet orta boy kuru soğan, yarım limon , 1 veya 2 tatlı kaşığı sumak

Yapılışı: Soğanı ince ince kıyın. Üzerine sumak dökün. Sonra yarım limonu sıkın. Hepsini beraber ovuşturun.  

Karanfilli su :

İçerik : 2 lt su , 10 adet tane karanfil

Yapılışı: içeceğiniz suyun içerisine karanfilleri atın ve gün boyu için.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.