Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

HAYATIN KAYNAĞI SU

İnsan vücudunun % 75 i sudan oluşmaktadır. Organlarda, kanda, kaslarda ve kemiklerde bulunur. Genel bir çözücü ve taşıyıcı olduğundan, vücudumuzdaki biyolojik işlemlerin temelinde su vardır. Su miktarının azalması, yaşam kalitemizi etkileyecek rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Diğer yandan organlarımız da su olmadan faaliyetlerini yerine getiremez ve verimli çalışamaz. Vücudumuzdaki enerji akışı da su sayesinde gerçekleşir. Hem vücudumuzu hem de içtiğimiz suyu pozitif sevgi ve şükran dolu niyetlerle kodlamak, onurlandırmak daha sağlıklı ve mutlu yaşam yollarını açar. 'Suyun Mesajı' kitabının yazarı Emoto suya iyi niyet etmenin moleküler düzeyde enerji üzerinde derin bir etkisi olduğunu doğrulamıştır.

Özetle su insan hayatının olmazsa olmazıdır. Gün içerisinde yeterli miktarda su içmenin faydaları saymakla bitmez. Ancak bugün sizlerle susuzluk, sıvı alımı, yeterince su içemeyenler için bir kaç ipucu paylaşmak istiyorum. Bir bardak su ile yazıma eşlik etmek ister misiniz?

Vücudumuz ne zaman fazla suya ihtiyaç duyar?

Bazen vücut çok fazla sıvı ister, örneğin hava sıcak veya çok soğuk olduğunda, ateş, kusma veya ishal olduğunda. Her saat yoğun spor için ek bir litreye kadar su gerekebilir. Emziren kadınların da artan bir ihtiyacı vardır.

Yeterince su içiyor muyum ?

hayatin-kaynagi-su.png

Bunun en kolay yolu idrar rengine bakmaktır. İdrar renginiz eğer koyu ise yeterli sıvı alımı yoktur. Yada vücudunuz aşırı sıvı kaybettiyse yorgun ve halsiz hissedebilir yada baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Çok fazla içmek nadiren tehlikelidir

Sağlıklı insanlar, vücutlarından fazla suyu basitçe olağan şekilde atarlar. Böbrek ve kalp kası hastalarının ise sadece belirli miktarlarda içmelerine izin verilir. Bunu doktorunuzla koordine etmek en iyisidir. Dayanıklılık sporcuları da dikkatli olmalıdır. Antrenman veya yarışma sırasında litrelerce su içerseniz, kandaki sodyum seviyesi keskin bir şekilde düşer. Bu, dolaşım sorunlarına ve aşırı durumlarda ölüme yol açabilir. Aman dikkat!

Susuzluğunuzu gidermek için ne tercih ediyorsunuz?

En iyi susuzluk giderici sıvı ‘’SU’’ dur. Suya ek olarak şekersiz meyve ve bitki çayları iyi alternatifler arasındadır. Mutfağımızın geleneği siyah çay sıvı giderici yada vücuttan sıvı emici midir? Yada son zamanlarda kültürümüze giren ve yerleşen Filtre kahve? Yada metabolizmayı hızlandırıcı Yeşil çay? Tüm bu içecekler vücudumuzda sıvı hırsızı değildir. Yani kahve ile birlikte illaki su tüketmek zorunlu değildir. Türk çayı, yeşil çay ve kahve kafein oranı yüksektir. Kafeinin uyarıcı etkisinde dolayı bu içecekler vücudumuzda susuzluk giderici değil uyarıcıdır.

Su içmeyi nasıl alışkanlık haline getirebilirim?

Öncelikle gün içinde ne kadar su içmeliyim sorusunu bir kenara bırakıp, ilk tespit ne kadar su içtiğiniz olmalı..

İçtiğiniz su miktarını belirledikten sonra şimdi su miktarını arttırmak için bir kaç ipucu işimizi kolaylaştıracak.

İlk olarak sabah uyandığınızda su içiyor musunuz? Cevabınız evet ise içtiğiniz miktara yarım bardak su ilavesi yapabilirsiniz. Hayır ise güne bir bardak su içerek başlayabilirsiniz.

Her öğününüzden önce yarım saat önce ve sonra bir bardak su içmek hem sıvı alımını artıracak hem de o gitmeyen bir kaç kiloya hiç bir şey yapmadan elveda diyebilirsiniz.

Dışarda yada evde olsanız da yanınızda hep bir şişe su bulundurmak, yanımda su yoktu bahanesini tamamen ortadan kaldıracak!

Su içiminiz için bir hedefiniz olsun. Hedef sizi motive edebilir.

Diğer sıvıların tüketimine yeniden bir göz atma vakti! Eğer ki diğer içecekleri gün içinde fazla tüketiyor iseniz susuzluk hissi de yaşamıyor olabilirsiniz.

Suyun tadını sevmiyor iseniz en sevdiğiniz meyveyi suyunuza ekleyin. Bu şekilde suyunuz kalorisiz bir meyve suyuna dönüşür.

Suyun şifasına tanık olmak istersen şu an doğru zaman... Her daim sağlık ve şifa sizinle olsun...

Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar