Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

İhracatçıya Yeşil Pasaport Müjdesi

Değerli Okurlarım ; 

5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/2/2017 tarihinde aldığı 2017/9962 sayılı “ İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar” ile ihracatçılara aşağıdaki şartlar dahilinde hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport” verilmesine karar verilmiştir. Buna göre aşağıdaki şartları taşıyan ihracatçılara yeşil pasaport verilecektir.

1-Son üç takvim yılı itibarıyla (2015-2016-2017), ilgili her takvim yılında ihracat yapmak şartıyla,

• yıllık ortalama ihracatı 1 milyon ABD Doları ile 10 milyon ABD Dolan arasında (10 milyon ABD Doları dahil) olan firmaların 1 (bir),

• 10 milyon ABD Doları üzeri ile 25 milyon ABD Dolan arasında (25 milyon ABD Doları dahil) olan firmaların 2 (iki),

• 25 milyon ABD Doları üzeri ile 50 milyon ABD Dolan arasında (50 milyon ABD Doları dahil) olan firmaların 3 (üç),

• 50 milyon ABD Doları üzeri ile 100 milyon ABD Dolan arasında (100 milyon ABD Dolan dahil) olan firmaların 4 (dört),

• 100 milyon ABD Doları üzerinde olan firmaların 5 (beş) yetkilisine

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecektir.

Firma yetkilileri; İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanları olarak kabul edilmiştir. Buna göre firma yetkilisi olarak İhracat yapan firmaların sahiplerine, ortaklarına veya çalışanlarına yeşil pasaport verilecektir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.

2- Bu Karar uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmez.

3-Firmaların belirlenmesinde yukarıda belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecektir.

4-Serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların yurt dışına satışları ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınacak olup, ancak yurt içinden serbest bölgeye getirilerek üretim veya işleme faaliyetine tabi tutulmadan yurt dışına yapılan satışlar, ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

5-Hizmet ihracatı ile satışların tevsikine ilişkin usul ve esaslar Ekonomi Bakanlığınca ayrıca belirlenecektir.

6- Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenecek olan talep formu aracılığıyla yapılır. Müracaat sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulan ve imzalanan talep formu, firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından da imzalanarak, firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine sunulacaktır. Talep formuna;. müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğunu ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarını tevsik etmeye yönelik belgeler müracaat sahibi tarafından talep formuna eklenecektir.

İhracatçı birliği, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceleyip, talep formundaki tüm bilgilerin tam ve doğru olarak doldurulduğuna ilişkin kontroller yapıldıktan sonra form, firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliği yönetim kurulu başkanı veya yetkilendireceği başkan yardımcısı tarafından imzalanacaktıur..

Eksiksiz olarak doldurularak imzalanan talep formu, onaylanmak üzere bölge müdürlüğüne sunulduktan sonra, talep formundaki tüm bilgiler tam ve eksiksiz olarak doldurtularak firmada pasaport alabilecek yetkili kişi sayısı açısından da gerekli kontroller yapıldıktan sonra form, bölge müdürü veya yetkilendireceği bölge müdür yardımcısı tarafından onaylanacaktır.

7-.Müracaat, bölge müdürlüklerince onaylanan talep formu ve gerekli diğer belgelerle birlikte şahsen yapılmak zorundadır.

8-Talep formunda eksik, yanlış ve/veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde doğabilecek hukuki sorumluluk, talep formunu imzalayan müracaat sahibi firma yetkilisi, firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler ve ihracatçı birliği yönetim kurulu başkanı veya yetkilendireceği başkan yardımcısına aittir.

9-Yeşil pasaport alan firma yetkilileri, yeşil pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşıldığı veya pasaportun geçerlilik süresi içerisinde bu şartlardan herhangi birini kaybettiği tarihi izleyen 15 gün içerisinde pasaportlarını iade etmek zorundadırlar. Bu durum, firma tarafından derhal formu onaylayan bölge müdürlüğüne, bölge müdürlüğünce derhal pasaportu veren il emniyet müdürlüğüne bildirilecek olup, pasaport emniyet müdürlüğünce iptal edilecektir.. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine on yıl müddetle yeşil pasaport verilmeyecektir.

10-Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek mal ihracatçısı firmalar, 15 gün içerisinde belirlenerek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecektir.

 Değerli okurlarım yeşil pasaport uygulaması yıllardır ihracatçılar tarafından çok beklenen bir uygulamaydı.Başarılı buluyorum .Unutmayalım ki 

Ticaret, saygı duyulması gereken bir savaş gibidir. Ana strateji doğruysa yapılacak sayısız taktik hata bile başarıyı engelleyemez. Robert E. Wood

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.