İzmir’e 2040 reçetesi

İzmir’e 2040 reçetesi

TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, İzmir’in 2023 vizyonunun 2040 olarak revize edilmesi gerektiğini belirterek yeni bir reçete sundu.

Alsancak Rotary Kulübü’nün toplantısına konuk olan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, İzmir’in teknoloji, turizm ve nitelikli iş gücüyle kalkınmasının mümkün olduğuna dikkat çekerek “2023” vizyonunun “2040” olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yüce, “Gözümüzü açıp kapatacağız 2023 olacak. Bu nedenle daha ileriye dönük projelerle ilerlemeliyiz” dedi.

Ekonometri projeksiyonlarına göre dünya nüfusunun 9 milyar olacağını, buna bağlı olarak enerjide yüzde 25, gıdada yüzde 60 sağlıkta ise yüzde 1800 oranında “açık” beklendiğini ifade eden Yüce, “Dünya genelindeki böyle bir tabloda İzmir olarak hedef belirlemeliyiz” diye konuştu. İzmir’in en önemli değerinin ise “körfez” olduğunu belirten Yüce, “Liman kentiyiz, bir numaralı varlığımız da körfez. 15 sene oldu, hala kanal açacağız da rekabet gücü kazanacağız. 57 yıldır süren liman inşaatını bitireceğiz.  Jeotermalde dünyanın beşinci en büyük kaynaklarının üstünde oturuyoruz. Aşağıda bedavadan ısınan bir  su var. 2040 için kesinlikle bunların hayata geçmesi gerekiyor. Yoksa yerimizde sayarız” dedi.

AR-GE İÇİN ÇEŞME


2040 için İzmir’in uluslararası teknoloji merkezi haline gelmesi gerektiğine de dikkat çeken Yüce, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün bunda anahtar rol oynayacağını söyledi. Yüce, “Bir şehri ve ona bağlı olarak da ülkeyi geliştirmek ve kalkındırmak istiyorsanız katma değer yaratacaksınız. Ar-Ge, inovasyon, know how ile yapılabilir. Orayı uluslararası teknoloji merkezine döndürebilirsek, Dünyanın Ar-ge önderlerini buraya çekebilirsek, oradan bir koridor yapabilir ve Çeşme’ye yerleştirebilirsek İzmir’e büyük katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

TURİST HİKAYE İSTER
İzmir’in büyük bir turizm hazinesine sahip olmasına karşın turiste sunacak bir şey de olmadığını söyleyen Yüce şöyle devam etti:"İzmir’e turist gelmiyor diye araştırdığımızda İzmir’in turiste sunacak hiç bir şeyi olmadığını görüyoruz. Yarım gününü geçirecek bir şeyi yok. Oysa satılabilir öykülerimiz var. Sunacak çok şeyimiz var. İşte bunun için 116 arkadaş bir araya geldik”

TARKEM’in  4 yıl önce 116 işadamının katılımıyla kurulduğunu hatırlatan Yüce, kentin tarihi turizm potansiyelini ortaya çıkaracak çalışma içinde olduklarını belirtti. Yüce, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan  Sinagoglar Bölgesi Kültür Müze Kompleksi Projesi’nin bu  çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

İZMİR İLERLEMEK ZORUNDA
Alsancak Rotary Kulübü Başkanı Arda Işık ise kentlerin pusulasının “akil” adamlar olduğunu söyledi. Uğur Yüce’nin de İzmir’in akil insanları arasında yer aldığını belirten Işık, “İzmir’in kalkınma yolunda ne hata yapma ne de geç kalma lüksü var.  Liman, turizm ve teknokentler İzmir’in geleceği. Bu yüzden değil 2023, 2040 çok daha ilerisi için düşünüp  vakit geçmeden tüm bunları hayata geçirmek zorundayız. Aksi takdirde dünyanın hızına yetişme sansımız olmayacak. İzmir ilerlemek zorunda” diye konuştu.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.