İzmir’e Toz Kondurmayın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı, diğer ilçe belediyelerinde katıldığı örnek bir çalışma : 

‘İzmir’e Toz Kondurmuyoruz

Çevreci bir insan olan herkesin katılması, katılmasa dahi destek olması, destek olmasa da köstek olmaması gereken bir çalışma.

Netice de bu hepimiz şehirde yaşıyoruz ve hepimiz bu şehirin yaşamını paylaşıyoruz.

Şehirde olmayan toz da hepimizi iyi etkiliyor, olan toz da hepimizi kötü etkiliyor.

Metropol büyük bir şehirde yaşamanın belki de en büyük sorunu bu. Kabalalık içinde, düşünemeyen, düşünmek istemeyen ve tembellikten yerinden kırılmayıp, elinde, evinde veya arabasındaki bütün her şeyi, ortak yaşam alanımız şehirleri kirletmek için kullanan insanlar maalesef var.  Hem de hiç azımsanmayacak kadar.

Çocuğumuza, yediği, içtiği şeyin elinde kalan çöpünü yere değil de, çöpe atmasını söyleyen bilinci kesim de var. Hem de hiç mi hiç azımsanmayacak kadar.

Ben Ali Eyce olarak kendime düşen ortak şehirde yaşama ve çevre sorumluluğunu yerine getirdiğim kanısındayım.
Mesela, oturduğum apartmanın bahçesindeki ağaçları, çiçekleri ve sarmaşıkların bakımını her zaman düzenli olarak yapmış veya vaktim yoksa yaptırdım.

Evdeyken oturduğum apartmanın bahçesine ikinci kattan tepeden bakabiliyorum. Ama sonuçta o bahçeyi tam karşıdan gören apartmanlarda oturan komşularıma, sokaktan geçen İzmirlilere yeşillik adına güzel bir bahçe manzarası vererek, onlara beton yığınları içinde yaşamın güzelliğini verdiğimi biliyorum.

Mesela ben ve apartman komşularım, her yıl sıcaklar bastırdığında, 10 TL vererek bir torba kireç alıyoruz. 

O kireçle, ağaçların gövdelerine ve kaldırımın kenar taşlarına sürüyoruz.

Sıcaktan hemen kuruyan kirecin yarattığı beyazlığın, hem bahçede, hem de sokağımızda tıpkı Bodrum’dan insanların akıllarında kalan beyaz sokak görüntüsünü verdiğini biliyoruz.

Mesela ben ve komşularım, her hafta sonu ve genelde Pazar günü, kaldırım üstünde doğal olarak yetişen, kaldırımı otlarını elimizle, keserle koparıp, atıyoruz.

Mesela ben ve komşularım, her gün sokakta çöp bidonunu yakını veya uzağına düşmüş, atılmış, konmuş bütün çöpleri topluyor, onları olması gereken çöp kutusunun içine koyuyoruz.

Yani ben ve komşularım, belediyelerin başlattığı kampanya bizim, komşularımızın yaşam tarzı olmuş.

İzmir’in bir sokağı oda olsa, sokağımıza toz kondurmaya çalışıyoruz.

Ama sözleşmeden sözleşmeye değişiklik gösteren belediyenin temizlik görevlilerinin de,  ortalama bin 600 TL ile 2 bin 500 TL arasında maaş aldığını, hatta bazı sözleşmelerde bu maaşın 4 bin Liraya kadar çıktığını da net olarak biliyoruz.

Ve diyoruz ki,

‘İzmir’e Toz Kondurmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.