Dr. Derya Güneş

Dr. Derya Güneş

KANSIZLIK (ANEMİ)

Dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin azalması durumuna kansızlık diğer adıyla anemi denir. Anemi nedeniyle doku oksijenlenmesi azalacağı için halsizlik, çok üşüme, baş ağrısı, nefes darlığı ve kalbin dokulara oksijen sağlamak için fazla mesai yapmasından dolayı çarpıntı gibi semptomlar görülebilir. 

Tabii kansızlık, nedenlerine göre irdelenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir durum olup pek çok başka hastalığı öncüsü olması ile de önemlidir. Kansızlık durumlarında kemik iliği yeterli kan hücresi üretmiyor olabilir, fark edilen veya edilmeyen kan kaybı bir sebep olabilir veya tüm bunlarda sorun yokken vücut kendi kan hücrelerini parçalıyor olabilir. Anemi ele alınırken nedeni belirlemek ilk basamak olmalı ki tedavi planı ortaya konsun. 

Kemik iliğinin kırmızı kan hücrelerini üretmesindeki sorunlar bazı vitamin ve demir eksiklikleri ile veya bazı ek hastalıklar  ( kanserler , enfeksiyonlar vb ) nedeniyle kemik iliğinin etkilenmesi durumlarında söz konusu olur. Bu noktada kemik iliği yetersizliğinin nedeni ortaya konup tedavisi gerekir ki normal kırmızı hücre üretimi devam edebilsin. 

Kan kaybı kronik veya akut olsun, dolaşımdaki kanda ve demir depolarında azalma ile kansızlık nedeni olabilir. Buradaki esas nokta özellikle belirgin kan kaybı olmayan kişilerde demir eksikliği sebebinin belirlenmesidir ki çoğunlukla gastrointestinal sistemden mikroskobik kan kaybı araştırmak üzere tarama gerekebilir. 

Vücudun kendi kan hücrelerini parçalaması hemoliz dediğimiz  önemli bir durumdur ki bu tip anemilerde verilen kan da parçalanacağından tek çözüm sebebe yönelik özel tedavilerin yapılmasıdır. 

Her ne kadar halk arasında basit ve çok sık görülen ve üzerinde durulmayan bir klinik olsa da kansızlık altta yatan hastalığı işaret etmesi ve izleminde kalp problemlerine yol açması nedeniyle fark edildiğinde mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Aneminin sadece demirden zengin beslenme ile üstesinden gelinemeyecek kadar önemli nedenleri olabilir ve çoğu hastalığın erken tanısı için sadece anemi bir bulgu olabilir. 

Halsizlik, çabuk yorulma, solukluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, sık baş ağrısı ve çarpıntı semptomlarında uyanık olmak ve klinisyene başvurmak aklınızda olsun. 

Sağlıklı günler dilerim. 

Dr. Derya Güneş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.