Kılıçdaroğlu, "Türkiye olarak hiç bu kadar bunalmamıştık!"

Kılıçdaroğlu, "Türkiye olarak hiç bu kadar bunalmamıştık!"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kars'ta Muhtarlar, STK Temsilcileri ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle oldu:

Memleketin her geçen gün kötüye gittiğini, her evde sorunların arttığını biliyoruz. Sorunları beraber çözeceğiz. Kars'ta milletvekilimiz yok. Bunun kabahati bizde. Kendi kabahatimizi de anlatmak istiyorum. Vatandaşın sofrasına oturmadığınız zaman niye size oy versin? Türkiye'nin sorunlarını birlikte, beraber çözeceğiz. Bunu yaptığınız zaman Türkiye daha yaşanılabilir bir ülke olacak. Herkesin işi, aşı olacak. Bereketli olacak.

"ANADOLU'NUN İÇİ BOŞALIYOR"

Kars'ın ciddi nüfus kaybı var. Kars'ın geleceği açısından ciddi bir risk. Gençlerin burada karnını doyurması lazım. Bütün bir coğrafyayı barış havzasına döndürmek lazım. Anadolu'nun da içi boşalıyor. Sosyal devlet gelişmekte olan bölgelere de yatırım yapan devlet demektir. Buradakile fabrikaların kısmı kapatıldı. Ağrı'da da Ardahan'da a aynı durum var. Diğer yerlere de bakın hepsinde de aynı sorun yaşanıyor. Hepsi kapağı nasıl İstanbul'a atarız diye bakıyor. Neden buralara yatırım yapılmıyor? Devlet buranın neresinde ve neler yapmalı diye bakmalı.

"TÜRKİYE OLARAK HİÇ BU KADAR BUNALMAMIŞTIK"

Az önce çarşıda gezi yaptık. Herkes burnundan soluyor. Geçim sıkıntısından, nasıl geçineceğiz demekten... Çocuğum işsiz... Tam bir sorumlar yumağı. Türkiye olarak farklı bir tablo içindeyiz. Hiç bu kadar bunalmamıştık. Tarımı, hayvancılığı bıraktık. Kim bizi besleyecek. Avrupa'nın emperyal ülkeleri. İşsizlik temel bir sorun. Kars'ta bunu görüyorsunuz. Evlatlarınız önünüzde duruyor sürekli olarak. Türkiye'de 10 milyonun üzerinde işsiz var. İş bekliyorlar. Kimden bekliyorlar? Babalarından, annelerinden değil. Bu çocuk neyle geçinecek? Hangi koşullarda evlendirecek?

"BÜTÜN NAMUSLU BÜROKRATLARA SESLENİYORUM"

Bugün Merkez Bankası'nın bürokratları faiz kararını verecek. Bütün namuslu bürokratlara sesleniyorum. Ekonominin gereği neyse onu yapın, birilerinden talimat almayın. Birilerinin isteği ile karar vermeyin. Eğitiminizle, bilginizle karar verin. Her birimizin içi kan ağlıyor.

kilicdaroglu-depo-1-16-9-1628276967.jpg

"ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNÜ, HAYVANINI HACCETTİRMEYECEĞİZ"

Devlet planlama yapar. Dünya nereye gidiyoruz biz nereye gidiyoruz? Devlet Planlama Teşkilatı kapatıldı. Kaç kişinin haberi var acaba?

Dünyada tarım ve hayvancılığa destek vermeyen hiçbir sektör yoktur. Her bir ürün için bölgesel bazda maliye çıkarılması lazım. Bir dönümün maliyetini çıkartacaksınız. Üstüne makul karı ekleyeceksin. Sen bunun üstünde satamıyorsan tamamını ben alacağım diyeceksin, zarar ettirmeyeceksin.

Kanun uygulansaydı çifçiye 211 milyar lira daha fazla para ödenecekti. Biz bunu yapacağız. Yapacaksınız, bütçeye koyacaksınız, Ziraat Odaları da görecek. Herkes takipçisi olacak. Söz verince yerine getireceksiniz. Şu anda var olan hükümet kanunu uygulamıyor. Arayan soran yok .Beraber arayıp beraber arayıp soracağız. İktidara gelince çiftçinin traktörünü, hayvanını haczettirmeyeceğiz. Nasıl geçinecek, nasıl üretecek? Her kayıp milli gelir kaybı demektir. Valiyi kaymakamı nasıl görevlendiriyorsanız ziraat mühendisini veterineri de görevlendireceksiniz.

KILIÇDAROĞLU, İKTİDARIN İLK HAFTASINDA YAPILACAKLARI ANLATTI

İktidar olacağız. İlk bir haftada çiftçinin aldığı kredinin faizini sileceğiz. Ana parayı takside bağlayacağız. Devlet tefecilik yapar mı? Çiftçileri perişan etmemiz lazım. Bütün bölgelerle, bütün ülkelerle barışı sağlayacağız. Türkiye gücünü ekonomik olarak olarak göstermelidir. Ben muhtarlara demokrasinin temel taşı derim. Niye muhtarlık temel kanunu yok? İktidara ne kadar hazır olduğumuzu bilmeniz için söyledim. 105 maddeden oluşan muhtarlık kanunu temel taslağı hazırladık. Muhtarlık derneklerine gönderdik, "hatamız eksiğimiz olabilir bakın bize bildirin" dedik. Muhtarları Türkiye'nin temel taşı yapacağız.

İlk 1 hafta esnafın kooperatiflerden aldığı kredilerin faizini de sileceğiz. Esnafın stopajı var, kirası var. Bu yükü kaldıracağız. Şehit aileleri için toplanan paraya çöktüler. Onları ilk bir hafta içinde iade edeceğiz. İktidar gelince 1 hafta içinde şanlı bayrağımızı Süleyman Şah Türbesi'ne götüreceğim. Orada dalgalanacak. En geç 2 yıl içinde mültecileri kendi ülkelerine göndereceğim. Mültecilere nasıl göndereceğimi anlattım. Onlar da bu şartlar olsun kendi toprağımıza gideriz dediler. Irkçılık yapmayacağız. Huzur içinde kendi ülkelerine gitmeleri lazım. 6 ay içinde bu memleketin nasıl kalkındığını, vatandaşların hangi kimlikten olursa olsun asıl kucaklaştığını göreceksiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.