Kolajen

Bence herkesin ya anneannesinin ya da banaannesinin İlikli kemik suyuna yapılmis şifa veren, kırığa çıkığa, gribe, üzüntüye ve bilimum hastalığa iyi gelen bir çorba tarifi mutlaka vardır.

Herşeye iyi gelen bu çorbanın sihiri suyuna yapıldığı ilikli kemik suyunun içerdiği kolajenden gelmektedir.

Günümüzde adının sıklıkla duyulmaya başlamasının ardından pek çok insanın merak ettiği konulardan biri de “Kolajen nedir?” sorusunun yanıtıdır.

Kolajen kemiklerde, kaslarda, deride ve tendonlarda bulunur. İnsan vücudunda en fazla bulunan proteindir. Vücuda dokusal destek sağlamak, cilde yapısal güç, esneklik ve sağlamlık kazandırmak temel görevidir.

Glisin, kolejenin içinde bulunan bir aminoasittir ve mide asidinin üretimini destekleyerek besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. Doku ve organların canlı ve ensek kalmasına yardımcı olmak da diğer görevidir.

Faydaları; Kasların, bağ dokuların esnekliğini ve iyileşmesini sağlar. Cilt, saç ve tırnak dokularını güçlendirir. Cilt kırışıklıklarını azaltır. Kemik yoğunluğunu arttırarak kırılma, çatlama, kemik erimesi gibi problemlerin azalması için destek olur.

Kolajen Desteği Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolajen vücuttaki total proteinin %25’ini oluşturan bir proteindir. Günlük 10 gram kolajene ihtiyacımız vardır. 2,5 gramın altındaki miktar direkt organlarda kullanılır ve cilde ulaşamaz.

Tanımlanmış 20 çeşit kolajen vardır. Ancak bizim için daha yararlı olan ve piyasada da rahatlıkla bulunabilecek 2 tür vardır. Tip 1 ve Tip 2 kolajen.

Tip 1 kolajen, deride bulunur ve cilt için kullanılır. (%80). Tip 1 kolajen desteği sığır ve balıktan yapılır. Balık kolajeni kullanılırken ağır metal içermemesi için dip balığı olmamasına dikkat edilmelidir veya çoğunlukla sığır kolajeni kullanmak tercih edilmelidir.

Tip 2 kolajen, bağ dokusu ve eklemlerde bulunur (%80). Tip 2 Kolajen desteği ise tavuğun ayağı veya ibiğinden yapılır.

Tip 3 kolajen ise her iki çeşidi de içerir (tip 1+tip 2)

Günlük 10 gram gerekli olduğunu ve en alt limitin 2,5 gram olduğundan bahsetmiştim. Yani kolajen desteğinin 2,5 gramdan az olmaması gerekir. Aldığımız ürünün Tablet mi (kolajen miktarı az), Toz mu (en yüksek kolajen içeriği), Sıvı mı (orta) olduğuna da dikkat etmeliyiz. İçinde fruktoz olmaması önemlidir.

Kullanım Önerileri;

Aldığınız ürünü gece yatmadan önce kullanın. Bağ dokusunun yapılanmasında destek olması için önerilir.

Kolajeni, bir antioksidan olan C vitamini ile birlikte kullanmak emilimi arttırır.

3 Ay kulan, 6 Ay ara ver ve tekrar başla döngüsü uygulanıp sürdürülebilir.

İlikli kemik suyu yüksek oranda kolajen içeren besindir. Peki nasıl yapılır?

2 kg ilikli kemik alınır ve üzerinde 5 litre su eklenir. Tencerede 1saat bekledikten sonra suyu dökülür. Tekrardan 5 litre su ve bir kahve fincanı doğal elma sirkesi eklendikten sonra yeniden 1 saat bekletilir ve boşaltılır. Üzerine yine 5 litre su koyulup bu defa iki yemek kaşığı elma sirkesi ve birkaç defne yaprağı, biraz top karabiber ve tuz eklenip ocağa koyulur kaynadıktan sonra en küçük ocağa alınıp altı iyice kısılır ,10-12 saat kaynatılır. Sıcakken kemikler, karabiber, defne yaprağı içerisinden alınıp rondodan geçirilir. Soğudukça beyaz süt gibi jel kıvamını alacak kolajen deposu ilikli kemik suyunuz hazır. Hazırladığınız bu suları, her türlü yemeğinizin içerisine dahil edebilirsiniz. Yanına C vitamini açısından zengin besinleri de eklerseniz emilimi arttırarak kolajenden maksimum düzeyde yararlanmış olursunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.