Konak'taki Hasan Tahsin!

Konak'taki Hasan Tahsin!

Ali Eyce yazdı...

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’in önerisi İzmir siyasetinde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Başkan Şahin, daha önce mezarını tam olarak tespit ettiği Kurtuluş Savaşı’nın ilk ateşini yakan Gazeteci Hasan Tahsin’in isminin Konak İlçesi’ne verilmesini önerdi. Bu önerisini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşıyacağını belirtti.

Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik - 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazetecidir.

Bu önerinin ederinden çok değerini düşünmek gerekirse, İzmir için ve hatta Türkiye için düşünülmesi gereken bir eksiklik var.

Türk direnişini başlatan ulusal sembol dediğini kahraman bir kişiliğini ismini verdiğiniz kişinin bırakın ilçeye, bir mahalleye bile adını verememişiz. 

Sadece Hasan Tahsin anıtı, Hasan Tahsin Caddesi ve Şehit Nevres Bulvarı...

Yüzbaşı Şerafettin, Fahrettin Altay, Kazım Dirik vs tarih kahramanlarının isimlerini alan mahalleler varken, İzmir’de toplam 1298 mahalle varken, neden bunlardan birisinin adı Hasan Tahsin Mahallesi olamamış bunu da sorgulamak lazım.

MHP İzmir İl Başkanı Sayın Veysel Şahin’in önerisini, ederi değil ama değeri anlamında önemli buluyorum.

Tarih kitaplarınızda çocuklarınıza Kurtuluş Savaşını anlatmaya başladığınızda ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin’den bahsederek giriş yapıyorsanız, onun ilk kurşunu sıktığı yerde de 30 ilçeden birisinin olmasa da, 1298 mahalleden birisine Hasan Tahsin ismini vermeniz gerekir.

Sayın Şahin, yüz yıllık Konak ismini Hasan Tahsin yapalım önerisiyle bir başka gerçeği, İzmir’in 1298 mahallesinden birisinin isminin Şehit Gazeteci Hasan Tahsin olmadığı gerçeği…

İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin anıtı önünde saygı duruşu yaparken, düşünmek lazım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.