Meme Kanseri ameliyatlarında bunlara dikkat! 

Meme Kanseri ameliyatlarında bunlara dikkat! 

Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Levent Yeniay meme kanseri ameliyatları ve meme kanseri cerrahisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Meme Kanseri Ameliyatları

Meme kanseri olan hastaların, tedavilerinin önemli bir parçasının uygulanan ameliyatlar olduğunu belirten Doç. Dr. Levent Yeniay “Farklı meme ameliyatı türleri vardır. Örneğin, kanserli dokudan örnek alınması (biyopsi), meme koruyucu cerrahi, memenin tümünün alınması (mastektomi), lenf bezlerine yönelik ameliyatlar ve kanser uzaklaştırıldıktan sonra memenin şeklini eski haline getirmek (meme rekonstrüksiyonu) en sık uyguladığımız ameliyatlardır. Bunların dışında ilerlemiş kansere bağlı şikayetleri (ağrı, kanama, kötü kokulu akıntı, bası vb.) hafifletmek gibi amaçlarla da ameliyatlar yapabiliyoruz. Bu alternatifler arasından hangisinin uygulanması gerektiğine hastamızın ve meme kanserinin özelliklerine bakarak karar vermekteyiz. Temel amacımız en az müdahale ile en iyi kanser tedavisinin uygulanmasıdır. Onun için seçeneklerinizi bilmeniz önemlidir, böylece bunlar hakkında doktorunuzla konuşabilir ve sizin için doğru olan seçimi doktorunuzla birlikte daha rahat yapabilirsiniz” dedi. 

Meme kanserini ortadan kaldırmak için iki ana ameliyat türü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Levent Yeniay, “Meme koruyucu cerrahi (aynı zamanda lumpektomi, parsiyel (kısmi) mastektomi veya segmental mastektomi olarak da adlandırılır) bunun birincisidir. Özellikle erken evre hastalarımızda öncelikle bu tür ameliyatları hedefleriz. Basit olarak kanseri içeren alan meme içinden çıkarılır. Amaç memenin bütünlüğünü mümkün olduğunca koruyarak kanseri ortadan kaldırmaktır. Meme koruyucu cerrahide tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğü yanı sıra memenin yapısı dikkat ettiğimiz en önemli faktörlerdir. Başarılı şekilde uygulandığında hastalarımız memesini kaybetmeden kanser ameliyatlarını atlatmış olurlar. Kanserin tedavisi yönünden baktığımızda da ışın tedavisi ile birlikte meme koruyucu cerrahi uygulandığında sonuçlar oldukça tatmin edicidir.

Diğer ameliyat seçeneği olan mastektomi meme koruyucu ameliyata uygun olmayan ya da kendisi tercih eden hastalarda uyguluyoruz. Mastektomi, meme cildi ve meme başı dahil olmak üzere görünen tüm meme dokusunun çıkarılmasıdır. Meme dokusu alındıktan sonra memenin olduğu bölge düz bir hal alır. Bu görüntü (sanılanın aksine) kötü görünmemekle birlikte tabi ki bir organın yokluğu anlamına gelir. Bu nedenle sağlık durumunuz uygunsa yeni meme oluşturma işlemi (rekonstrüksiyonu) bu durumda yapılabilir. Bazı hastalarımızda bu işlemleri her iki meme için de yapabiliyoruz” dedi.

doc.-dr.-levent-yeniay.jpg

Ameliyat sonrası meme rekonstrüksiyonu

Ekol Hastanesi Meme Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Levent Yeniay, meme kanseri nedeniyle ameliyat olan birçok kadının, yeni meme oluşturma (meme rekonstrüksiyonu) seçeneğine sahip olduğunu bilmediğini belirterek, “Mastektomi geçiren birçok hastamız, alınan mememin yerine tekrar meme oluşturulabilir mi? diye aklında geçirmekte ve bize sormaktadır. Bu sorunun cevabı çoğu durumda evettir. Genel olarak iki tür rekonstrüktif cerrahi yaklaşımı vardır. Rekonstrüksiyonun zamanlamasına göre meme kanseri cerrahisi ile aynı zamanda (hemen rekonstrüksiyon) veya daha sonra (gecikmiş rekonstrüksiyon) meme rekonstrüksiyonu alternatiflerdir. Bu nedenle rekonstrüktif cerrahi yaptırmayı düşünen hastalarımıza önerim meme kanseri cerrahisinden önce bunu genel cerrahınız ve bir plastik cerrah ile görüşmeniz olacaktır. Bu, tedavi seçeneklerini planlaması için hem hastalarımıza hem de cerrahi ekibe zaman verir” dedi.

Sonuç olarak meme kanseri cerrahisi aşamalı ve çok seçenekli bir tedavidir. Herkese en iyiyi sunacak tek bir yol yoktur. Bu nedenle sağlık durumunuzu ve kanser tedavinizi öncelik olacak şekilde istek, korku ve beklentilerinizi hekiminizle paylaşmalısınız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.