Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu!

Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu!

Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu. Yapılan açıklamada ödülü Denis Mukwege ve Nadia Murad kazandı.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü için 216’sı kişi, 115’i kurum olmak üzere toplam 331 aday yarıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde cinsel saldırı ve suçlara savaş açan jinekolog Denis Mukwege ve Irak’ta IŞİD’in zulmünden kurtularak yaşadıklarını anlatan insan hakları aktivisti Nadia Murad, Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

denis-mukwege-reuters-660x480.jpg

Mukwege ve Murad, “Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar” nedeniyle ödüle layık görüldü. 1 milyon dolarlık ödül, Norveç’in başkenti Oslo’da 10 Aralık’ta takdim edilecek.

nadia-murad-reuters-660x460.jpg
Aylarca işkence gördü

Nadia Murad, 2014'te Sincar yakınlarındaki Koço'da yaşıyordu. Irak'ın kuzeybatısında kaçırılan 7.000 kadından biri olan Murad, aylarca IŞİD militanları tarafından Musul'da tecavüz ve işkenceye maruz kalmıştı.

25 yaşındaki Murad, IŞİD’in elinden kurtulduktan sonra yaşadıklarını kendi yazdığı ‘Son Kız: Esaretim ve İslam Devleti’ne karşı mücadelem’ adlı kitapta anlattı. Özgürlüğüne kavuşmasının ardından BM İyi Niyet Elçisi olan genç kadın, Ezidi kadınlar için mücadelesini sürdürüyordu.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Irak’taki köyüne geri dönen Murad’ın o anları tarihi görüntülere sahne olmuştu. Murad törenle karşılanırken, duygu dolu buluşmada yetkililerle tek tek tokalaşan genç kadın gözyaşlarına hakim olamamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.