ÖĞRENCİNİN KAFASINDAKİ ‘PART TİME’ TOKMAĞI!

Hepimiz aynı sıralardan geçtik. Kimimiz ilkokulda, kimimiz ortaokulda, kimimiz lise de, kimimiz ise üniversite de sonlandırdık okuma hayatını.

Kimimiz ise bitmesin bu rüya dercesine, hep o sıralarda kaldık.

Yani hepimiz okuduk, hepimiz sıralarda oturduk ve hepimiz öğrenci olduk.

Önceki gün Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan iki genç arkadaşımızın Karataş’ta esnaf kardeşlerimize ziyaretlerine tanık oldum.

Ziyaret dediğime bakmayın, onların ki ziyaret değil, Sosyal Güvenlik Kurumu yasası gereği, işyerlerinde sigortasız çalışan, çalıştıran var mı onu kontrol ediyorlar.

Esnafımız temiz, çalışanlar sigortalı, çalışma ortamı yasalara uygun.

Asıl sorun, üniversitelerin etrafındaki mekanlarda, üniversitelilerin gittiği mekanlarda, üniversite öğrencisinin çalıştırıldığı yerlerde.

Duydum ki, üniversite öğrencisi, özellikle şehir dışından gelen öğrenciler, saati 7 TL, 8 TL ücret karşılığında çalıştırılıyor.

Adı da Part Time!

Türkçesi Yarı Yarıya!

Yani tam gün çalışmıyor, yarım gün çalışıyor, hatta yarım gün de çalışmıyor, nasıl çalıştığı belli değil.

an19148462a-waiter-brings-a.jpg

Müşterinin yoğun olduğu saatlerde geliyor, müşteri yoğunluğu kaç saat ise o kadar çalışıyor, işi bıraktığında kaç saat çalıştıysa, 7-8 TL çarpı ücretini alıyor.

Öğrenci için mecbur olmadığı, keyifle çalıştığı, boş zamanını saatine 7-8 TL olsa para kazanarak değerlendirdiği zaman dilimi.

İşveren için rahat ettiği, keyifle çalıştırdığı, sigorta, yol, yemek ücreti ödemediği, dolu zamanında işe yarayan insan bulup, saatine 7-8 TL verdiği zaman dilimi.

Yani alan memnun, satan memnun.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nu, SGK yasalarını ise takan yok.

Çoğu üniversite öğrencisi, öğrencilik yıllarını bu şekilde çalışarak geçiriyor ama maalesef çoğu üniversite öğrencisinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalışan olarak kaydı girmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve SGK yasalarının, tarafların memnuniyetine bağlı olarak çalışmadığını düşünüyorum.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve SGK yasaları açık ve net, İngilizce Part Time, Türkçe Yarı Yarıya, SGK yasasına göre ise kısmı çalışma kayıtlara girmek zorunda.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetçileri, sabahın erken saatinde boşuna yola çıkmayın, denetim yapıyoruz edasıyla dolaşmayın.

Sigortası çalıştırılan vatandaşı düşünüyorsanız, SGK’nın gelir kaybını düşünüyorsanız, hele ki binlerce üniversite öğrencisinin çalışırken boşa geçen zamanını düşünüyorsanız, akşam yemek saatlerinde, maç saatlerinde, keyif saatlerinde dolaşın.

O mekanlardaki genç üniversite öğrencilerine devletin çalıştığı için yanında olduğunu, hakkını koruduğunu, SGK’nın ciddi bir şekilde denetim yaptığını gösterin.

Öğrencinin kafasına vurulan tokmağı alın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.