Ölüm riskini yarıya düşüyor

Ölüm riskini yarıya düşüyor

On yıl süren küresel bir çalışmanın sonuçlarına göre, günde bir kez alınan hap şeklindeki akciğer ilacı, akciğer kanserinden ölme riskini yarı yarıya azaltıyor.

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Yale Üniversitesi tarafından yürütülen son aşama çalışmanın sonuçları Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (Asco) Chicago'daki yıllık toplantısında sunuldu. Yale Kanser Merkezi Müdür Yardımcısı ve çalışmanın başyazarı Dr. Roy Herbst, "Otuz yıl önce bu hastalar için yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Şimdi elimizde bu güçlü ilaç var” ifadelerini kullandı.

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre; geliştirilen ilaç, 26 ülkede 30 ila 86 yaş arasındaki hastalarda denendi. Hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında ilacın tedaviye yardımcı olup olmadığına bakıldı. Denemelere dahil olan herkes, küresel akciğer kanseri vakalarının yaklaşık dörtte birinde bulunan ve Asya'daki vakaların yüzde 40'ını oluşturan EGFR gen mutasyonuna sahipti. EGFR mutasyonu kadınlarda erkeklerden daha yaygın olup, hiç sigara içmemiş ya da hafif sigara içicisi olan kişilerde de daha sık görülüyor.

'HASTALIĞIN NÜKSETMESİNİN DE ÖNÜNE GEÇİLİYOR'

Herbst, ilacın "heyecan verici" sonuçları sayesinde hastalığın nüksetme riskinin de yarıya indirdiğini söyledi. Yapılan açıklamada ilacın, dünya çapında EGFR mutasyonuna sahip akciğer kanseri hastalarının dörtte biri için "bakım standardı" haline gelmesi gerektiğini söylendi. Herbst, çalışmanın bulguları göz önüne alındığında, akciğer kanseri teşhisi konan herkesin EGFR mutasyonu için test edilmediğini ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi. (Kısa Dalga)

antalya-akciger-kanseri.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.