Omurga ve fıtık tedavilerinde yeni yöntemi

Omurga ve fıtık tedavilerinde yeni yöntemi

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov radyofrekans ile faset blokajı hakkında bilgiler verdi.  

Görülme Sıklığı Artıyor

Modern çağın sık görülen hastalıkları olan, omurga darlıklarına bel ve boyun fıtıklarına bağlı sinir sıkışmaları oldukça yoğun bir hasta grubunu oluşturduğunu belirten Opr. Dr. Rauf Nasirov, “Bu tür rahatsızlıkları olan hastaların büyük çoğunluğu ilaç tedavisi, fizik tedavi veya alternatif tıp denilen tedavi yollarına başvurmaktadır. Ancak çoğunlukla sonucunda cerrahi girişimlere gereksinim duyulmaktadır.  Her cerrahi girişim mutlak gereklilik halinde, alternatifsiz olabilir.  Ancak her cerrahi girişimde mutlaka bir risk vardır.  Günümüz insanı bu nedenle ameliyat dışı tedavilerin arayışı içindedir. Son zamanlarda Beyin ve Sinir Cerrahlarının konu üzerinde yoğunlaşması nedeniyle, ameliyat dışı işlemler daha etkili hale gelmiştir. Burada amaç ameliyat dışı tedavilerde en etkin yöntemi hastaya sunmaktır” dedi.  

opr.-dr.-rauf-nasirov-001.jpg

Radyofrekansla Faset Blokajı

Radyofrekansla Faset Blokajı tedavisinin daha çok omurga kanalının daralmasına sebep olan, ileri kireçlenme ve yırtılmamış fıtıklardan oluşan şiddetli bel, kalça ağrılarında yürüme, oturma ve ayakta durma zorluklarında oldukça etkili olduğunu belirten Opr. Dr. Rauf Nasirov, “Kronik şikayetleri olan operasyon gerektirmeyen veya operasyon önerilse de ameliyat olmak istemeyen hastalarda en etkili yöntemdir.  Ameliyathane koşullarında uyutulmadan lokal anestezi ile omurganın, bel, sırt ve boyunda belirlenen yerlerine skopi eşliğinde iğne yapılarak, radyo dalgaları ile bu bölgeler yakılmakta ve oluşan ağrı reseptörleri beyine ulaşamamaktadır.  Yarım saat kadar süren işlem sonrası, hastanın hastanede kalış süresi 1 saati geçmemektedir. İşlem sonrasında 7-10 gün süre içinde hastaların bel ve kalça ağrılarında, yürüme güçlüklerinde ileri düzelme olup, yaşam konforu artmaktadır.  Hasta memnuniyeti yüzde 80 oranındadır.  Benim de bu sonuçları destekleyen, yurt dışı dergilerde yayınlanmış 2 adet makalem mevcuttur” şeklinde konuştu.

IDET

Bel ve boyunda disk içi radyofrekans veya lazerle yapılan işlem olup, patlamamış veya sakatlık oluşturmamış fıtıklarda öncelikli tedavi olabilir.  Bir beyin ve sinir cerrahı tarafından değerlendirilen hastanın durumu bu işleme uygunsa ameliyathanede lokal anestezi ile disk içine bir iğne ile girilerek fıtık küçültülebilir veya yok edilebilir.  Başarı oranları uygun hasta seçimlerinde oldukça yüksek olan bu işlemler çoğu zaman ameliyat gereksinimlerini ortadan kaldırabilir.  Özellikle beyin ve sinir cerrahının hem hastayı değerlendirmesi, hem de işlemi kendisinin yapması oldukça büyük avantajdır. Bu tür işlemlerde özellikle radyofrekans uygulamalarında komplikasyon ihtimali nerdeyse yok denecek kadar düşük olup, işlem sonrasında hastalar günlük yaşantılarına kısa sürede dönebilmektedirler. Bu nedenle günümüz hastalarında kullanımı giderek artmaktadır. Tecrübeli ellerde oldukça etkili bir işlemdir.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.