Ömer Oktay Bal

Ömer Oktay Bal

Parmak İzi, Yüz Tanıma Emniyet Uygulamaları

Her insan, en güvenli şekilde bir kimlik doğrulama amacı olarak kullanılabilecek benzersiz yüz noktalarına, parmak izlerine, ses ve retina modellerine sahiptir. Herhangi bir biyometri sistemi iki temel prensipte çalışır; Tanımlama ve Kimlik Doğrulama. Temel olarak yüz tanıma, bir kişinin ilgili yüz noktalarını kullanan ve onu depolanan dijital görüntüyle karşılaştıran iyi tanımlanmış bir yazılımdır. Amaç, Işık, hareket, ifadeler ve kameradan uzaklık gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak en alakalı yüz özelliklerini kullanan bir kişinin gerçek zamanlı resmini değiştirmek ve karşılaştırmaktır. Örneğin, Gradyanlar durumunda, pikseller dijital depolanan resim ile gerçek zamanlı resim arasında, kritik noktaların etrafındaki piksel parlaklığının bir gösterimi ile karşılaştırılır. Bu, düşük ışıkta bile tanıma işlemini kolaylaştırır.

Daha sonra, 2B veya 3B model gibi teknolojiler kullanan Derinlik yaklaşımı geliyor, sistemler simetri konusunda daha açık ve özellikleri düz ve statik bir görüntüden ayırt ediyor. Bu nedenle, iyi yönlendirilmiş ve derinlemesine kimlik doğrulama işlemi, ardından, yüzü kodlayan, eşleştiren ve hem görüntünün özelliklerini hem de modellerini ayırt eden ve en doğru sonuçları veren algoritma kümeleri izler

Yüz Tanıma Teknolojisinin Kullanımı

Bu teknoloji daha çok emniyete adanmış biyometrik kontrol sistemlerinde kullanılmaktadır. Popülerleşmesine katkıda bulunan faydalar arasında aşağıdakiler göze çarpmaktadır:

Diğer morfolojik analiz sistemleri (parmak izleri, iris tanıma) veya davranış analizi (örneğin ses tanıma) ile ilgili olarak daha fazla güven;

Çünkü daha az invaziv bir yöntemdir (konu ile etkileşimi çok az veya hiç yoktur);

Diğer sistemlere göre daha hızlı tepki.

Yüz tanıma yazılımı, kimlik doğrulama (konunun kimliğinin belgelenmesi) veya kişilerin tanımlanması için kullanılır. Kullanılan algoritmanın niteliği ne olursa olsun (2D tanıma, özyüzler, 3D modelleme, vb.), Yazılım uygulaması kayıtlı yüzlerin bir veritabanını gerektirir.

Veri tabanı ile karşılaştırılması

İnsan yüzüne, örneğin makyaj kullanımıyla bile benzersiz ve göze çarpan birçok nokta eklenmiştir. Bu nedenle, yüz tanıma, yüksek güvenlik kriterlerini karşılayan bir seçenek olarak kabul edilmiştir.

Yüz tanıma teknolojisi şimdi örneğin ses tanıma ve parmak izi tanıma sistemlerini aşan bir güvenlik seviyesine ulaştı.

Bu teknoloji nerede kullanılır?

Yüz tanıma, geniş bir ölçekte kullanılabilir. Gördüğümüz gibi, akıllı telefonlar gibi ev aletlerinde bulmak zaten mümkün. Ancak yüksek güvenlik seviyesi sayesinde iş dünyasında da yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte bu teknolojinin zaten kullanılmakta olduğu bazı örnekler:

Kısıtlı alanlara koruma: ofisler, laboratuvarlar, veri merkezi, sunucu odası, kasa vb.

Kullanıcıların ve / veya ortak çalışanların kimliğinin ve meşruiyetinin doğrulanması: bilgisayar kilidini açma, binalara ve kat mülkiyete erişimi denetleme.

Yüz tanıma güvenliğin evrimidir

Yüz tanımaya dayalı çözümlerin kullanımı geri dönüşsüz bir yoldur. Büyük dünya güçleri, örneğin, havaalanlarında ve sınırlarda güvenliği sağlamak için bu teknolojiyi diğer araçlarla birlikte kullanıyor.

Eğilim, kısa sürede ticari ve konut kullanımı için pek çok uygulama ve cihazın mevcut olacağı yönündedir. Yüksek doğruluk, çeviklik ve hepsinden önemlisi güvenlik, bu teknolojinin çok çeşitli ortamlarda kullanılmasını sağlayan ana faktörler olmuştur.

parmak izi okuma cihazları

Son yılların en popüler ve birçok sektör tarafından kullanılan biyometrik tanıma, parmak izi okuyucu sistemleridir. Parmak izi, kopyalanamaz ve değişmez bir özelliktir. Bu nedenle parmak izi sistemleri de kopyalanamaz, değiştirilemez bir algoritma üzerine kuruludur. Parmak izi okuyucular sensörlerden oluşmaktadır. Sensörler,parmak izini  önce tarar ve hafızadaki parmak izi ile karşılaştırarak tanıma işlemini gerçekleştirir. 

Parmak izi yüksek güvenlik sağlayan ve tanıma işleminin sadece 1 saniye gibi kısa bir sürede tamamlanan bir işlemdir. Düşük maliyetli bir sistem olan parmak izi okuyucu sisteminde kapasite sorunu yaşamayan bir yazılımdan ibarettir. 

Personel Takip Cihazları

Fabrikalardan, büyük işletmelere kadar birçok sektörün tercih ettiği personel takip cihazları, kişilerin sabah işe giriş ve akşam iş çıkışlarını kontrol etmek için kullanılan cihazlardır. Personel takip sistemi, personel kartlı geçiş, parmak izi okuyucu, yüz tanıma gibi biyometrik sistemlerle entegre edilir.

Yemekhane Kontrol Sistemleri

İşletmelerin en büyük sorunu yemekhanelerin maliyetlerinin yüksekliği ve kontrol edilememesidir. Ancak yemekhane kontrol sistemleri ile biyometrik sistemlerin oluşturulması sayesinde yemekhane giderlerinden, personel hizmetlerinin belirlenmesine kadar birçok ayrıntı raporlanabilmektedir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.