Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

ŞEKER BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN 7 İPUCU

Şekersiz yazan bir çok üründe bile şeker varken şekersiz beslenebilmek mümkün mü? Besin değeri düşük ama bir o kadar da arzulanan vede çoğu zaman çocuklarımıza ödül olarak verilen abur cuburlar o dikkat çeken renkli, sesli ambalajları ile bile bizi etkisine almaya başlıyor. Yenilmeye başlandığı andan itibaren kokusu, lezzeti ve ağızda bıraktığı his vede sürekli olarak beyinden tarafından istenmesi mükemmel bir şekilde dizayn edildiğinin göstergeleri....

Mesleğimden edindiğim deneyimler sonucu şunu söyleyebilirim ki, ne kadar sağlıksız olduğunu bilsekte, mevcut sağlığımızı ne kadar olumsuz etkilediğine şahit olsak da, karşı koyamıyor olmamızın en büyük sebebi , bizdeki o haz noktasını en üst seviyeye çıkartması için içeriğindeki bileşenler ile çok sık oynanıyor ve beynin karşı koyamıyor olması birazda mutluluk noktası olarak adlandırılan bileşenler. ’’Salt Sugar’’ adlı kitabın yazarı Mıcheal Moss kitabında ‘’Endüstri şirketleri ‘’Bliss Point’’ mutluluk noktasını şekersiz besinlere dahi ekliyor.’’ Demekte Ve bir kere beyin bu mutluluk noktasına eriştiğinde abur cuburlara karşı koymak zorlaştığı gibi zaman içinde bağımlılığa dönüşüyor. Evet farkındayım tablo biraz iç karartıcı olsada kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu bağımlılığa ‘’DUR’’ demenin mümkün olduğunu söyleyebilirim. 7 ipucu sizinle

Şekere yüklediğin duygularını görmek

Diğer ipuçlarını tam anlamı ile yapabilmenin uygulayabilmenin yolu buradan geçmekte...Neden dersen, şeker, ona yüklediğin o kötü duygunla yüzleşmeni engeller. Diğer ipuçlarına geçmeden önce her canın çikolata yada bir dilim pasta yemek istediğinde içine bak, ne zaman daha çok yemek istiyorsun...Bir durumdan kaçmak istediğinde olabilir mi mesela? Çok önemli başlaman gereken bir proje iş var erteleyip durduğun kaçtığın anlarda motivasyon için kendine önce bir kahve yanında tatlı başlamanı geciktirmek için olabilir mi? bu örnek benden ....Bu bağımlılığa yüklediğin duygular sende farklı olabilir. O an içindeki durum duygu tespit edip, geçmişte ne zaman bunu yaşadığına bakarak bir farkındalık yaratabilirsin.

skersiz.png

Düzenli yiyin

Düzenli bir beslenme ile beyninizin fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi temiz gıdalardan sağladığınızda aşermeler ve atakların sayısı azalacaktır. Düzenli beslenme tanımı kişinin yaşı, rahatsızlıkları, yaşam şekli, gibi parametrelerle değişsede sen kendi metabolizmana en uygun beslenmeyi popüler söylemleri bir kenera bırakarak bulabilirsin.

Daha çok yeşil

Yeşil yapraklı sebzeler, acı olma eğiliminde olan diğer yiyecekler gibi tatlı yeme isteğini azaltır. Ispanak, lahana, marul, maydanoz, pazı, dere otu . gibi yeşil yapraklı sebzeler her gün diyetimizin bir parçası olmalıdır. Smotthie tüketiyorsan, hazırladığın smotthiede yeşilin meyevelerden daha fazla olmasına da dikkat edinki, iştahınızı kontrol etmede sana dışarıdan sonsuz desteğini sunabilsin.

Baharatlar

Bazı baharatlar tatlı isteğini azaltır. Bunlara tarçın, vanilya, ham kakao, hindistan cevizi, kakule, acı biber, meyan kökü, nane ve lavanta dahildir. Örneğin tarçın, kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaları kontrol ederken ve çikolata ya da diğer tatlılara olan isteğinizi tamponlar...Lavanta nın kokusundan faydalanabileceğin gibi çayını da tüketebilirsin.

Düzenli spor

Düzenli yapılan spor şekerin beyinde oluşturduğu mutluluk hormonunun daha fazlasının salgılanmasına sebep olur. Evet biliyorum ki sporu hayatımıza düzenli alabilmek kolay olmasa da günlük hayatını hareketlendirmenin bir çok yolu var.. Biraz motivasyon...birazda beyni eğitmek yeterli...Sabah uyandın ve yataktan kalmak zor geliyor...İşte orada ani bir kararla evden çıkamıyorsan bile hareket etmek beyni eğitmenin en kolay yolu...Ve zamanla sporu düzenli hale getirmek için çok etkili bir yöntem.

Yeterli uyku almak

Ne alakası var diyebilirsin , ama gerçekten uykunun etkisi çok büyük: Yeterince uyuduysak, aşerme olasılığımız daha düşük - diğer yandan, çok az uyuduysak, aşerme olasılığımız daha yüksek. O yüzden mümkünse gece 8 saat uyuyun!

Ödül sisteminizi değiştirin

İlk ipucuda demiştim ki çocuklarımıza ve çocukluğumuzdan itibaren tatlı ile ödüllendirilen beynin alışkanlığını değiştirme vakti geldi... Seni mutlu edecek eminim ki başka sistemlerde vardır. Biraz deneyerek biraz kendine şans vererek farklı bir pencereden bakarak kendini ödüllendirmen mümkün!

Şekersiz yaşamın şifası için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar