Selçuk Özdağ’dan CHP’li Özel’in önergesine jet yanıt

Selçuk Özdağ’dan CHP’li Özel’in önergesine jet yanıt

"Endişeye mahal yok. Birilerinin bu konu üzerinden siyasi rant elde etmesine de gerek yok"

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Başbakan Binali Yıldırım tarafından, depremden sonra Manisalı depremzedelerle ilgili “Selçuk Özdağ’ın vatandaşa 20 yıl vadeli 53.000 TL’lik yardım sözü verdiği doğru mudur?” sorusunun da yer aldığı 6 maddelik bir soru önergesiyle ilgili açıklamaya AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'dan cevap geldi. Özdağ, "Sayın Özgür Özel sadece iddialar doğrultusunda bu soru önergesini vereceğine vatandaşlarımızın mağduriyetine çözüm bulma noktasında ilk günden bu yana büyük çaba harcayan şahsımı arasaydı sorduğu veya merak ettiği sorularında cevabını almış olurdu. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar onları mağdur etmemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yaşanan afattan sonraki sıkıntıları gidermek için çalışmalarımız devam ediyor. Endişeye mahal yok. Birilerinin bu konu üzerinden siyasi rant elde etmesine de gerek yok" dedi.

"Manisa’mızda zaman zaman depremler oldu ve olmakta. Bazı yörelerde herhangi bir mal ve can kaybı olmazken bazı yörelerimizde de mal kayıplarımız oldu. Bu yörelerden Akhisar Sünnetçiler köyü, Zeytinliova bölgesi ile diğer deprem yaşanan bölgelerden olan Selendi’de bazı mal kaybı açısından sıkıntılar yaşandı, can kaybı ise olmadı" diyen AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, "Devletimiz bu yörelerde AFAD’ı devreye sokarak, Valiliğimiz devreye girerek buralarda zarar gören vatandaşlarımıza 2500 ile 7500 TL arasında maddi yardımlar yapıldı. Çadırlar kuruldu. Yiyecekler geçici olarak dağıtıldı. Böylelikle de vatandaşlarımızın hem can güvenliği hem mal güvenliği sağlandı hem de hayati ihtiyaçlarını karşılamaları için gayretler sarfedildi” dedi.

MAĞDUR YAŞANMAMASI İÇİN AZAMİ GAYRET GÖSTERİYORUZ

Depremin yaşandığı bazı bölgelerde ise evlerin yaşanan afattan dolayı oturulamayacak duruma geldiğini ve bu evlerle ilgili de çalışma yapıldığını kaydeden Özdağ, “AFAD tarafından İl Valiliğimizce yaşanan depremlerin ardından bir komisyon kuruldu ve bu komisyon da zarar gören evlerin sayısı belirlendi. Ardından da yine bir komisyon kuruldu ve vatandaşlarımızın zaten kanuni olan haklarının önü açılmış oldu. Neydi bu kanuni haklar? Bu durumdaki vatandaşlarımıza zararlarını tazmin etmeleri için devlet tarafından ya 55 Bin TL para veriliyor. Vatandaşta zarar gören evini tamir ettiriyor daha sonra da devlete bu parayı geri ödüyor. Veyahut yaklaşık 110 Bin TL’lık TOKİ aracılığıyla bu vatandaşlarımıza konutlar yapılarak 2 yıl ödemesiz 18 yıl eşit taksitlerle tahsil edilecek şekilde bu evler vatandaşlara takdim ediliyor. Bu uygulama bazen kamulaştırmada bazen de bu tarz afat durumlarında yapılıyor. Bu uygulamalardan birisini Akhisar Akselendi’de yaptık. Afat’tan dolayı zarar gören vatandaşların evlerini kendilerine teslim ettik” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ DASK’A TAKILDI

Yaşanan depremden sonra Akhisar Sünnetçiler köyünü ve o bölgeyi giderek vatandaşları yaşanan depremden sonra ziyaret ettiklerini kaydeden Özdağ, “O ziyaretimizde kendilerine, “Sizin iki hakkınız var, bunla ilgili çalışma yapıyoruz. Hükümetimizin yetkilileriyle görüşüyoruz bu iki haktan birini tercih edeceksiniz ama öncelikle bilirkişilerin görevlerini yapmaları lazım” dedik ve uzmanlar gerekli çalışma ve incelemeleri yaptılar. Ardından da önceki dönem Başbakan Yardımcımız olan Sayın Veysi Kaynak’la görüştüğümüzde ise ‘tamam’ denildi. Ancak Büyükşehir Yasasında köyler mahalle olduğu için deprem sigortasına yani DASK’a takıldık. Mevcut kanun gereği deprem sigortası yaptırılmayan evlere devletin yardım yapması mümkün gözükmüyor. Ya Büyükşehir Yasasındaki bu maddenin değiştirilmesi gerekiyordu. Ya da bununla ilgili bir çözüm bulmak için çalışma yapılması gerekiyordu. Sayın Veysi Kaynak’la görüştükten sonra ‘Kanun Hükmünde Kararname ile bu vatandaşlara devlet TOKİ aracılığıyla bir ev yaptırsa bu vatandaşlarda evlerin ödemesini daha sonra geri ödese’ düşüncesiyle çalışma yapmaya karar verdik. O dönemin Başbakan Yardımcısı olan Sayın Veysi Kaynak beyde konuyu Başbakanımız Binali Yıldırım’a aktardı ve Başbakanımız da bu öneriyi makul bulmuştu. Yürüttüğümüz çalışma son aşamaya geldi bu yürütülen çalışmadan dolayı Sayın Veysi Kaynak beye ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsunlar” dedi.

HİZMET İÇİN VARIZ

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’i aradığını ve konuyu kendisine de aktardığını kaydeden Özdağ, “Keşke Sayın Özel bir soru önergesi vereceğine Meclis iç tüzüğünün kendisine sağlamış olduğu imkanlar doğrultusunda şahsımla görüşseydi ve yürüttüğümüz çalışmalar hakkında bilgi alsaydı. Vatandaşlar benimle ilgili bir iddiada bulunmuşlar Sayın Özel beni arasaydı bu iddiayı kendisine izah eder, anlatırdım. Ben süreci Sayın Özgür Özel beye de izah ettim. Büyük bir ihtimalle Başbakanlıkta benim yaptığım açıklamalar paralelinde açıklama yapıp gönderecek. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar onları mağdur etmeyeceğiz, etmemek için ne gerekiyorsa da yapacağız. Yaşanan afattan sonraki sıkıntıları gidermek için çalışmalarımız devam ediyor. Endişeye mahal yok. Birilerinin bu konu üzerinden siyasi rant elde etmesine de gerek yok. Bazı vatandaşlarımızın da demokratik haklarını bu şekilde kullanmalarına da saygı duyuyorum. Vatandaşlarımız haklarını tabi ki arayacaklar ama haklarını ararken bütün muhtarlar ve zarar gören vatandaşlar Özel kalemimizi, sekreterimizi, danışmanımızı veya beni arayarak bilgi edinebilirler. Edinenlerde oldu zaten. Biz hizmet için varız ve telefonlarımız 24 saat açık. Hep doğruları savunduk ve sadece doğruları söyledik. Bu konuyla ilgili de çaba sarfettiğimi kamuoyu tarafından bilinmesini isterim.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.